Poslouchat country znamená žít country . . .

Bob Frídl nám již nezazpívá

26.02.2013 15:02

Když jsem viděl naposledy naživo Boba Frídla (bylo to v roce 2009 na Dřevohostickém folkáči), netušil jsem, že tohoto zpěváka let sedmdesátých vidím naživo naposledy.

No jsou to již, pravda, skoro čtyři roky, to bylo Bobovi (vlastním jménem Josefovi) cca 62 let a jeho vystoupení již nepřipomínalo žádnou vitální smršť, ale bylo hezkým připomenutím a vzpomínkou všem těm, kteří ho pamatovali. A i těch bylo v Dřevohosticích dost. Byl to takový uplakaný (co se počasí týká) ročník, přesto lidé zůstali a poslouchali Boba s jeho písničkami a jeho kytarou a nezbytnou Harmonikou.

Již tehdy se říkalo, že Bob na tom není zdravotně nejlépe, jeho comeback po návratu z emigrace, kdy odešel a žil delší dobu v Řecku, se již výrazně nekonal. Tento zpěvák, který se u nás proslavil řadou písniček spíše na popové scéně (které by ale dneska zapadaly do folkové či písničkářské škatulky) se zpočátku své kariéry věnoval sólovému vystupování jako písničkář ovlivněný Okudžavou nebo Dylanem, po němž si také nechával říkat Bob. Později spolupracoval s pěveckým duem Marta & Tena Elefteriadu.

Vrchol umělecké kariéry ho čekal v polovině 70. let, kdy hrál a zpíval s doprovodnou hudební skupinou Jana Sochora. Za tímto uskupením se skrývali členové skupiny The Progress Organization, později Progres 2. V té době mu u vydavatelství Panton vycházejí nejzásadnější alba Jen vítr to ví (1973), Abeceda (1974) a Všem starým láskám (1976).

V roce 1978 se s kapelou rozešel a zpíval s folkovými skupinami, ponejcíce Folk Team. Pak následoval jeho odchod do Řecka a návrat v devadesátých letech. Ale klasický návrat se již nepovedl, možná proto, že Bob již na tom nebyl zdravotně nejlépe.

V listopadu by se letos dožil 66 let, ale dneska nad ránem podlehl těžké nemoci. Rakovina si na svůj pomyslný vrub může vyrýt další jméno.

Vzpomeňte při jedné z jeho písní.  

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010