Poslouchat country znamená žít country . . .

Křesťan i Bobek slaví v září ve stejný den

08.09.2012 10:13

Připomínat narozeniny celebrit žánru, byť v naší malé zemičce, je již tak trochu těžením dávno vytěženého. 

Vždyť by se každý den dal zvýraznit nějakým tím výročím narozenin či výročím úmrtí toho či onoho. I když naše zem je ve srovnání s jinými stále malá, lidí, kteří se nesmazatelně zapsali v žánru, je stále dost. A tak by se vlastně nepsalo o ničem jiném.

Přesto si v zářijovém měsíci neodpustím připomenutí dvou osobností, které před pár lety spojila i společná spolupráce. Robert Křesťan a Pavel Bobek. Křesťanova Druhá tráva a sám Robert nabídl Pavlovi spolupráci v době po jeho těžké nemoci a dá se říci, že bez této „pomocné“ ruky by se Pavlovi Bobkovi asi již ztěží podařil návrat na podia.

Po své hospizalizaci zůstal Pavel bez své doprovodné kapely a právě Druhá tráva v tomto ohledu poskytla Pavlovi prvotní zázemí. Posléze to byli členové skupiny P.R.S.T. či Pavlína Jíšová se speciálním uskupením hudebníků a nakonec Malina Band, které Pavla Bobka doprovázeli a dělají to vlastně na „střídačku“ dodnes.

Pavel Bobek se 16. září dožívá 75 let (16.09. 1937) a za svou dlouhou hudební kariéru se prosadil ve stylech pop-music, rock and rollu, ale především na poli country muziky. Vystudovaný architekt s perfektní znalostí angličtiny začínal a hrál ve skupině Olympic – další stálicí hudebního českého nebe, zpíval s Country Beatem Jiřího Brabce, působil v divadle Semafor, nahrál desítky desek a nazpíval stovky písní.

Bobkův nezaměnitelný zpěv a hlas se stal součástí naší hudební historie. K jeho narozeninám blahopřejeme!

Robert Křesťan je ročník 1958 (16. září 1958) a s Pavlem Bobkem je nespojuje jen stejný den narození a 21. let rozdílu. Jak jsem již uvedl právě Robert nabídl Pavlovi spolupráci na CD Dylanovky a tím mu pomohl se vrátit na podia v době, kdy Pavel Bobek o této možnosti po své nemoci již neuvažoval.

Robert je muzikant, který je stále v plné síle, jeho hudební osudy není třeba nějak výrazně připomínat. Syn operního pěvce, který vyrůstal sám s matkou a v prostředí obklopený spoustou knih začínal s muzikou již od dětství.

Svou první velkou kapelu Trapeři, kde Robert začínal, znovu společně obrodili před dvěma lety alespoň ve vzpomínkovém hraní, období v Poutnících, kde se Robert vyprofiloval v poměrně v mladém věku jako kvalitní autor je dostatečně známá a právě doba, kdy v Poutnících Robert působil se považuje za nejlepší Poutnická léta. Pak přišla Druhá Tráva, kde působí Robert Křesťan dodnes.

Uplynulo dlouhých 54 let a z Roberta Křesťana je dnes uznávaná celebrita s nezaměnitelným hlasem, autor písní, které vešly do zpěvníků základích škol, tvůrce neskutečných textů a hry se slovy, které odhalují krásu češtiny. Robert překládá z angličtiny řadu knih, obklopil se a spolupracuje s muzikanty první TOP třídy a na poli bluegrassu přinesl do této muziky nový - svůj prvek, se kterým se Druhá Tráva prosadila i na trhu, kde má bluegrass největší konkurenci, a to v Americe.

I Robertovi přejeme ještě mnoho muzikantských úspěchů a dlouhého zdraví. Autorů a zpěváků jako je on žánr moc potřebuje!  

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010