Poslouchat country znamená žít country . . .

Pavlína Jíšová a "nový přítel"

30.08.2011 13:37

 

Že Pavlína začátkem července změnila svoji hudební sestavu, jste možná již zaregistrovali. Původní čtveřice se proměnila na trojici. Pavel Peroutka a Kuba Horák opustili uskupení a nahradil je Michael Vašíček, multiinstrumentalista, který vedle kytar, zvládá zpěv, mandolinu, dobro, elektrický kontrabas a bezpražcovou basovou kytaru. Muzikant, jenž dlouhá léta hrál s Vlastou Redlem v kapele Každý den jinak, dneska je členem obnoveného AG Fleku, hraje s Ivou Marešovou a je vcelku velmi žádaný studiový hráč na řadě projektů jiných muzikantů a kapel.

Tato změna umožňuje Pavlíně vystupovat již pouze v trojici – Pavlína Jíšová, její dcera Adéla Lounková a nyní tedy nově Michael Vašíček, který, jak sama Pavlíná říká, ostatní uhraje sám.

Pavlína mění své muzikantské zázemí často, to ukazuje i stručná rekapitualace. Z doposud osmi zatím vydaných CD hned prvních šest natočila vždy s jinou sestavou, poslední dvě pak se sestavou, se kterou se právě rozešla. Možná i proto opustila v minulosti konkrétní názvy kapel a do pojmenování uvedla  . . .  a přátelé, při četnosti s jakou se „přátelé“ mění je to celkem praktické.

Navíc diváci a posluchači nikdy neví, s kým a jak na proklamovaném vystoupení Pavlína vystoupí. Jistá je vždy jen ona a možná dcera Adéla, složení doprovodných muzikantů zůstává vždy trochu tajemstvím, alespoň v těchto dnech, než se trochu srovnají termíny Pavlíny a nového člena kapely. Nic méně dcera Adéla se muzikantsky vyvíjí zdařile, vedle kytary akustické již koketuje s elektrikou i mandolinou a tak jsou i vystoupení ve složení matka – dcera přece jen hudebně a zvukově bohatější, než tomu bylo dříve. Pavlína má pak ve svém repertoáru řadu písní, které spíše vedou písničkářskou linii a aranžmá. Proto není problém, pokud dámy přijedou jen ve dvou.

Neustálé změny v kapele svědčí o tom, že Pavlína je vedle svého folkového projevu, autorského zázemí i silná osobnost, která se nebojí věci změnit, pokud se nevyvíjejí dle jejich představ. Důvody změny se v kuolárech šeptají, ale oficiální verze je přeci jen trochu uhlazená. Důvod odchodu Pavla Peroutky není komentován, jen bylo sděleno, že v červnu končí a chce se věnovat jen hraní v Reliéfu, BG sestavě, kde Pavel hraje již dlouhá léta a Jakub Racek svůj odchod nahlásil na září, kdy se chce věnovat plně svému projektu v Monogramu, který byl bluegrassovou asociací letos vybrán jako reprezentant této muziky za Česko v Americe, kde bude koncertovat právě v září.

Nakonec se dohodli na ukončení spolupráce a od července Pavlína jezdí v sestavě dvě (Pavlína a Adála) a nebo tři, kdy se k nim přidává i Michael Vašíček. Pavlína sama již chce trochu ubrat tempo a omezit počet vystoupení na přípustnou mez a spíše se zaměřit na kvalitu celkové produkce.

K rozchodu bývalé kapely dodává, že je škoda této dobré a vyvážené sestavy, zvláště poslední složení si velmi pochvalovala, ale život muzikanta vyžaduje svobodu, praxe, kdy jsou jednotliví hráči účastni na různých jednorázových projektech, v zahraničí celkem běžná, se začíná prosazovat i u nás.

Přejme všem aktérům další muzikantský vývoj a těšme se společně na nové projekty a novou Pavlínu Jíšovou s Michaelem Vašíčkem a Adélou Lounkovou. 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010