Poslouchat country znamená žít country . . .

Jamborre 2010, Strakonice

28.05.2010 14:34

Jedná se o jeden z největších bluegrass a country festival ve střední Evropě, který se bude konat ve dnech 28. - 29. května ve Strakonicích, přináší  ve své programové nabídce vystoupení nejlepších skupin a sólistů z České republiky i ze zahraničí  a připomíná tak, že za 18 uplynulých let, kdy se bluegrass na špičkové evropské úrovni hraje ve Strakonicích se toto město stalo tradičním organizátorem tohoto hudebního žánru. Ani v letošním  ročníku se programová nabídka nebude odchylovat od zavedeného schematu festivalu - představovat návštěvníkům a fanouškům tohoto festivalu bluegrassovou a country scénu, ale i příbuzné žánry ze všech pohledů s širokou škálou účinkujících.

Festival , ve své podstatě postavený na tradičním bluegrassu, se v posledních letech ve své nabídce výrazně rozšiřuje a ve svých programech nabízí vystoupení řady skupin, které tradiční orientaci již opustily. Diváci tak mají možnost sledovat  vystoupení skupin prezentující country, novou akustickou hudbu, moderní bluegrass, či  další hudební projevy současné hudby. Tato nabídka není ovlivněna nedostatkem nápaditosti dramaturgie, ale naopak ve struktuře jednotlivých programů umožní návštěvníkům festivalu porovnat  řadu odlišných přístupů špičkových skupin k žánru bluegrassové a country hudby. Samozřejmě řada účinkujících je mimo rámec příslušných škatulek, anebo se countryového stylu jen lehce dotýká, ale tento trend - multižánrové hudební prezentace - je v podstatě celosvětovým jevem. Ani letošní ročník nebude výjimkou, ba naopak v nabídce zahraničních hostů z USA se i, kromě bluegrassu, lehce dotkneme folk-rocku. Myslím ale, že i tato vystoupení tradiční divák přijme s nadšením.

V loňském roce neměli diváci možnost ocenit ukončenou rekonstrukci Letního kina a okolí hradu, protože skutečně „psí počasí" nelákalo k procházkám a v podstatě neumožňovalo opustit prostory Domu kultury. A tak předpokládáme, že bluegrassovou premieru si areál odbyde až při letošním ročníku.

Všechny koncerty festivalu budou mít již tradiční formu přehlídkových vystoupení, kdy budou mít jednotliví účinkující na svoji produkci delší časový prostor oproti minulým létům. Tento krok, který jistě ocení jak muzikanti, tak také diváci, sebou logicky přináší menší počet vystupujících v jednotlivých koncertech.

V letošním roce chceme divákům přibližovat detailní dění na scéně prostřednictvím stacionární i mobilní kamery, které se budou hudebníkům doslova dívat pod prsty. Tuto projekci jsme již použili vloni v Domě kultury, ale v rušném foyeru se účinek trochu míjel s očekáváním. Samozřejmě prostor letního kina je pro tuto formu přiblížení toho, co se v detailech odehrává na jevišti jako stvořený.

Samozřejmou součástí nabídky organizátorů je prezentace audiovizuálních informací v uvedené projekci (spoty, klipy, diapozitivy, apod.).

V pátečním hlavním koncertu, který bude začínat v letním kině úderem 19.30 hodin, budeme divákům nabízet osvědčené matadory, ale také zajímavá progresivní seskupení muzikantů. Celý večer bude „ozdoben" vystoupeními zahraničních účastníků, shodou okolností všech z USA.

Sobotní denní program se bude opět odehrávat na III. nádvoří Hradu a v tradičním koncertu BLUEGRASS SESSION No. 10 se představí skvělé kapely z celé České republiky i zahraničí.  V tomto, více než tříhodinovém koncertu se představí téměř deset skupin ze špičky bluegrassové scény, ale i soubory, které se na přední místa nezadržitelně propracovávají.

Sobotní hlavní koncert se pochopitelně vrátí na scénu Letního kina a od 16 hodin se představí celá plejáda skvělých skupin.

Po skončení hlavních koncertů se budou moci diváci vrátit do areálu hradu, kde po páteční i sobotní půlnoci bude otevřen JAM SESSION, volný program bluegrassové a country hudby  s bohatým občerstvením, třeba až do rána.

