Poslouchat country znamená žít country . . .

Nechte si poradit a neb porovnávejte

20.12.2010 21:24

CD pod stromeček? Tipy Milana Tesaře 

Těsně před Vánoci jsme pro vás připravili deset hudebních tipů. Deset nejlepších českých alb roku 2010 pro vás podle svého subjektivního vkusu vybírá hudební redaktor Proglasu Milan Tesař. Stejná sestava desek se mimochodem objeví v bilančním vydání pořadu Slyšte, lidé! na Nový rok. * Do diskuse pod článkem můžete uvést, jak se vám náš výběr líbí, případně co byste jako nejlepší české desky doporučili vy.

10 nejlepších českých alb roku 2010 

(Subjektivní výběr Milana Tesaře, bez pořadí) 

Dan Bárta & Robert Balzar Trio: Theyories (Taita Records) 

Zpěvák Dan Bárta ve spolupráci s triem jazzového kontrabasisty Roberta Balzara natočili křehké akustické úpravy písní tak rozdílných autorů a interpretů, jako jsou rocková skupina Cult, britský muzikant stylu reggae Finlay Quay nebo Sting. 

Republic of Two: Raising The Flag (Indies MG)

Nová formace Jiřího Buriana a Mikoláše Růžičky, dvou mladých mužů, kteří se společně podíleli na několika projektech Jiřího otce Jana Buriana. Republic of Two hrají akustickou alternativní hudbu. 

Kuzmich Orchestra: Ptačí sliby (iJoe/Indies Scope)

Nové duo tvoří matador brněnské alternativní scény Josef Ostřanský a zpěvačka a v tomto případě baskytaristka Dorota Barová, kterou jinak můžete znát z dua Tara Fuki nebo z jazzového Vertigo Quintetu. 

Radůza: Miluju vás (Indies MG)

Dosud nejintimnější textové výpovědi naší momentálně nejpřesvědčivější písničkářky. Radůza album skládala v době, kdy se dozvěděla o své těžké nemoci a současně bojovala s náročným těhotenstvím. 

Tara Fuki: Sens (Indies Scope)

Duo zpívajících violoncellistek Tara Fuki, které tvoří Dorota Barová s Andreou Konstankiewicz-Nazir, oslavilo v roce 2010 deset let existence a při té příležitosti vydala nové studiové album s názvem Sens, zvukově velmi křehké a komorní. 

Petr Linhart: Autobus do Podbořan (Indies MG)

Druhé sólové album kapelníka Mejerovek brzdových tabulek je podobně jako předchozí CD Sudéta plné nevšedních příběhů z dávných i současných Sudet i z dalších míst naší země. 

Traband: Domasa (Indies Scope)

Album s vynikajícími texty, které nás jednak nutí přemýšlet, jednak nám dovolí kochat se z poetických obrazů. Neméně zajímavá je hudební složka, která se pohybuje na škále od kytarového rocku ve stylu Neila Younga přes vědomé přihlášení se k Bobu Dylanovi až po kombinaci hiphopu s melodickými vyhrávkami tuby. 

Už jsme doma: Jeskyně (Indies MG)

Legenda českého alternativního rocku natočila jedno ze svých nejsilnějších alb. Vedle zajímavého tématu (k tématu jeskyní se vážou téměř všechny texty alba) stojí za pozornost návrat dechového nástroje do sestavy, v tomto případě trubky. 

Garcia: Before Dawn (Indies Happy Trails)

Druhé album skupiny, kterou založili zpěvačka Katka García a banjista a hráč na dechové nástroje Luboš Malina. Jejich hudba je ovlivněna folkrockem, irským a skotským folklórem i bluegrassem. 

Muff: Muff (Animal Music)

Pražská kapela Muff se inspiruje různými vrstvami a odrůdami jazzové hudby – fúzí a elektrickým jazzem Milese Davise ze 70. let, tvorbou skladatele a kontrabasisty Charlese Minguse, ale i současnou americkou scénou. Z jednotlivých nástrojů stojí za pozornost především saxofon Marcela Bárty, klávesy Jakuba Zitka a kytara Jiřího Šimka, výborná je ovšem i rytmická sekce a celkové aranže.

 

Přidám svůj postřeh - a neb co jsem slyšel z uvedených - opravdu vydařený výběr

Radůza: Miluju vás (Indies MG)

Tara Fuki: Sens (Indies Scope)

Petr Linhart: Autobus do Podbořan (Indies MG)

Garcia: Before Dawn (Indies Happy Trails)

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010