Poslouchat country znamená žít country . . .

Keltský Imbolc

14.01.2013 20:42

Jeden ze čtyř velkých keltských svátků, který se u nás zatím až tak neslaví, ikdyž  . . .

Den 1. února byl v celém keltském světě znám jako důležitý svátek roku – Imbolc, v Irsku nazývaný Oimealg, později svátek přešel i do křesťanské tradice kdy tuto roli převzal den Svaté Brigity (anglicky St. Brighid’s Day, irsky Lá Fhéile Bríde, ve skotské gaelštině Là Fhèill Brìghde) a samozřejmě také Hromnice.

A Hromnice, to Vám asi již něco říká . .  .

Keltský Imbolc se slavil v období, kdy ovce začaly dávat mléko a bylo jasné, že po čase narozená jehňata symbolicky přinesou jaro a nový život.

Ať již vás přitahuje mystický rozměr tohoto období nebo se jen prostě nemůžete dočkat jara, přijďte se potěšit hudbou a tancem! 

Tak tuto pozvánku jsem obdržel od dua Pe & Pe, pod kterým se skrývá dvojice hudebníků. Zpěvačka a houslistka Petra Fabianová i banjista Petr Ježek, které možná více znáte ze skupiny Blue Stones.

A ihned bylo i dovysvětleno, že oba dva protagonisté mají pro své keltské večerní hraní ty nejlepší předpoklady. Školu mnoha muzikantských toulek po Irsku, hraní v tamních pubech i na festivalech, pouliční busking i hodiny hraní na neopakovatelných irských jam sessionech (seisún). Jejich doménou je vlastní i převzatá akustická tvorba, kromě folkové anglosaské a keltské tradice najdeme i vlivy bluegrassu. Svoje zkušenosti zúročují také na muzikantských workshopech.

Prostě dvojice, která má ke keltské hudbě velmi blízko.

A právě jejich pozvánka Vás má nalákat do Čajovny na Zemi, Příbram, Pražská, V Brance, a to v pátek 1. února 2013 od 20 hodin. 

No do Příbrami to má našinec poměrně daleko, ale oslavit keltský Imbolc můžete i v domácích podmínkách, tak nezapomeňte!

Imbolc se prostě oslavit musí.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010