Poslouchat country znamená žít country . . .

Tovačovský portál

11.08.2011 15:10

 13. ročník splněných přání

festival Tovačovský portál přivítá své návštěvníky 13. srpna.

 

Letošní ročník, který se nese v duchu splněných přání, začíná neoficiálně v pátek 12. srpna vernisáží výtvarných prací studentů střední školy Praktik v Olomouci již v podvečerních hodinách. Páteční večer pro návštěvníky bude pokračovat posezením u ohně a společným muzicírováním. Hlavní sobotní program zahájí kapela až z Pilníkova z Podkrkonoší, která si říká Tlupa Tlap a posluchači ji znají pod původním názvem Kaluže.

V programu vystoupí hudební uskupení Jananas z Prahy, vynikající vokální trio z Blovic v Čechách Přelet M. S ., pražská folková formace pod vedením Honzy Špalka MY3avi, Pouta z Pardubic, Koňaboj nebo třeba návštěva ze zahraničí- slovenská kapela ze Spišské Nové Vsi- The Colt.

Protože je třináctka magická, dramaturgie se rozhodla splnit přání části organizátorského týmu, T.O. Sanger, která se na festivalu stará o stavbu stanů, udržování ohně, stěhovaní aparatury zvukaře a má své místo na festivalu již deset let. Jako jednoho z hlavních hostů pozvala klukům „Sejndžrům“ legendární bluegrassovou formaci COP z Plzně.

Druhý host, věříme, roztančí všechny, kteří zůstanou na večerní program. Je jím Xindl X. Civilním jménem Ondřej Ládek vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. V roce 2008 získal ocenění Autorská Porta za píseň Dysgrafik, na festivalu Zahrada zvítězil v písničkářské kategorii a v soutěži Inkubátor pořádané serverem iLegalne.cz zvítězil s písní Styky v kategorii pop. V únoru roku 2008 vydal své debutové album Návod ke čtení manuálu. Jeho píseň Anděl ho katapultovala na přední příčky hitparád. Xindl X používá směsici hip hopového frázování, folku, jazzu i blues. Jeho přednost není v hlase či hudbě, ale v textech písní, ve kterých se pokouší o osobní výpověď.

Noční část programu vyplní tradiční countrybál v zámeckém parku a Hodinky v kapli. Tato druhá oficiální scéna je určena všem příznivcům  komornějšího prostředí. Jarda Síbrt, dvorní textař kapely Šantré, která hrála na loňském ročníku, se představí se svou poezií a hudebně jej doprovodí neméně zajímavá osobnost Michala Pustaye. IPU, jak si říká, je muzikant a zpěvák, který na první dojem zaujme svým zpěvem využívajícím alikvotní zpěv, nebo též hrdelní harmonický zpěv. Je  to zvláštní druh zpěvu založený na vědomém zesílení alikvotních tónů pomocí jemné práce s rezonančním prostorem v ústech a polohou jazyka. Jedná se tak vlastně o techniku dvojhlasého zpěvu, kdy pokaždé zní základní tón a současně s ním o příslušný interval vyšší alikvotní tón. Tato technika se vyvinula výhradně v mimoevropských hudebních kulturách, a to především v Tuvě a v Tibetu. Kromě kytary hraje na „opražcované“ cello.

K příjemné atmosféře festivalu rozhodně přispěje možnost nocování přímo v areálu parku, kvalitní občerstvení, pravidelně přijíždějící motoráčky z Kojetína nebo úschovna jízdních kol.

Čerstvé informace můžete najít na sociální síti facebook nebo na webových stránkách festivalu.

 

                                   Za dramaturgii se na vás těší

Mgr. Arana Nosálová spolu s organizačním týmem.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010