Poslouchat country znamená žít country . . .

Píseň severu a neb 30. ročník tradičního pochodu Chřibskými lesy

11.10.2011 11:05

Je to již 30 let, co Arnošt - šerif osady na Halenkovicích a později kamarádů turistů, vyzval své osadníky k prvnímu ročníku pochodu, který od počátku nesl název Pochod za Písní severu.

Z původního výšlapu a vandrování Chřibským polesím se později stala halenkovská tradice, která nejdříve poslední týden v listopadu a později poslední víkend v říjnu znamenala pro řadu místní i kamarádů z nejbližšího okolí vždy krásný den strávený vandrem - cca 20 km krásnou podzimní přírodou a pak zakončení v místní hospůdce s písní, zpívání a tančením při vyhrávání country kapely.

Z pochodu se stala tradice s pasováním nových členů, podepisováním se na putovní totem, krásnými pamětními plackami a se spoustou zážitků a radostných chvil. Pochod si již od prvního ročníku vymezil zajímavou podmínku, smí se ho zúčastnit pouze mužská část, ženy mají přístup až na hospodské veselení, kde jsou naopak vřele vítány. Pozvánku na pochod musíte obdržet od samotného šerifa, jako nového člena Vás může doporučit pouze starý osadník. Pochod tedy není přístupný úplně všem, což ale vede k tomu, že se vždy sejde parta ostřílených kamarádů.

Na začátku bylo pár kamarádů, později se pochod rozrostl až na 70 - 100 účastníků, ale kamarádi stárnou, řada z nich již nemůže celý pochod absolvovat a tak se již zůčastňují pouze na kontrolních stanovištích či pouze hospodského zakončení. Dneska pochod absolvuje vždy 30 - 40 nejvěrnějších, Arnošt - šerif, byť těch 30 roků je taky znát, absolvoval všechny ročníky a i na ten letošní nebude chybět.

Výšlap začíná na Starých Hutích, v lesním altánku pod Vlčákem se vzpomíná na kamarády, kteří již nejsou mezi námi, oficiální hymna pochodu - Píseň severu, se smí zpívat až teď, pochod pokračuje na Brdo, výšlapem na rozhlednu a pokračuje k Penzionu na Bunči, zde je vždy velké veselí, občerstvení a zpívání nebere konce.

Pochod pokračuje přes Kudlovskou dolinu až do Halenkovic. Trasa 20 - 23 km vede lesy, začíná v 7,00 hodin a první vandrovníci jsou již kolem 16,30 v hospůdce U Lhotských. Poslední opozdilci pak přicházejí až do 19,30.

V hospůdce tradiční guláš, 19,00 zahájení večera, pasování nových účastníků pochodu, rozdávání pamětních placek a pak zábava až do ranních hodin při muzice. Zpívání a tancování nebere konce.

Letošní 30. ročník je ročníkem jubilejním a tak je třeba se zúčastnit v hojném počtu, přijďte všichni !!! V hospůdce zahrají Jalové hlasy se svým kapelníkem Jiřím Veselým, který se v mladším věku sám pochodu hojně účastnil a Jalové hlasy odehrály nemálo vzpomínkových večerů. Proto je jejich návrat na 30. ročník tak trochu symbolický.

A pro osvěžení paměti je třeba zopakovat hymnu - její plné znění najdeš zde text pak tady

a pokud chceš skladbičku slyšet bez obrázků a podkladového ruch, zaloguj se na provedení brňenské Ozvěny zde

přikládáme každoročně velmi pěkně vyvedenou osobní pozvánku na pochod, vždy s pěkným citátem či moudrostí, kterou píše sám život

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010