Poslouchat country znamená žít country . . .

Olšovecký hudební rybníček

17.07.2010 09:54

I když od festivalu uběhl již měsíc (pátý ročník se konal 12.06.2010 od 14,00 hodin), dostávám se k reportáži až nyní. Přijměte pár postřehů z pěkné a milé akce.

Festiválek se koná v Olšovci u Hranic na Moravě, necelých 5 km severozápadně od Hranic na Moravě směrem k vojenskému výcvikovému prostoru. Honza Stržínek, co by organizátor festivalu patří do "klanu" nadšenců, kteří v olomouckém regionu neúnavně připravují řadu akcí od Tučínského špekáčku, Horeckých strun až po např. Skaličku, která se bude konat v září.

Letošní nabídka slibovala silný jihočeský blok v podobě "hvězdných" Nezmarů a Žalmanova spolu, který byl nabízen dokonce dvakrát, ve své stávající podobě a pak co by Žalman a hosté.

Fetsival začal ve 14,00 hodin za značného vedra a parna, které nás ale provází až do těchto dnů, znalí poměrů si vedle vychlazených nápojů mohli jít schladit hlavu do nedalekého lomu, kde si mohli dopřát osvěžujícího koupání. Odpolední část festivalu patřila regionálním kapelám. Vsetínská Druhá míza představuje uskupení, které si pořadatelé zvou především na závěrečné country bály. Staří matadoři hrají nejrůznější směsice skladbiček převzatých od nejrůznějších autorů, cílem je především skutečnost, aby věci byly známé publiku a tím se líbily.

Neomluvená absence, kapelka z Dolan patří opět k seskupení hrající spíše převzaté skladby amerického country-popu, kterým se snaží obléci folkový kabát a doplnit vlastním českým textem. V podání kapely tak můžete slyšet písně z repertoáru Black Haw, Mindy McCready, ale i Alison Krauss a dalších.

Olomoučtí Přátelé jsou taktéž regionální kapelou, která nechybí na žádné větší akce v regionu. Kapelka hrající tramsko-folkový repertoár písní převzatých i vlastních. Josef Palec Kadlec je již zkušený autor a písně Vysočinou, Černej den, Podzimní listí, Písnička o písničce a celá řada dalších se staly hity fanoušků této kapelky. Přátelé jsou pro mne vždy milým osvěžením jejich tvorby a věci převzatými. Jen si mohli odpustit písně, které mají v play listě kapely, jež následovali po nich. Bylo velmi pikantní sledovat manželé Brožovy, když Petra Hrdličková střihla Devítkářský hit - Přišel jsi z dálky.

Posledním regionálním uskupením byl Dareband. Kapela, která jde svoji cestou. Písničky Jiřího "Dareby" Václavíka mají svůj lidový nádech, byť jsou to skladby z jeho dílny. Vtipné texty odráží život na valašsku, pro mne je Dareband vždy příjemnou událostí.

Po 18.00 hodině mohli moderátoři festivalu Martin Mrlina a Michal Burda (členové kapely Dareband i Gympleři) nechat vyhrát štastlivce lístky na zářiovou Skaličku a uvést jihočeský blok muzikantů - Nezmaři odehráli svůj festivalový repertoár jako vždy perfektně a naladili publikum na Žalmana a spol. Ten pohodu a radost dokončil, opět klasickými hity podané v naprosté profesionální kvalitě.

Poslední kapelou byl netradičně sestava Žalman a hosté. (Tonda Hlaváč, Šárka Benetková, Žalman a Petr Novotný) - odezněly písně úplně nové a nebo naopak tak staré, že pro mladší část publika byly vlastně taktéž nové.

Publik si Žalmana užívalo a moc rozdílů nebylo děláno. Závěr koncertu však přerušila ona památná bouře, která vešla 12. června do programů všech festivalů na Moravě. Vítr, hromy a blesky a pak proudy vody doslova smetl podium tvořené jen z plachet. Zvukaři zachraňovali co se dalo, ostatní účastníci se ukrývali taktéž kdekoli byla jen trochu pevná střecha nad hlavou.

Když bylo jasné, že bouře a výpadek proudu jen tak nepoleví, byl další bod programu - country bál s kapelou Gympleři přeložen na další ročník a účastníci se vydali ke svým domovům.

I tak byl festival pěknou akcí se slušnou návštěvou, rybníček v Olšovci se vytvořil přímo pod nohama až po večerní bouři. Určitě ale neodnesl nadšení a rozhodnutí v přístím roce uspořádat již 6. ročník tohoto festiválku.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010