Poslouchat country znamená žít country . . .

Střekovské hudební léto ve stylu blues - 26.08.2011

24.08.2011 14:17

 

Koncert Beňa & Ptaszek (SK/CZ) + Crazy Hambones (USA/DE) proběhne 26.08.2011 od 20,00 - do 23,00 hodin v Ústí nad Labem, hrad Střekov
 
K žánru, který bude prezentován, lze jen citovat ze stránek aktérů a nebo přímo ze stránek festiválku.
 
Slovenský hráč na rezofonickou kytaru Ľuboš Beňa a jeho spoluhráč Matěj Ptaszek, pouliční bluesový hudebník, se vracejí k tradiční formě mississippské černošské hudby 20. let.
Rezofonická kytara, nebo-li dobro, původní vynález slovenských emigrantů bratrů Dopjerovců z roku 1927, se v Beňových rukou stává rytmicky nesmírně přesným a výrazově citlivým nástrojem. Beňa putoval za autentickým pouličním blues do oblasti amerických států Mississippi, Arkansas a Tennessee - a na jeho interpretaci je tato zkušenost s lidovým, uvolněným a prostým pojetím formy znát. Matěj Ptaszek, hráč na foukací harmoniku, považuje ulici za nejpřirozenější prostředí vhodné k interpretaci blues - podobně jako harmonikáři z Mississippské delty. Typický je pro něj falzetový zpěv přenášený a zesilovaný mosaznou troubou starého gramofonu. Společné vystoupení těchto dvou pozoruhodných muzikantů dává vzpomenout na staré časy jednoduché akustické jižanské hudby - blues v jejich pojetí je radostné, hravé a nespoutané.
 
Americko-německé trio CRAZY HAMBONES, držitelé německé Jazz & Blues Award za rok 2009 kombinují svobodu blues ve vzrušujících písních s exaltickou foukací harmonikou, magickým zvukem kytary a šlapajícími rytmy bicích bez ohledu na trendy a klišé hlavního proudu. Čerpají z klenotů dědictví Muddy Waterse, Waltera Hortona a Litte Waltera. Hlavním motorem skupiny je američan Henry Heggen: zpěvák a hlavně uznávaný hráč na foukací harmoniku o čem svědčí i fakt, že jeho tvář se objevila na škatulce nového modelu foukačky „Crossover“ a usedá jako porotce firmy Hohner při světovém klaní harmonikářů z celého světa. Bubeník Michal Maass: pravidelně koncertuje s jazzovými a bluesovými hudebníky po celém světě a úspěšně vede obrovský berlínský festival Jazz in Town. Trio doplňuje americký kytarista Ryan Donohue. Pochází přímo z New Orleans, kde účinkoval v tamnějších klubech. Kapela vytváří výjimečný a překvapivě bohatý bluesový groove s prvky boogie. Crazy Hambones o sobě říkají: „Blues je jako smích a pláč blízko u duše, ani jedno nelze předstírat. Proto pro nás zůstává dobrodružstvím." 
 
(Převzato z www.strekovskehudebnileto.cz)

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010