Poslouchat country znamená žít country . . .

Ziggy Horváth – novodobý Karel Kryl

26.05.2012 11:54

Přiznám se, že když jsem slyšel Ziggyho píseň Infekce doby poprvé, vybavily se mně písně Karla Kryla a sám Ziggy mne ho určitě připomínal svým zpěvem a celkovým projevem. Písničkář, který je na podiu sám s kytarou (a nebo na střeše náklaďáku či dlažbě ulice), jasný a otevřený projev, svými písněmi a texty pranýřující nešvary společnosti mnohem dříve, než to dělal např. Tomáš Klus, Ziggy aktivista.

A to jsem ještě zdaleka nevěděl, že podobné myšlenky (analogie s Karlem Krylem) jsem neměl sám – důkaz je přímo na stránkách Ziggyho Horváta – můj blog a článek Karle promiň.

Ziggy je regionálním muzikantem (proto jej v rámci dříve uvedeného článku vzpomínám), kterého na velkých žánrových festivalech vidět není, spíše je spojen s projevem a činností nejrůznějších protestních akcí proti vládnoucí garnituře, či akcí, které sám považuje za důležité, zde je naopak vidět hodně často. Asi protestní písně a pranýřování poměrů v zemi dramaturgy festivalů moc netáhne, spíše chtějí lidem na svých akcích od těchto myšlenek ulehčit. Ale to se třeba v průběhu nastávající doby změní a Ziggyho uvidíte např. na Muzice, Mohelnickém Dostavníku či jinde.

Tak se se Ziggym setkáte spíše na regionálních akcích, např. již příští týden na Békalovi či o týden později na festivalu Otrokovice Majfest, kde vystupuje snad každý ročník.

Ziggy Horváth (1969) žije ve Zlíně a narodil se jako Zbyněk Michenka, hudbou a vystupováním se živí profesionálně. Je znám jako písničkář, má za sebou CD (Infekce doby – 2007, které teď najdete i na jeho stránkách s možností stažení jednotlivých songů v mp3 formátu, chystá nové CD), napsal mnoho textů nejen pro své písničkaření, ale i pro jiné interprety.

Vedle vystupování na menších festivalech pravidelně hrává spíše na akcích spojených s dobrou atmosférou, jídlem a zábavou jednotlivých hospůdek či podobných zařízení pro nejrůznější klientelu. Sám o sobě píše, že je angažovaný básník a hudebník, textař a protest-songový písničkář, ale především je aktivistou bojující v řadě kauz, proč v nich stojí za tím či oným názorem, se dozvíte taktéž přímo na stránkách. Najdete zde vedle písní řadu odkazů , videí, názorů k tomu či onomu.

Vedle vystupování na nejrůznějších akcí je ale Ziggy autorem projektů pro Základní a Střední školy, které společně s hudebníky Rebel bandu(Tanja, Šuranská, Rokyta, Husár, Koplík, Svačina) realizuje již 12 let. Sedm vzdělávacích programů dává širokou nabídku a možnost zvolit ty správné programy, neméně zajímavé jsou akce pro školy střední – písně a beseda se Zdeňkou Mašínovou.

Ziggyho poznám, když ho potkám, poznám jeho písně, jak se z Zbyňka stal Ziggy tomu rozumím, jak se z Michenky stal Horváth nevím, možná mu příjmení Michenka nepřipadalo dost výbušné, možná je to ale úplně jinak. Určitě je Ziggy ale osobnost, která stojí za povšimnutí, jestli jste se s jeho písněmi či názory dosud nesetkali, udělejte to, vyplatí se to.

Na jeho stránkách najdete opravdu řadu zajímavých věcí např. názory Karla Kryla na Havla, či Klause, ale i názory samotného Ziggyho.

V dnešní době plné skandálů a korupce se lidé jako Ziggy stávají opět velmi potřebnými.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010