Poslouchat country znamená žít country . . .

Není Řepka jako Řepka

02.06.2012 15:31

Když se řekne Řepka, široké veřejnosti se asi jako první vybaví fotbalový internacionál Tomáš Řepka, který za svoji kariéru stačil vytvořit tolik rozruchu a nejrůznějších skandálů, že by jiným na to nestačili ani 3 životy.

My se však pohybujeme na žánrovém webu a k Řepkovi se pravidelným čtenářům dosadí určitě jméno Honza (1982) a to je zase jiná „káva“.

Honzu Řepku jsme asi začali více vnímat společně s Petrem Ovsenákem a jejich duem – Nestíháme, které se začalo objevovat na podiích od března roku 2001. Dva „kluci“, které pojilo přátelství jejich rodičů a kteří spolu vyrůstali a hráli již od mala. Ta potřeba přetavit toto hraní v něco více neustále sílila, až nakonec začla oficiálně v březnu 2001.

Od této doby začalo pravidelné vystupování, společná tvorba a nakonec i dvě CD (Nestíháme, Víceméně v klidu) – duo a jejich hraní postupně gradovalo v letech 2005 – 2008 (získali mnohá ocenění – Porta 2005 a 2007, Lodenica 2008). V roce 2009 se Petr Ovsenák rozhodl pro pauzu, a od této doby jede Honza Řepka po své koleji. Co koleji, na svém kole.

Honza se v hudebním světě totiž mimo jiné „proslavil“ pro svoje zcela netradiční cyklotůry, které představují to, že Honza naloží kytaru, combo a další věci na speciálně upravené kolo a vyráží „na štace“, kde se dopravuje na kole a večer koncertuje. Jelikož se doprovází na kytaru, cuatro (malý, ale velmi hlučný instrument) a harmoniku, je jeho nazvučení vcelku velmi jednoduché.

Honza je autorem desítky písní a překladů (Donovan, Bob Dylan, Mani Matter, Paul Simon) a původní tvorba se točí kolem osy – láska-cesta-svoboda. V roce 2010 vydává své samostatné CD – Čistý byl svět, které obsahuje 13 původních skladeb. Vedle Jana Řepky (zpěv, kytara, harmonika) na něm účinkuje sedmnáctiletá zpěvačka Josefina Žampová. Nahrávka vznikla během jediného víkendu v březnu 2010 v pražském studiu Atelier.

Dosud nejdelším koncertním turné byla nedávná Česko-slovensko-polská hudební cyklotúra 2011. Cesta vedla třemi státy, měřila více než 1.900 km a v jejím průběhu odehrál Jan Řepka 26 koncertů. Veškeré vybavení si přitom vezl sám na speciálním prodlouženém kole. Po návratu z kratší Švýcarské cyklotúry pokračuje v klubových koncertech doma.

Vedle vlastní koncertní činnosti vede Jan Řepka také pravidelný cyklus písničkářských večerů zvaný Open Mic POTRVÁ (Praha, Kavárna POTRVÁ) . Během pěti let jej navštívilo více než 250 různých písničkářů, na podzim 2011 rozšířil své působení také do Brna (Open Mic NA PRAHU, Café Práh) a jeho dobrá pověst přímo podpořila vznik dalších podobných scén (Bardejov, Jesenice u Rakovníka, Kladno, Košice, Martin, Prešov).

V současné době pracuje Jan Řepka paralelně na překladech švýcarského písničkáře Mani Mattera a amerického básníka Luciena Zella, připravuje další písně a cesty a na podzim 2012 chystá další rozšíření Open Micu na Moravu.

Koncem února 2012 podnikl týdenní domácí turné, během něhož se výjimečným způsobem opřel o přímou pomoc svých fanoušků. Na podporu takto nezávislé organizace koncertů vznikl krátkýdokument z turné a obecně použitelná podrobná příručka pro hostitele domácích koncertů.

Honza Řepka zřídil na svých internetových stránkách video oddělení, kde je k dispozici více než 60 minut vybraných koncertních záznamů a dokumentů.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010