Poslouchat country znamená žít country . . .

Gospel a 90. výročí narození Mahalie Jacksonové

23.10.2011 13:03

Zatímco spirituálová hudba je v našich poměrech poměrně známou záležitostí, o gospelu toho více vědí asi jen hudební znalci.

Podle slovníkových definic tohle slovo znamená mnohé, anglickým výrazem pro Evangelia (vlastně zkomolenina slovního spojení good spell, dobrá zpráva, případně God’s spell, Boží slovo) počínaje a názvem filmu režiséra Roba Hardyho z roku 2005 ani zdaleka nekonče. Jeho vzniku předcházelo období spirituálu, které se vyznačovalo deportací, ztrátou domova a kulturní identity.

Spirituály byly původní písně, které otroci zpívali ve volné improvizaci a ústně si je předávali. Po zrušení otroctví v roce 1865 začínají ztrácet na významu, v dalších letech jsou do nich postupně míchány i žalmy a blues. Výsledkem je tzv. církevní, gospel blues. Jeho hudba byla jiná, upravená, jazzová, dala se psát v notách. Tahle afroamerická hudba se začala masově šířit a tisíce malých i větších gospelových skupin se vezpívalo do srdcí svých posluchačů.

Absolutně největší hvězdou tohoto směru se stala Mahalia Jackson v polovině minulého století, gospel se etabluje jako samostatný hudební žánr a vydává se na cestu k moderní populární hudbě. Dnes v něm je dovoleno vše, co se líbí, ať jsou to prvky tradičního gospelu (klavír, kytara, tamburína) nebo moderní elektroakustické nástroje."

Černá světice, královna gospelu. Byla slavná, známá po celém světě, její desky se prodávaly v milionových nákladech. Přesto se rozhodla žít skromným až asketickým životem a svůj zpěv zasvětit Bohu. Odolala i nabídce Louise Armstronga. Bůh si ji povolal opravdu brzo - v pouhých šedesáti letech. Mahalia Jackson se narodila v New Orleansu 26. října 1911.

A protože budou za dva měsíce ty vánoce, zkuste si poslechnout tyto krásné melodie, jistě pochopíte, proč byla Mahalia Jacksonová nazývána královnou gospelu. 

O Holy Night

Silent Night, Holy Night

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010