Poslouchat country znamená žít country . . .

Návraty Honzy Nedvěda 2011- CT2 31.08.2011

25.08.2011 10:57

Honza Nedvěd a jeho bratr František jsou české, především té starší generaci, známi velmi dobře. Zakladatelé tramspké osady Toronto v Lukách pod Medníkem a následně i folkové skupiny Toronto, ze které se později stala skupina Brontosauři. Nedvědové byli taktéž několik let součástí skupiny Spiritual Kvintet, s Brontosaury a později spolu vydali řadu CD. Asi vrcholem jejich společné kariéry byl koncert na Strahovském stadionu v roce 1996. V témže roce se rozdělili a působili nadále jako sólisté.

 
Jan Nedvěd se narodil 24. září 1946 v Praze. Vyučil se elektrikářem a dálkově studoval gymnázium. Do roku 1982 byl zaměstnán jako spojař. Brzy sám začal skládat písně, a to hudbu i texty. Na Portě v roce 1974 získala jeho píseň Kamarád autorskou cenu. Jan se stal tahounem a to textařským, tak hudebním a je autorem mnoha písní, které zlidověly. Honza si prožil i své těžké chvíle a to jak zdravotní, tak životní, jeho posledních deset let bylo spíše těch špatných. Podařilo se mu ale vrátit se i na česká podia - když si prožil krásné chvíle především se slovenskými fanoušky.
 
Franta se ve své cestě solové vydal jiným směrem. Použil hitovky z pera u nás ne příliš známého a hudebně neoposlouchatelného písničkáře Gordona Lightfoota, doplnil jej texty, které mu byly napsány přímo na tělo a úspěch se dostavil. Na rozdíl od Jana je jeho příspěvek na písních pouze interpretační. Mnoho lidé a jeho fanoušků to ale příliš nerozlišovalo, Nedvědi to byly především autorské písně a najednou se objevil Franta s řadou krásných melodií a textů a všichni si říkali, kde se to v něm bere. No, než se český posluchač trochu zorientoval, vylétl František nahoru jak kometa a zastínil tak samotného Honzu. Krásná ukázka marketingu a obchodní chytrosti postavené na jménu. Posléze Franta vydal další CD, které ale již nebyly tak vydařené, nebo spíše obsahují klasický trend - 3 - 4 hitovky, zbytek vata.
 
Oba dva bratři se od roku 1996 několikrát sešli a rozešli, podpořili v hudebních aktivitách své děti, prostě jejich životní příběhy by vydaly na několik románů.
 
O tom, jak Honza ke štěstí přišel Vám má vše blížeji přiblížit pořad, který vysílá CT2. O čemže pořad je, pro ty, kteří ste jej ještě neviděli? 
 
Nedvědovy písně zlidověly a hned první, kterou pořad začíná, se stala hitem. Autor začínal bigbítem, ale pak se začal věnovat své tvorbě. Od první chvíle se jeho písně zpívaly u táboráku. Neměl žádné vzory a jako mnozí začal psát "kvůli holkám". Pak se řeč vede o vzniku názvu Brontosauři. Hovoří se o setkání a spolupráci se skupinou Spirituál kvintet, i o repertoáru. A samozřejmě o Nedvědově tvorbě, protestsongu i folkové pozitivní písni, i moralizování. A o významu naší lidové písně.
 
Zazpívejte si: Stánky, Hlídej lásku, skálo má, Mosty, Na kameni kámen, Růže z papíru, Razítka, Tulácký ráno, Podvod, Valčíček...
 
Vysílání: 24.8., 12.35 hod., ČT2
Opakování: 31.8., ČT2
 
 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010