Poslouchat country znamená žít country . . .

Když se potká poslední týden s prvním

17.08.2012 10:43

Kalendář nám někdy připraví svízelné situace. Na pátky třináctého jsme si zvykli, na pět víkendů v měsíci až tak ne, ale potěší, ale vězte, že se může přihodit i to, k čemu došlo letost a dojde i příští rok. A to, když se poslední prázdninový víkend potká s tím prvním zářiovým.

Vcelku se nic neděje, dalo by se říci. 31. srpna 2012 je pátek, následující víkend je ještě „prázdninový“, vždyť škola začíná (a tou se prázdniny řídí) až v pondělí 03. září. Ale ono je i 01. září 2012 v sobotu a tím pádem je splněna i skutečnost, že víkend je prvním zářiovým víkendem. No a co? Chce se říci. Komu to vadí?

Spoustě lidí je to fuk. Žánrovému fanouškovi již méně. Došlo totiž k tomu, že se na tento víkend sešly tři velké akce, které se jinak míjely. A důvodem je právě ona klauzule – festival se koná poslední prázdninový či potažmo první zářiový víkend. A je tu skutečnost, že budete muset volit a volba to nebude jednoduchá.

Poslední prázdninový víkend se koná Mohelnický dostavník (30.08. – 02.09.) Těžko hledat v kalendáři festival s větší tradicí, který má svou atmosféru, vysokou návštěvnost, vysokou oblíbenost mezi muzikanty a posluchači a který píše 37. ročník.

Po loňské vynucené pauze (mimořádně nezpůsobené financemi, ale zdravotním stavem hlavní osoby festivalu, což je Pavel Aligátor Nenkovský) se festival vrací v plné síle, dokonce s novým nádechem dvou scén. To tu sice již bylo, ale řadu let se zase nepraktikovalo. Myslím si, že každý, koho vzal festival u srdce si letošní ročník nenechá ujít!!!

Poslední prázdninový víkend se ale koná i Loděnica v Piešťanech (30.08. – 01.09.). Jeden z nejlepších slovenských festivalů, který se sice nepořádá tak dlouho, ale již má taky mnoho za sebou a po určitém nadechnutí se po změně organizátorů vrací do své krásné a nabité pohody.

Kolize Mohelnického dostavníku a Loděnice zde byla vždy, termínů není prostě dost, ale ruku na srdce, Loděnica je na Slovensku, kde se již dávno neplatí korunami a tak zde až taková přímá konkurence není, alespoň na posluchačské úrovni.

Ale je zde i první zářiový víkend a o to se o slovo hlásí  Trampský širák (31.08. – 01.09.), festival, který za uplynulé období prošel asi největší progresí. Letos bude jeho 9. ročník a já si pamatuji ten druhý (cca 350 lidí) a třetí a pak jsem byl loni (cca 4.000 – 5.000 lidí). Ten nárůst diváků a „vymakanost“ areálu a vše kolem dokola, to je do očí bijící rozdíl.

Širák si za pár let stačil vybudovat takové renomé, že pro auta návštěvníků se pronajímají celá pole, aby je bylo kam naskládat a rozsáhlé louky pro stanování. Když jsem byl na Širáku poprvé, tak jsem zajel až do areálu a postavil si stan na horní loučce a bylo nás celkem 300 lidiček i s organizátory v celém komplexu kolem Hanesova mlýna. Složitě jsem hledal příjezdovou cestu. Současný Širák, to je již velká akce s propracovanou organizací a perfektními webovkami, ale především programem a celkovou atmosférou.

No, co dále psát. Konkurence je prý dobrá, hlavně pro spotřebitele, ale v tomto případě trochu váhám. Tady totiž „pláče“ žánr a nakonec i nadšení fanoušci žánru. Tak mohli být na dvou super akcích týden po sobě, tak se to letos sešlo v jeden víkend a druhý víkend pak žádná taková akce není.

Ono to nakonec dopadne dobře. Mohelnický dostavník přitáhne své a Širák ty své posluchače (co se týká Širáku, navštěvují ho především místní a nejbližší okolí, lidé, kteří vyjedou na festival tak maximálně 2 x za léto – Širák a něco kolem spíše náhodně, stačí se jen porozhlédnout po SPZ aut, ikdyž dneska to již taky nepoznáte, ale těch co přijedou na otočku a jsou tedy místní je tak 80 %).

Ale pro žánr to určitě dobře není. Muzikanti jsou sice zvyklí hrát tři akce za den, ale na výkonu je to znát, prostě to nadšení tam již chybí.

Stejná situace nastane i příští rok, myslíte, že se organizátoři domluví a nebo si bude každý stát za svým.

PS:

Zeptal jsem se na to Sampaje (organizátor Širáku) a ten si stojí za svým. Termín měl posunout Dostavník o týden dříve. My máme nasmlouváno na první zářiový týden. Jak jednoduché! Ale příští ročníky se již chystají, třeba to příští rok dopadne lépe, než letos!

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010