Poslouchat country znamená žít country . . .

Romantický folk - Duo Ťuk

17.05.2012 10:45

DUO ŤUK si pamatuji ještě z jeho prvopočátků, když se objevila sem tam nějaká zmínka o Duu, vždy se mi vybavil jejich úspěch na Portě 1989, kde získali jednu z Port (kterou, to si již nepamatuji a samotné stránky Porty to nijak neupřesňují – asi si to již taky nepamatují).

V různých pořadech narážím na jejich písničky, pár jich mám doma ve svém hudebním archivu. Naposledy jsem je naživo viděl na Folkovém chvojení v roce 2010 a od té doby nic. Až teď jsem opět narazil na jejich koncert, který se odehraje 30. května v Country klubu Lucie na okraji Hradce Králové.

Nedalo mne to a trochu zapátral, nic méně výsledek není nijak přesvědčivý. Na internetu mají jen odkaz na své poslední CD Čtrnáctá komnata (2007) a jinak nic, na Facebooku info, které svou aktuálností moc nepřesvědčí. Dokonce ani zmínka na Bandzone a to je co říci. Zřejmě se Jaroslav Moravec nechal odradit, když jeho poslední CD Čtrnáctá komnata kritika celkem nepřijala a tak jakoby se stáhl sám do sebe.

Je to určitě škoda, neboť Duo Ťuk představovalo především ve svých začátcích velmi zajímavý projekt. Jaroslav Moravec zhudebňoval kvalitní poezii (Skácel, Hora, Závada, Skarlant, Kvapil, Florian) a této skutečnosti se držel řadu let. Tuto zpívanou poezii doplňoval sporadicky svými texty, autorem hudební linky byl vždy Jarda Moravec.

Duo Ťuk vzniklo v roce 1988, kdy se dal dohromady Jaroslav Moravec s Kamilou Lorencovou a hned příští rok dostalo Duo na Portě v Plzni své velké ocenění. Od té doby koncertuje dvojice na velkých pódiích (Zahrada, Svojšice, Český Krumlov, Telč), aby později stále více vyhledávala malé scény a kluby. Využívá přímého kontaktu s diváky, atmosféry klubového prostředí. Přeze všechno se ale tito žamberští rodáci nedostalii do širšího povědomí, což potvrzuje i úvod tohoto příspěvku.

Duo Ťuk má za sebou tři CD. První s názvem Přiťuknutí vyšlo v roce 1998 a druhé – Jiná báseň o srdci v roce 2000, Čtrnáctá komnata, zatím poslední CD, v roce 2007. Na úvodních CD s Jardou Moravcem zpívala Kateřina Haladová, to poslední natočil se svou současnou partnerkou Lucií Nunovou.

První dvě desky byly pozitivně přijaty právě pro to, že se jedná o kvalitní poezii, kterou Moravec uchopil po svém a doplnil hudebním ztvárněním, čímž tuto poezii obohatil o další rozměr. Citlivé uchopení ve folkovém pojetí bylo dobře přijímáno a vnímáno. Již na prvních dvou deskách se potkáte i s Moravcovými texty (celkem 5 písní), ale převládala poezie českých básníků.

Pro svou třetí desku se Moravec rozhodl předložit především své texty (převzatá poezie zde má zastoupení jen dvakrát) a to se zřejmě ukázalo jako krok zpět. Lze jen těžko po vydaných deskách konkurovat Skácelovým či Závadovým básním. Folkové Duo má na desce pár hostů, čistý akustický folk je zde doplněn o prvky folkrocku.

Pro vcelku o mnoho méně kvalitním textům - Moravcovy texty by se svou plytkostí hodily více ke střednímu proudu  - nebyla poslední deska kritiky přijata nijak vítězoslavně, nic méně své posluchače si našla i zásluhou velmi kvalitních aranží písní, které se ujali mistři svého řemesla (Petr Novotný, Petr Havrda, Jiří Mašek). Na desce si zahrálo i smyčcového Kvarteto Apollon nebo perkusista David Landštof, Josef Pepson či Jaromír Čížek. Výrazně přispěl svou basou i Petr Novotný. 

Přesto jakoby Jaroslav Moravec dal zapomenout na své dvacetileté působení na hudební scéně, stáhl se a objevuje se opět až v posledních letech. Jestli na jeho koncertě převládají písně zhudebnělé poezie či písně s jeho vlastními texty si můžete ověřit na uvedeném koncertě v Hradci Králové a nebo, pokud na Duo Ťuk někde dále narazíte.

Kde a kdy hraje se ale nemáte moc kde dočíst, tak je to spíše o náhodě. Snad Vám tento příspěvek napomůže si pod pojmem Duo Ťuk udělat bližší představu, co vás na jejich vystoupení může čekat.

Ukázka hudebního projevu na YouTube  -  Duo Ťuk - Chvililína

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010