Poslouchat country znamená žít country . . .

Skotské hry Sychrov

18.08.2011 21:57

 

Skotské hry na Sychrově se letos konají již po jedenácté. V pátek a sobotu se na Schrově naplno rozezní hudba, ale celá řada dalších činností. Pokud tě tato problematika zajímá, mrkni na web výše a nebo čti dále.
 
Skotské hry, stejně jako kilt, tartan, whisky a dudy, jsou nedílnou součástí skotské historie a skotského kulturního dědictví.
 
Po staletí zkoušeli skotští válečníci svoji sílu a obratnost během her, jejichž počátek nalezneme u her pořádaných králem Malcolmem Canmorem v Braemeru v druhé polovině 11. století. Ten při nich zjišťoval sílu, obratnost a statečnost válečníků, z nichž si potom vybíral své nejbližší spolubojovníky. Hrami v Ceres v hrabství Fife oslavili Skoti například vítězství krále Roberta Bruce v bitvě u Bannockburnu v roce 1314. Od té doby se hry začaly pořádat již pravidelně. Pořádali je nejen skotští panovníci, ale i jednotliví klanoví náčelníci či šlechtici. A tak se během krátké doby rozšířili Skotské hry i do té nejzapadlejší vesnice ve Skotsku. 
 
Po staletí vzrůstala obliba her ve Skotsku, jichž se zúčastňovalo stále více a více závodníků a navštěvovalo je stále více a více diváků. Tato mnohasetletá tradice však byla násilně přerušena v roce 1746, kdy po prohrané bitvě u Cullodenu a tím i porážce celého skotského povstání proti anglické nadvládě v roce 1745 byl v Zákoně o proskripcích kromě zákazu nošení kiltu, používání tartanu a mnoha dalších zákazů, které v základu zničily staleté skotské kulturní dědictví, i zákaz pořádání skotských her. Po zrušení zákona v roce 1782 se opět hry začaly pořádat a jejich popularita prudce narůstala, o čemž se v roce 1822 mohl během své návštěvy Skotska přesvědčit i anglický král Jiří IV. 
 
V dnešní době se Skotské hry (nebo též Highland Games) pořádají prakticky po celém světě (kromě britských ostrovů též v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandě, v Belgii a mnoha dalších zemích). Dnes se však již nejedná o soutěže válečníků, ale o společenská setkání spojená se sportovním zápolením, vystoupením hudebníků a tanečníků, na která se sjíždějí lidé nejen z blízkého okolí, ale i z míst více či méně vzdálených. 
 
Skotské hry na státním zámku Sychrov se v roce 2001 pokusily navázat na tuto staletou tradici a uspořádat tradiční Skotské hry v takto širokém měřítku poprvé ve východní Evropě. Vzhledem k několikatisícové návštěvnosti, jež se opakovala i v roce následujícím, účasti amatérských i profesionálních závodníků (např. ženskou soutěž vyhrála paní Markéta Hajdů - několikanásobná mistryně ČR v hodu kladivem, česká rekordmanka a olympionička), zájmu médií (regionální i celostátní deníky, rozhlas a televize) a pochvalným reakcím ze strany návštěvníků se to snad i podařilo.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010