Poslouchat country znamená žít country . . .

Poslední romantik

25.04.2010 23:05

Nadpis může svádět k lecčemu, ale jedná se o zatím poslední průřezové CD Marka Čermáka, malíře, muzikanta a věčného trampa, který odjakživa odmítal vymoženosti moderní doby. Celý život chodí pěšky, maluje akvarely a hraje na své banjo zásadně bez elektriky. Větší část roku tráví v přírodě. Zimu v Krušných horách a léto na Brdech nebo na Berounce. Pro trampský svět je ikonou a člen neúnavně stále trampující trampské osady Paběrky.

Marko za svůj život hrál ve třech kapelách. Tou první byly White Stars, druhou Greenhorni a třetí Paběrky, se kterými hraje již 25 rokem. Je průkopníkem hry na pětistrunné banjo u nás. Známá je historka, kdy si podle fotky Seegerova banja s přáteli řemeslníky postavil asi první pětistrunné banjo v Čechách (v roce 1964 hrál v Praze Pete Segeer, byl vyfocen a dle fotky bylo banjo postaveno - do této doby znali hráči jen klasickou tenorku - čtyřstrunné banjo a pořád nemohli přít na to, jak to z těch nahrávek co slýchávali na rádiu Mnichov, nacvičit).

Je asi prvním českým autorem školy hry na banjo, která vyšla již v sedmdesátých letech. Marko je autorem řady textů k písním, asi nejznámnější text je Zátoka, která patří k jeho prvotinám.

Hudební kompilaci sestavil na CD Mirek Černý, což představuje dostatečnou záruku výběru toho nejlepšího.

A tuto skutečnost mohu jen potvrdit, dvojcédé jsem přiřadil do svého hudebního archivu zásluhou účasti v soutěži ČR Olomouc, takže již se vrtí v přehrávači, či spíše načítá z harddisku.

V těchto dnech taky probíhá zajímavá výstava v Muzeu Karlova mostu (www.muzeumkarlovamostu.cz), kde je Marko Čermák představen i jako ilustrátor. Asi nejznámnější jsou jeho ilustrace slavných komiksových příběhů Rychlých šípů ( ještě je mám doma schovaný ). Jak sám Marko říká " Kreslení je moje nadání, muzika moje posedlost".

Marko taky napsal knihu svých životních příběhů, se stejným názvem jako CD - Poslední romantik, kdo nezná, doporučuji přečíst.

A proč vzpomínkové a průřezové CD ? Věřte nevěřte, Marko Čermák se v únoru 2010 dožil krásných sedmdesátin (14.02. 1940). A pokud chcete k CD něco více, jukni sem

https://www.supraphon.cz/cs/novinky/archiv-dle-kategorii/?item=873

a na adrese

 

https://www.gwcheb.cz/paberky/

se prolinkuješ na stránky kapely Paběrky

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010