Poslouchat country znamená žít country . . .

Trampský guláš - 10. - 11.02. 2012

08.02.2012 13:47

Pravidelní čtenáři ví, že se nejedná o žádný recept na pravý kotlíkový guláš, ale o hudební akci s tradicí a kouzlem prostředí hájenky s přídomkem - tak akorád.

Akce je spojena s regionem Ostravska, hlavní roli zde hraje hájenka ve Staré Bělé. Již po patnácté se v termínu 10. – 11.02. 2012 sejde vybraná společnost hudebníků, která samozřejmě potřebuje vybrané a znalé publikum. Guláš se na hájence pořádá v posledních letech, historie ale pamatuje i jiná místa. Když se však počet zájemců přehoupl přes stovku, nezbylo nic jiného, než tomu prostory přizpůsobit.

Zimy a hladu se bát nemusíte, i v těchto třeskutých mrazech bude chata příjemně vytopena, naopak pivo vychlazeno, guláš a zelňačka jako vždy výborné. Jistotou je vždy ostravská trampská skupina Tempo di Vlak, spolupořadatel akce, za barem Sojka, v kuchyni Břéťa a jeho skvělé kulinářské dobroty a hlavně spousta kamarádů, kteří zde jezdí pravidelně.

Ti co by jeli na Guláš poprvé, tak těm lze doporučit nastudování přiložené mapky, aby případně zbytečně nebloudili.

Za Gulášem opět  stojí Tempo di Vlak a Zajac – ten byl strůjcem prvního Guláše v březnu 1999 a od této doby se koná již 15. ročník, tedy Guláš má malé výročí. Pro tuto akci je zcela specifické nekoncertní prostředí, tedy hraje se bez aparátu, naživo, nazvučeny jsou jen ty nástroje, které by jinak slyšet nebylo. Kapela, která má ve své sestavě bicí se na Guláši nechytá, jedině, že by bicmen nechal své nádobíčko za dveřmi hájenky.

O historii Guláše říká sám Zajac na webu Folk v Ostravě následující:

„První Guláš se konal v Country clubu v Těrlicku, po několik dalších let jsme se přestěhovali do Ostravy do hájenky na Janové, která se nám zdála vhodnější – už tím, že během koncertu hořel oheň v krbu, jeho praskání pak kouzelně zní na dobových audionahrávkách. Po té co na 5. ročník dorazilo více jak 100 účastníků, kteří se již dovnitř nevešli, přestěhovali jsem se do hájenky ve Staré Bělé.“

Za ty roky se na schematu programu mnoho nezměnilo, neboť jen bláhový si může myslet, že co je téměř dokonalé a všem návštěvníkům vyhovující, má smysl měnit. Až do 13. ročníku se dodržovala tradice, kolikátý ročník Guláše, tolik kapel přijede zahrát. Asi sami cítíte, že donekonečna to nejde dělat, určité hodnoty se ale nemění. Moderátory budou opět Brumla a Zajac, kolorit prostředí doplní komponované vstupy, projekce z cest a výstava trampských propriet, kronik a časopisů a uměleckých výrobků.

Kapel se za ty roky výstřídalo již požehnaně, seznam, kdo všechno nějakým ročníkem prošel, najdeš zde.

A že se na Guláši hraje opravdu akusticky a naživo a celkovou atmosféru akcičky asi nejlépe přiblíží klip z Guláše z předchozích ročníků.

Takže zbývá jen dodat pár faktografických údajů letošního Guláše. Ale nemá cenu zde opisovat napsané, na průběh a účinkující mrkni zde

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010