Poslouchat country znamená žít country . . .

Země Woodyho Guthrieho

14.07.2012 12:26

Ta zem je tvá zem – kdo by neznal acapellový nástup v této písni, která se stala peckou Rangers v době jejich začátků. Asi nejznámější píseň Woodyho Guthrieho (This Land Is Your Land), který se narodil právě dnes - před sto lety (14.07. 2012).

Dále si pomohu řadou informací z řady zdrojů, proto je následující text tak trochu kostrbatý. 

Woodrow Wilson Guthrie se narodil ve městečku Okema v Oklahomě, kde vyrůstal v tvrdém, chudém a nehostiném kraji. To ho ovlivnilo natolik, že se tato životní zkušenost hluboce objevuje v jeho písních. Oslavoval v nich nejchudší z nejchudších, ztracené existence (Dust Bowl Ballads), stejně jako dovedl napsat radostné písně oslavující jeho zemi (This Land Is Your Land).

Woody byl věčně na cestách a do svých písní vkládal své osobní prožitky, ve kterých se objevuje životní styl a počínání dělníků na naftových polích, pasácích dobytka či dělníků na obilných lánech. Zpívával odborářům v halách, na demonstracích a dostává tak nálepku potulného levicového muzikanta.

Odstartoval proud nazývaný často The Dustbowl Tradition, k jehož předním představitelům patřil Cisco Houston a Rambling Jack Elliot. Během druhé světové války a po ní spolupracoval s Sonny Terrym, Pete Seegerem či Leadbellym.

Woody byl geneticky poznamenán – jeho matka zemřela na Huntingdonovu chorobu (dědičná nervová nemoc) a také sám Woody ji po hospitalizaci od roku 1954  podlehl 3. října 1967.

Woody byl country folkový zpěvák, složil na 1000 písní, bývá považován za zakladatele amerického moderního folku. Byl to „toulavý syn světa“, tvořící své prosté písně na základě vlastních zkušeností a zážitků, ovlivnil většinu následovníků, kteří kopírovali jeho styl. Nejvýrazněji asi Bob Dylan, který ho často v jeho nemoci navštěvoval a u jeho lůžka proseděl mnoho hodin.

V roce 1976 vyšla jeho autobiografie „Bound For Glory“, která se stala základem scénáře režiséra Hala Ashbyho, v jehož filmu stělesnil postavu Gutrieho David Carradine a kde si epizodní roli zahrál i jeho syn Arlo.

Rodinné jméno proslavil a rozvíjel i Woodyho syn Arlo Guthrie (10.07.1947), který se stal nejen hercem, ale známým textařem a píničkářem, vystupujících od roku 1965. Natočil 25 alb, vystoupil na legendárním Woodstocku v roce 1969 a navždy se zapsal do povědomí posluchčů svojím asi největším hitem Alice´s Restaurant Massacre, která se objevila i ve filmu Alice Restaurant, kde si Guthrie zahrál i hlavní roli.

Sto let je dlouhá doba na jeden život, období. Poslechem a sledováním osudů Gotrieho písní se můžeme naučit rozpoznat hudební vývoj na počátku dvacátého století a srovnávat další a další hudební směry Gotrieho otce i syna.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010