Poslouchat country znamená žít country . . .

Dagmar Voňková - Listí

02.01.2011 23:06

Jako další titul v ediční řadě Olivovníky vydalo nakladatelství Galén knihu písňových tectů a básní Dagmar Voňkové, jedné z nejvýznamnějších osobností české hudební scény druhé poloviny 20. století. Svůj první singl vydala v roce 1976, zatím poslední album Slunci ležím v rukou natočila v roce 2008. 

Dagmar Voňková, zpěvačka, kytaristka a skladatelka vystupuje od roku 1971, do povědomí posluchačů se zapsala jako členka volného sdružení písničkářů Šafrán. Po likvidaci Šafránu v letech 1977–1978 se stáhla do ústraní. Její návrat na scénu v polovině 80. let byl pak triumfální, uhranula posluchače mimořádnou technikou hry na kytaru plné experimentů, a díky velkému úsilí jejího manžela Miroslava Andrta začala i znovu nahrávat. V té době Dagmar Voňková měla na svém kontě jen jeden kultovní a nesehnatelný singl Chlapci na tom horním konci (1976). Její podíl na legendárním profilovém albu Šafrán, skartovaném na příkaz Státní bezpečnosti, slyšeli posluchači až po listopadu 1989. 

Po revoluci vydala Dagmar Voňková další alba a vystupovala po téměř celém světě. V současnosti koncertuje především v rámci neformálního sdružení Osamělých písničkářů. 

Autorský soubor jejích písňových textů v nakladatelství Galén je doprovázen básněmi a kresbami, které vycházejí vůbec poprvé, a představují tedy i jiné umělecké aktivity této autorky. Závěr knihy patří obsáhlé životopisné koláži od Jaroslava Riedela, mapující život a dílo Dagmar Voňkové, včetně podrobné podrobná diskografie. Kniha Listí je určena všem zájemcům o tuto významnou osobnost naší hudební scény a doplňuje mozaiku informací o autorce, kterou zatím veřejnost zná jen z jejích nemnoha hudebních nahrávek.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010