Poslouchat country znamená žít country . . .

Vladimír Merta - CD LIve

14.10.2010 07:24

Skončilo v redakční poště, nabídka pro Vás kamarádi  . . .

Jako další titul spisů Vladimíra Merty v ediční řadě Olivovníky vychází Mertovo 2CD LIVE / Malostranská beseda 1988, poprvé vydané Pantonem jako dvojice LP v roce 1989.

V »perestrojkovém« Československu se rok před revolucí podařil producentovi Ladislavu Kantorovi doslova husarský kousek: dotlačil úředníky k souhlasu vydat LP desku Vladimíra Merty, onoho »těžce zkoušeného majáku československého folku«, jak jej charakterizoval hudební publicista Jiří Černý.

Nešlo vůbec o snadný úkol, Merta jako jeden z nejvýznamnějších představitelů městského písničkářství, člen sdružení Šafrán, sběratel řady zákazů i předmět soustavného zájmu Státní bezpečnosti, která na něj vedla bohatý svazek s krycím jménem Šafrán, se mohl v té době pochlubit velmi »chudou« oficiální diskografií. První album Mertovi vyšlo zkraje roku 1969 ve Francii, do rodné země autora se však jen pašovalo, druhé LP natočené již doma roku 1969 Supraphon raději vyřadil z edičních plánů, aby z něj v roce 1975 vydal jen slavný singl Písmenková láska. V roce 1977 natočil Merta první domácí album P. S., a to doslova na poslední chvíli před rozehnáním sdružení Šafrán, jehož profilová deska byla již na příkaz StB sešrotována. Režim tehdy zatočil s bigbítem a začala štvanice na český folk. Mertovy kolegy ze Šafránu Jaroslava Hutku a Vlastimila Třešňáka čekal exil, ostatní pak série šikanování, zákazů a uměleckého živoření až tzv. zapomnění.

V roce 1988 Merta vystupoval občas sólově, v duu s Václavem Veselým i s rockovou skupinou Dobrá úroda. Panton vypustil na zkoušku EP desku a v červnu 1988 byly natočeny dva koncerty v Malostranské besedě. Koncepce živé desky byla zvolena schválně, kdovíjak dlouho budou úředníci odvážní, uvažovali Merta s Kantorem. V roce 1989 bylo z natočených koncertů sestříháno a vydáno eponymní LP s pořadovým číslem 1 s obalem Josky Skalníka a o několik měsíců později následovala dvojka.

Reedice vydaná péčí nakladatelství Galén obsahuje písně z vydané dvojice LP desek plus 8 písní z původního koncertu. Pro vydání na CD měl vydavatel k dispozici jak magnetofonové pásy z archivu a. s. Supraphon, tak většinu původních pásů z archivu Vladimíra Merty. Zvukové režie se i po více než dvaceti letech ujal Petr Mayer a obal je opět dílem Josky Skalníka, který jej vytvořil spolu s manželkou Kateřinou. Booklet dvojalba obsahuje sleevenote Ladislava Kantora, vzpomínku autora na natáčení, dobové fotografie Šárky Pavlicové, samozřejmostí jsou texty všech písní a ediční poznámka.

Album bude oficiálně představeno na vzpomínkovém koncertě v Malostranské besedě 18. října 2010, kam si Vladimír Merta pozval jako hosta skupinu C & K Vocal.

CD bude k dostání od 11. října 2010 v běžné distribuci.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010