Poslouchat country znamená žít country . . .

Okolo Třeboně scéna Houpací kůň - mladé kapely

21.06.2010 09:53

Pozvánka Vaška Koblence, jinak pozvánku na festival hledej na jiném místě tohoto webu

Okolo Třeboně, scéna Houpací kůň
25. 6. 2010, náměstí TGM
12.00 – 18.00
Na Okolo Třeboně funguje už 5. rokem scéna pro mladé kapely. Jmenuje se Houpací kůň s podtitulem Jednou jsi dole, jednou nahoře. Dává prostor nadějím a objevům, které by mohly za pár let být na vrcholu a zaujmout místa Nohavici či Hradišťanu. Scénou prošly už desítky kapel, mezi vítězi figurují třeba Žofie Kabelková, Zhasni, Hromosvod nebo Pavel Houfek Band. Vítěz má recitál na hlavní scéně, dostane cenu i nějakou finanční odměnu, zahraje si na spřátelených festivalech, hrají ho rádia etc.

Soutěž je letos v pátek 25. června na třeboňském náměstí TGM. Symbolicky v pravé poledne ji zahájí raper s kytarou Xindl X a představí se celkem sedm kapel plus jako host pardubičtí Marien v čele s Víťou Troníčkem, který dlouhá léta vedl i úspěšná Poupata. „Žánrově jde o pestrou směs folku, world music, speed folkloru i písničkářů,“ řekl ředitel festivalu Pavel Barnáš.

Profily kapel:
9. patro (Praha) – Folk laděný trochu do soft jazzu, swingu či funky. Produkuje výhradně vlastní tvorbu orientovanou na sdělení v textu a hudbu, která je ovlivněna folkem, jazzem, swingem a kdoví čím ještě. Zpěvačka Helena Svítková dobře cítí blues, ale i další žánry. Melodicky výrazný swingující klarinet, poetické (Láska? Buďto se za námi do skříně zavírá anebo si přenáší Himálaje) i vtipné texty, třeba o zhýralci, který se za trest ocitne v ženském těle...
Çava (Praha) – Akustická kapela s hudebním přesahem do world music, folku a jazzu vznikla v 90. letech jako volné hudební sdružení studentů matematicko-fyzikální fakulty UK. Díky blízkému vztahu členů k Francii dostala název Çava. Neotřelé harmonie i aranže, živelný doprovod perkusí, brilantní flétnová sóla, spolupráce s invenční textařkou (Beata Struhárová) a ženský hlas o mnoha tvářích. Repertoár – vlastní skladby, jazzové standardy, upravené motivy lidových písní. Kapela pravidelně spolupracuje se zpěvačkou v českém znakovém jazyce Andreou Kalců.
Leporelo (Brno) – Zbrusu nová kapela okolo písničkáře Ivo Cicvárka a zpěvačky Markéty Tulisové, kterou Ivo potkal náhodou u ohně v Náměšti nad Oslavou. Kapela o sobě píše: Žánr? Něco mezi lo-fi folkem a akustickým popem, prostě primitivní melodická muzika... Chytlavé melodické písničky, výrazný zpěv Markéty Tulisové, brilantní kontrabas i mandolína a Ivo Cicvárek jako energický pianista i kytarista. V nejlepším smyslu slova kvalitní mainstreamový folk.
Mladý dynamický kolektiv band (Plzeň) – Speed folklor, balkán, world music a další směs v bláznivě rychlých a temperamentních rytmech. Speed-folklorní kapela (Česko, Slovensko, Ukrajina) vznikla v roce 2001 z potřeby několika herců amatérského divadla vyzkoušet si účinkování také na scéně hudební. Koncerty jsou plné svižné česko-slovensko-ukrajinské lidové hudby a humoru. V devítičlenné sestavě figurují pozoun, trumpeta, housle, kytara, harmonika i bicí.
Nevermore&kosmonaut (Brno) - Brněnský Michal Šimíček, řečený Kosmonaut patří do party kolem Textařské dílny. Jeho texty mají často surrealistické kontury, rád používá metod automatických textů. Základ kapely je tříčlenný (kytara, baskytara a cajon). Folk'n'rollová muzika šlape, melodie mají cit pro slogan, texty chrlí s vervou slam poetry. A tak Kosmonautovi velryby plují příborníky k překvapení polárníka ve smokingu, strašlivá doba se rozprostila a dozvíme se, že "já mám kajne švestr und brudr a tak ticha užiju si mnogo" A snad nejkrásnější je prostý fakt, že „mlčení je tma, co vychází z úst“...
Passage (Praha) – Melodická folková muzika s výrazným saxofonem. Barvící vícehlasy, hudba hraná s drajvem a nasazením. Kapela v dobrém místy připomene severočeskou předchůdkyni Jarretu, skupinu Jen tak, a to celkovým zvukem i neotřelými textařskými postřehy. Původně duo Jardy Kuchaře a Davida Watzla (ex-Stráníci) posílila trojice Martin Kasa (flétny, saxofon a klarinet), Honza Klupka (baskytara) a Markéta Šiffelová (zpěv). „V podkroví levnýho podnájmu/ zkouším složit duchaplnou ódu/ kapky rytmus udávají k ránu/ z rezavýho vodovodu...“
Yantar (Břeclav) – Softrocková, popfolková hudba. Od akusticky folkových začátků došla kapela až k nynějšímu folku s prvky rocku, popu, country a městského písničkářství. Písně mají vesměs klasickou písňovou formu se spíše přímočařejšími aranžemi. Na první poslech upoutají především zajímavé barvy sólových hlasů zpěvačky Veroniky Oslzlé a zpěváka Břeti Uhlíře. Kapela pracuje s vícehlasy (dle potřeby té které písně s dvoj- až čtyřhlasými vokály). Zajímavostí je rovněž využití tří kytaristů.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010