Poslouchat country znamená žít country . . .

Monogram zahraje v našem regionu

12.02.2012 12:12

Monogram, to je vždy silný bluegrassový zážitek. O co lépe kapela hraje a rozdává radost, o to méně informací o sobě sděluje. Na všech stránkách blízkých této muzice se objevuje pár stejných řádek. Jakoby Monogram razil zásadu, co je dobré, to se chválí samo, netřeba dalších slov. Snad jediný trochu širší materiál najdete zde a řadu info i v rozhovoru s Monogramem tady.

Přesto by Monogramu větší promo jistě slušelo. Tato pražská bluegrassová kapela patří ke špičce žánru a to nejen v české kotlině, ale i v evropském měřítku. A nakonec Monogram se na přelomu září a října loňského roku zúčastnil festivalu IBMA v Nashville, kde byl nominován za region a řekněte, kolik kapel v Česku může toto o sobě říci?

Ikdyž je bluegrassová komunita v naší zemičce velmi silná a skvělých kapel je zde více, Monogram patří opravdu k těm nejlepším. Nakonec ocenění Evropské bluegrassové asociace (EBMA) „skupina roku 2008“ či česká cena „bluegrassová instrumentální skupina“ se nedává jen tak někomu. Za tím stojí spousta práce a vynikající muzikanti. A nakonec i nominace do Nashvillu není žádná tlačenka, ale jen ocenění toho nejlepšího v oblasti, kde je bluegrass doma (USA) a kde je konkurence více, než velká.

Monogram je u bluegrassových fanoušků a vyznavačů tohoto žánru vždy visačka nejvyšší kvality, přesto se na běžných festivalech s Monogramem moc nesetkáte. Bluegrass má svá pravidla, texty jsou v angličtině, běžný posluchač se mnohdy u nás nemá moc čeho chytit. V běžných rádiích a to i country se bluegrass zas tak často nehraje a ikdyž je zde na internetu řada specializovaných médií, tak ty široká veřejnost moc nezná a nesleduje. A když pak zaslechne z éteru nějakou skladbičku perfektně zahranou a zazpívanou v angličtině právě třeba z dílny Monogramu, jen si řekne, další skvělá americká kapelka.

Přesto za dobu trvání – Monogram vznikl v roce 1991 – takže má za sebou úspěšné dvacetileté období, zahrál na všech předních českých festivalech a to nejen těch bluegrassových, s Monogramem jste se mohli potkat na řadě vyhlášených BG festivalů po celé Evropě.

Ke svým dvacetinám Monogram připravil nové, v pořadí již čtvrté album HIT THE ROAD a sluší se říci, že za ty předchozí dvě alba dostal Monogram ocenění České bluegrassové asociace – Album roku.

Kapela má ve svém repertoáru především vlastní skladby, ve kterých se mísí žánrově bluegrass, swing, blues či nová akustická hudba. V současné době Monogram vystupuje ve složení: Jakub Racek – kytara, zpěv, Jaromír Jahoda – banjo, zpěv, Zdeněk Jahoda – mandolína, zpěv, Pavel Lžičař – kontrabas, zpěv.

S Jakubem Rackem jste se ještě do poloviny loňského roku mohli setkávat společně s Pavlínou Jíšovou v její kapela Pavlína Jíšová a přátelé, dneska se věnuje vedle jiného především Monogramu.

Koncem ledna (27. 1. 2012) absolvoval Monogram pěkný dvojkoncert společně s Trapery (začínající kapela Roberta Křesťana), reportáž o celé akci včetně aktuálních fotek najdeš zde.

V druhé polovině února se s Monogramem můžete potkat – tedy vidět i slyšet na dvou akcích, které se v našem regionu pořádají.

V úterý 21. února zahraje Monogram v brutálském klubu Barbar, koncert začíná ve 20.00 hodin a pokud to nemáte do Bruntálu příliš daleko, určitě koncert navštivte. Monogram zase tak často v našem regionu nevystupuje. Klub Barbar svoji činností a náplní hodně připomíná zlínskou Zelenáčovu šopu.

Hned 22. února Monogram bude ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc (106,8 ale spíše na netu zde), kde od 20,00 hodin můžete Monogram slyšet na živo. Pokud jste byli zvyklí na klasické pořady Sandyho Noska „Na živo“ každou druhou středu v měsíci (tyto pořady byly zrušeny v rámci nového vysílacího schematu od roku 2012), bude to nejspíše něco velmi podobného.

Takže pokud na koncert nemůžete, CD Monogramu nemáte a neznáte, tak si jej alespoň poslechněte. Internet nám dnes dává možnost poslouchat i pořady mimo vysílací region rádií, tak jen do toho.

Přeji hezký hudební zážitek, s Monogramem nemůžete šlápnout vedle, stačí se jen bluegrassu otevřít, pokud tento žánr příliš neznáte, pak pro jeho „představení“ nemůžete volit lépe.

Pokud Vás tyto akce minou, stačí jen prokliknout na stránky Monogramu či na jejich profil na Bandzone.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010