Poslouchat country znamená žít country . . .

Kapela SEMTAM je opět na scéně a v plné síle

02.05.2010 15:16

Přiznám se, že mne tato zpráva velmi potěšila, pamatuji si dobře dobu této skvělé bluegrassové kapely, když působila v 80 letech minulého století jako malý zázrak.

Ze zakládajících členů sice zůstal v kapele jen kapelník Luboš Marek, ale to nic neubírá na dnešní kvalitě SEMTAMu. Kapela zpívala ve své době spoustu převzatých věcí s českými texty, dneska je převážná část repertoáru postavena na autorské tvorbě, což je základní podmínka všech kapel, které chtějí na současné hudební scéně uspět.

Jen matně si dneska vzpomínám . . . .

. . . . SEMTAM, to byla neskutečná shoda náhod, která způsobila, že do té doby neznámí muzikanti a zpěváci v krátké době ozářili naší bluegrassovou scénu. Vokály v provedení Pavlíny Jíšové a Jardy Matějů patřily k tomu nejlepšímu, co se u nás kdy vyskytlo a vždy z toho mrazilo v zádech.

Když odehrála jihočeská kapela SEMTAM v roce 1992 po jedenácti letech svůj poslední koncert, zbyla z této české bluegrassové legendy jen vzpomínka v podobě nahrávek z rozhlasu a jedno plnohodnotné LP.

Kapelou prošlo mnoho kvalitních a dnes již slavných zpěváků a muzikantů. Z těch nejznámějších vzpomeňme - Jarda Matěj Matějů a Pavlína Jíšová, dále Pepa Hlavenka, Petr Hensel, Milan Tripes, Zdeněk Bajza Petrla, Láďa Brtník Tvrzický, Pavlína Braunová, Lenka Jakschová, Míša Krmíčková, Vojta Zícha, Tonda Hlaváč, Jirka Smrž. Každý se zapsal nesmazatelně do historie kapely.

Nejsilnější však byla asi první sestava, se kterou kapela získala na celonárodní Portě v Plzni v roce 1982 Malou Portu a v následných létech 1983 a 1984 hlavní cenu – Interpretační Portu.

Skupina SEMTAM je historicky původem z Týna nad Vltavou, kde měla své dlouholeté zázemí. Na české scéně působila přibližně 11 let – do roku 1992, než se cesty muzikantů a členů kapely definitivně rozešly.

Za tuto dobu vydala jedno plnohodnotné album (Na ostří nože – 1990), které natočil a produkoval člen SEMTAMu – Láďa Tvrzický.

Když se v roce 2008 se dva z původních členů kapely pokusili skupinu oživit, byl to první pokus, o kterém řekl kapelník SEMTAMu Luboš Marek následující :

„ Podvědomě jsem si vždy přál, aby se to dalo ještě jednou dohromady. Jenže dvakrát nevstoupíš do jedné řeky… a Pavlína (Jíšová pozn. redaktora) už taky šla svojí cestou. Když mi na podzim zavolal Matěj (Matějů poz. redaktora), že to chce znovu zkusit, ani chvilku jsem nezaváhal a oprášil jsem starý noty a texty.

Začalo obvolávání a přesvědčování muzikantů, hledala se optimální sestava. K nám dvěma veteránům přibyli Lenka Voříšková na kontrabas (PRST), Tomáš Berka na kytaru, Filip Dubský na banjo a Milan Marek na mandolínu".

Tuto sestavu SEMTAMu představuje přiložená fotografie.

 

To vše je ale dnes také již historie.

SEMTAM má nové složení, kapelu doplnilo mládí a tak na novou festivalovou sezonu 2010 kapela vyráží již v jiné sestavě.

Kapela má dneska sedm členů, starší generaci zastupuje kapelník Luboš Marek (housle), dále staronoví členové – Lenka Jakšová – Husárová, Michaela Krmíčková – Hálková a Láďa „Brtník“ Tvrzický (kontrabas).

Sestavu doplňují muzikanti o generaci mladší (všichni do 30 let) – kytarista Luboš Maškara (i Duo Albos), banjista Filip Dubský a mandolinista a zpěvák Pepa Pospíšilík.

Sestava má již své nové CD a můžeme se do budoucna těšit na jejich působení na současné bluegrassové scéně.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010