 

             DRAMATURGIE ROČNÍKU 2010

Dramaturgie letošního ročníku chce nabídnout divákům zajímavá seskupení muzikantů, kteří  vystupují převážně v jiných sestavách. Jistě do  této nabídky patří společenství muzikantů okolo Ralpha SCHUTA a Ondry KOZÁKA, vynikajících muzikantů ze skupin G Runs n´ Roses a Křeni), kteří vystoupí v pátek večer a nabídnou pohodové vystoupení sejšnového charakteru.

Obdobná charakteristika se týká dalších hudebníků - světově proslulého mandolinisty Radima ZENKLA a vynikajícího kytaristy, skladatele, zpěváka a stálého člena  skupiny HOP TROP - Jaroslava SAMSONA LENKA.

Do podobné kategorie lze zařadit i hudebníky okolo Elišky PTÁČKOVÉ, která se za poslední tři roky vypracovala mezi elitní české zpěvačky. Jejími partnery na podiu jsou jedni z nejlepších instrumentalistů, kterými se naše země může pyšnit.

Z tuzemské scény je zajištěna účast  Roberta Křesťana se skupinou DRUHÁ TRÁVA, kteří společně s COPem nabídnou netradiční vyvrcholení letošního festivalu. POUTNÍCI si jistě své vystoupení užijí, protože právě na Jamboree budou zahájeny oslavy 40. výročí trvání skupiny.

Dalšími tradičními účastníky festivalu budou skupiny RELIÉF, MODROTISK, BLANKET, FÁMY, z mladších kapel pak G -Runs ´n Roses a  KŘENI, BLACK JACK, nebo netradiční sestava CIMPR CAMPR,  bluessové duo Beňa a Ptaszek, nebo solové vystoupení čecho-američana Jana Zellena a  řada dalších.  V programu festivalu se v průběhu dvou dní  představí více jak 30 nejlepších skupin z České republiky a zahraničí.

 

Zvláštní hosté festivalu

Pro letošní ročník se po „hubenějším" loňském ročníku podařilo získat skutečně skvělé muzikanty, kteří budou jistě ozdobou  festivalu a  připíší se tak do dlouhého seznamu výtečných hostí v uplynulých letech.

V pátečním večeru se představí po dvouleté přestávce Věra MARTINOVÁ se svým hostem, kterým je americký kytarista Jamie MARSHALL. Jejich vystoupení bude doprovázet skupina skvělých mutikantů P.R.S.T., kteří samozřejmě vystupují i samostatně.

Ve stejném večeru poprvé vystoupí hlavní host festivalu - cenami Grammy ověnčený Viktor KRAUSS (USA) se svými přáteli a představí skladby z obou svých desek, o kterých americká kritika tvrdí, že mistrně spojují bluegrass, jazz, country a filmovou hudbu

Do Strakonic s Viktorem Kraussem přijedou současná esa nashvillské hudební scény - kytaristé Todd Lombardo (Nickel Creek, Russ Barenberg, Taylor Shift) a Steve Walsh (spolupráce s Norah Jones) nebo bubeník Robert Crawford (Missy Raines & the New Hip). Vokální party, které na Krausových albech zpívají například Lyle Lovett, indická zpěvačka Shweta Jhaveri nebo zpěvačky Shawn Colvin a Alison Krauss si ve Strakonicích rozdělí americká zpěvačka Jill Walsh (Shawn Colvin...) a kytarista Todd Lombardo.

V sobotním programu na nádvoří hradu BLUEGRASS SESSION No. 10  Viktor Krauss  k sestavě z předešlého večera přizve ještě Luboše Malinu a Luboše Novotného a jejich vystoupení bude pochopitelně klást důraz na akustičtější repertoár s většími vlivy bluegrassu.

Hlavními hvězdami sobotního koncertu v letním kině budou, kromě Roberta Křesťana s Druhou Trávou a Copu, další američtí hosté Jill WALSH  a Steve WALSH, kteří si ke svému vastoupení přizvou i česko-americkou skupinu NOVEMBER 2nd. Jejich vystoupení bude laděno spíše do folk-rockové polohy, samozřejmě s prvky americké country. ( více v odkazu Zvláštní hosté)

Stejně jako v minulých letech je i v letošním roce  prohlubována spolupráce s holandskou Asociací bluegrassové hudby  (EBMA), která je hlavním pořadatelem festivalu European World of Bluegrass, jehož třináctý ročník  proběhne  před naším festivalem v několika místech Holandska.

materiál k festivalu byl přčevzat přímo ze stránek organizátorů

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010