Poslouchat country znamená žít country . . .

Vánoce v trojím čase – anglické vánoční koledy

02.12.2011 12:52

Český horal a neúnavný propagátor americké akustické hudby Martin Žák připravil společně s Katkou García nové album s názvem Vánoce v trojím čase aneb Z Betléma do starodávné Anglie a zpátky k mé nepokojné duši. CD obsahuje anglické vánoční koledy.

Nové CD tradičních koled ze starodávné Anglie a amerických Appalačských hor s českými texty aneb čtyři a jednu píseň pro sváteční čas vám přinášejí Martin Žák (zpěv, kytara, dvanáctistrunná kytara, autoharfa, pětistrunné banjo, appalačský dulcimer, foukací harmonika) a Katka García (zpěv) + spřátelení muzikanti Jakub Klar (příčná, zobcová a irská flétna), Jan Keller (violoncello), Nina Marinová (housle), Zdeněk Jahoda (mandolína), Petr Surý (kontrabas), Jiří Vojtěch (tuba) a účastníci Letní školy Old-Time Music 2011 (sbor).

Martin Žák o albu píše: „Angličtí osadníci ze svahů Appalačských hor vtáhli pokaždé před Vánocemi do domu pořádný dubový kmen, a ten v krbu pomalu odhoříval celé svátky. Irové měli své vlastní obyčeje: Nejmladší děti daly o Štědrém večeru do okna zapálenou svíčku – to aby pěkně uvítaly Marii a Josefa. Snad v každém domě tehdy byla nějaká dívka či žena jménem Marie a jen ta směla následujícího rána svíčku uhasit. Skotský Štědrý den byl pokorným časem stráveným v tichém kostele. Němečtí osadníci se scházeli kolem zeleného stromečku ozářeného malými svíčkami… Ve ztichlé náruči bílých Vánoc moderní doby se zrodilo několik českých textů na letité nápěvy. Jako bych to všechno už jednou prožil – bezhlasý horský poutník, okamžik zázraku a teplo chléva, koledník na mrazivém staroanglickém dvorečku… A pak mě cosi táhlo výš do hor, měl jsem vyslechnout příběh.“

Příspěvek byl převzat ze stránek Radia Proglas, autorem textu je Milan Tesař

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010