Poslouchat country znamená žít country . . .

Hm finále Porty zase změna

03.01.2011 17:22

Když jsem se podíval na datumy konání finálových akcí, 

24 - 26 .6. 2011 České národní finále v Řevnicích

2. - 4. 6. 2011 mezinárodní finále v Ústí n.Labem

tak jsem si myslel , že se někdo spletl, ale nespletl . . .  vysvětlení dále

Finále naruby? Při pohledu na data obou letošních portovních finále si každý návštěvník webu Porty pomyslí, že se buď za A: webmaster(ka) spletl(a) a data přehodil(a) nebo, že se za B: pořadatelé v Ústí zbláznili. Správně je však překvapivě za C, je to pravda a data platí! V tomto okamžiku se čtenář pravděpodobně znovu zamýšlí nad variantou B, takže nám nezbývá, než ten dojem vyvrátit.

Vyvrcholení Porty bylo po jejím sjednocení rozprostřeno do dvou finále - národního a mezinárodního. Pro národní se našlo místo takřka ideální – Lesní divadlo v Řevnicích. Jen s termínem byl problém. Vzhledem k datu ukončení oblastních kol, možnosti areálu a akcím města přicházel v úvahu jen závěr června. Ústí tehdy ustoupilo ze „svého“ června a mezinárodní finále posunulo tu na červenec, tu na září. Ani jeden z těchto měsíců se však neosvědčil. Návštěvníci reptali, že jsou dovolené (ty ostatně vybírají i účinkující, soutěžící a pořadatelé), nastaly kolize s dalšími akcemi města, se sponzory. Důsledek se projevil v návštěvnosti. A tak byl vyslyšen hlas boží = hlas lidu a Ústí se vrací na počátek „svého“ června, tedy předskakuje Řevnice. 

Ale co probůh s gradací soutěže, ptáte se zajisté? Nic se nezmění! A přidáváme vysvětlení. Letos jsme zdůraznili tradiční rozměr Porty jako českého fenoménu tím, že trofej interpretační Porty se uděluje v Řevnicích. A jak je to tedy s postupem do mezinárodní soutěže Porty v Ústí, když je dříve? Také jednoduše.

Je třeba si uvědomit, že idea mezinárodní interpretační soutěže, či chcete-li finále, je postavena na myšlence vyvézt dobrou zprávu o Portě do zahraničí. A naopak představit českému divákovi to, co se na tomto žánrovém poli děje za českými humny. V tomto smyslu je to tedy jakési nadčasové porovnání vítězů různých festivalů z Česka a okolních zemí, které je zároveň onou pověstnou třešničkou na portovním dortu. Pak je možné úhel pohledu na nelogiku postupového žebříku chápat jinak.

Sestava účastníků mezinárodní interpretační soutěže se v současnosti rekrutuje z těchto festivalů:

Polsko: festival Kropka, který se koná v půlce července a od počátku spolupráce posílá vítěze s ročním odstupem.

Maďarsko: festival International Bluegrass a Acoustic Music - koná se v srpnu.

Slovensko: festival Turzovský vrabčiak, který se odehrává v únoru.

Vítěz festivalu Brána, který vrcholí v listopadu.

České národní finále Porty, konané závěrem června.

Čechům se tedy jako jediným změní a prodlouží interval od finále Porty v Řevnicích do ústecké mezinárodní přehlídky. Ale je to problém? Natož vážný? Myslíme, že ne! Naopak, mohou vyzrát, v klidu se připravit a neřešit otázku co s naplánovanou dovolenou či prázdninami, když jsme zrovínka „jako na potvoru“ postoupili do Ústí. A dovětek na závěr. Soutěžní řád netřeba měnit, porušen není. Jen pro mezinárodní interpretační soutěž 2011 nahradí postupující vítěze z Řevnic mimořádně ti, kteří byli na 4-6 místě v letošních Řevnicích. Využijeme tedy výjimečně práva udělit divoké karty. 

Petr „Lochness“ Křivohlávek

ředitel soutěže Porty

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010