Poslouchat country znamená žít country . . .

Nevstoupíš dvakrát do téže řeky . . .

27.06.2012 11:56

Tato stará řecko-latinská moudrost – Hérakleitos, je jen konstatováním toho, že „řeka“ se mezi prvním a druhým vstupem proměnila, že není tou samou řekou. . . 

Toto moudro se mne vybaví pokaždé, když náhodně ve Zlíně potkám členy AG Fleku, či se se skupinou setkám na nějakém to hraní (naposledy na Folkovém chvojení). Ne, nevstoupíš do stejné řeky, ta řeka je vždy jiná, ale vlastně stále stejně krásná . . .

AG Flek let osmdesátých, folk z nejkrásnějších, laťka nastavena na nejvyšší příčky. Tři pánové a jedna dáma, i když v té době to byli spíše mladíci a dívka v rozletu – Karel Markytán (1954), Ivo Viktorin (1955), Josef Šobáň (1955) a Blanka Táborská (1955), kteří za pět let (1977 – 1982) stačili vytvořit a nahrát tolik krásna, že z toho až bolí – Blázni umírají nadvakrát (1983). Nemít tuto desku doma je bláznovství již samo o sobě pro každého, které žánr oslovuje.

Historie sestavy je dostatečně známá. Blanka od kapely odchází na „nátlak svého partnera“ jak se v kuolárech říká (ale kdo ví, jak to tehdy bylo) a končí první etapa kapely (1977 – 1983). Pak je zde spolupráce s Wabi Daňkem na jeho prvním LP.

V roce 1984 přichází Vlasta Redla a kapela se postupně přerodila z čistě folkové sestavy spíše na folkrockovou – v roce 1989 druhé LP (Dohrála hudba + 1). V krátkém sledu pak Tramtárie (1991) a po delší odmlce Waltz (1999).

Další etapou byl odchod Ivo Viktorina (1989) a kapela fungovala s muzikanty, kteří se stali později základem skupiny Buty – Radek Pastrňák (kytara, zpěv), Richard Kroczek ml. (bicí) a Milan Nytra (klávesy). Velkou pozornost v té době vzbudilo spoluúčinkování AG Fleku s Jurou Pavlicou a Hradišťanem, z něhož vzešlo i výborné album (Sešli jsme se).

Od roku 1996 působí pod hlavičkou AG Fleku opět zakládající členové Viktorin, Táborská, Markytán a styl se vrátil opět k čistšímu folku. V roce 2000 začala skupina opět častěji vystupovat na koncertech i festivalech, přičemž základní trio bylo doplněno o Petra Škubalu (baskytara), Petra Kovaříka (klávesy, kytara) a Marka Šlapanského (bicí nástroje).

V červnu 2001 vydal Karel Markytán na značce Venkow-Universal své vlastní album Konec sladkostí a také Ivo Viktorin se soustředil na svůj solový projekt, který vyšel v roce 2005 u vydavatelství Indies Records s názvem Vlna za vlnou...

Období hledání, rozcházení se a nacházení doprovází skupinu po celé desetiletí. Viktorin působí a pracuje ve známém nahrávacím Studiu V, jehož je majitelem, Markytán se dává na občansko - politickou dráhu, jako muzikanta jej potkáváme v projektu Odpolední směna či vystupuje samostatně a nebo s doprovedem jen některých muzikantů.

Rozchod kapely Vlasty Redla Každý den jinak dal opět příležitost se znovu potkat (členy KDJ byli Šobáň, Michael Vašíček a David Velčovský).

K příležitosti třicátého výročí vzniku skupiny AG Flek se muzikanti opět setkávají na delší působení. Původní čtveřici Táborská, Viktorin, Markytán a Šobán doplňují kytarista Michael Vašíček a bubeník David Velčovský a na sezónu 2007 připravili comeback k tomuto jubileu.

První polovina roku 2008 byla ve znamení natáčení koncertů, z nichž bylo sestaveno live CD a DVD, které vyšlo červnu 2009. Na DVD je 21 písní, včetně těch největších hitů kapely AG Flek. DVD obsahuje záznam z koncertu ve Zlíně Malenovicích ze dne 9.10.2008. DVD AG Flek - Koncert obsahuje jedenadvacet písní. Pět z nich je z prvního alba, včetně legendárního šansonu Blázni umírají na dvakrát, či třídílné skladby, kdysi režimně nepřijatelného titulu alba Bál ve slepé uličce. Dvě písně pocházejí z alba Dohrála hudba, pět písní z alba Waltz a sedm pak ze sólových projektů. Křehkost a hloubka písním zůstala ať se jedná o ty nejstarší či poslední ze sólových projektů jejich autorů. Skupina příchodem nových spoluhráčů ožila a písním se dostalo zralého podání…

A v těchto dnech vydává AG Flek nové CD s názvem KONCERT, které lze považovat za výběr toho nejlepšího z repertoáru této legendy. Opět se jedná o kompilaci starších a nových věcí, které jsou oděny do nového hávu.

Ne, nedá se vstoupit dvakrát do stejné řeky, ale ten druhý (či další) vstup se AG Fleku daří velmi kvalitně o čemž svědčí i právě vydané CD.

Nevěříte, přesvěčte se sami . . .  nové CD najdete zde, celé písně a zajímavé povídání v pořadu Pavla Zajíce tady (jedná se o aktuální vysílání z 20.06.2012) a nebo za 14 dnů ve Strážnici na živém koncertu.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010