Poslouchat country znamená žít country . . .

Folk a country na Panském domě (Slavkov u Brna)

11.08.2011 22:42

Ve Slavkově u Brna, na nádvoří Panského domu na Palackého náměstí se 12.08. 2011 v pátek bude konat večer ve stylu folk a country, začíná se v 19,00 hodin, předpokládaný konec bude v 23,00 hodin

Na koho se můžete těšit?

V pátek 12. srpna proběhne od 19 h ve Slavkově u Brna již 13. ročník festivalu folkových a country skupin a sólistů v rámci Napoleonských dnů. Tato přehlídka v předešlých letech probíhala na nádvoří slavkovského zámku. Letos nás ovšem čeká jedna zásadní změna. Pořadatelem se stává město Slavkov u Brna a přehlídka se stěhuje ze zámku na nádvoří Panského domu na Palackého náměstí. Název celé akce se mírně mění na Folk a country na Panském domě.

Hrát a zpívat budou: Folk Team z Brna, Poutníci, Nezmaři z Českých Budějovic a Roman Horký s Kamelotem z Brna. 

 

Pozvánka přímo od Karase, cituji její část . . .. 

Tento pátek proběhne v rámci Napoleonských dnů ve Slavkově u Brna 13. ročník festivalu folkových a country skupin a sólistů. Tato přehlídka se  v předešlých letech konala na nádvoří slavkovského zámku. Letos nás ovšem čeká jedna zásadní změna. Pořadatelem naší akce se stává město Slavkov u Brna a přehlídka se stěhuje ze zámku na nádvoří Panského domu na Palackého náměstí. Takže název celé akce se mírně mění na Folk a country na Panském domě. 

Jinak ovšem zůstávají podstatné věci tak  jak jste všichni zvyklí. Festival je věnován folkové a country hudbě, začne v 19 hodin a uvádět ho bude opět moje maličkost – Jiří Karas Pola. Také bude zajištěno občerstvení a předprodej vstupenek v knihkupectví na Palackého náměstí. Cena vstupenek bude v předprodeji 150 Kč a na místě 180 Kč. Rád bych všechny upozornil, že narozdíl od zámeckého parku bude počet míst omezený, proto doporučuji zakoupit lístky v předprodeji. V případě deštivého počasí se akce přestěhuje do velkého sálu Společenského domu na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna.

Hrát a zpívat budou letos tyto soubory: Folk Team z Brna, skoro slavkovští  Poutníci,  Nezmaři z Českých Budějovic a  Roman Horký s Kamelotem z Brna.

Folk Team vznikl na přelomu let 1973 a 1974 jako duo Venclovský – Kopřiva. O rok později přibrali Tomáše Úlehlu, tím vznikla skupina Folk T v obsazení: Kopřiva – housle, Venclovský – kytara a zpěv, Úlehla – klávesy, flétny, harmonika a zpěv. „T“ v názvu bylo zpočátku myšleno jako „trio“. Z tria se stal časem Folk Team. V klubech po celé republice odehráli do roku 1984 až 100 koncertů ročně. V letech 1979–1989 ve skupině působil Vratislav Lukáš – kytara, violoncello, zpěv (ex-Synkopy) a v roce 1983 se ke skupině připojil Ivan Huvar, posledním členem skupiny se stal D. Dunovský (ex-Progress a ex-Kamelot). Rok 2009 byl rokem oslav 35 let existence skupiny a při této příležitosti vychází komplet DVD + 2CD „Měsíční dítě“ obsahující celkem 37 písní. Folk Team nyní běžně vystupuje ve dvou sestavách: ve folk-rockové verzi s přídomkem Rock Size s rytmickou sekcí nebo v akustičtější verzi bez rytmiky. Folk Team vydal 12 řadových CD, poslední vyšlo v r. 2010 s názvem „Toulavý stín.“ Ve Slavkově by měla kapela hrát v akustické sestavě.

Druhým účinkujícím je skoro domácí kapela Poutníci. I když ze Slavkova pocházím jen já, dá se  říct, že patříme k našemu městu, neboť na koncertních šňůrách po Jihomoravském kraji bydlí členové kapely ve Slavkově a také tu řadu let zkoušíme. Loni se kapela dožila čtyřiceti let fungování na české hudební scéně. Za tu dobu Poutníci vydali 13 CD nebo LP a odehráli už přes 3000 koncertů po celém Česku a Evropě. Poslední poutnické CD se jmenuje Poutníci slaví 10 live, a právě tento nosič bude na přehlídce představen. Kapela zahraje v současné sestavě: kytara a zpěv – Jakub Bílý, banjo a dobro – Peter Mečiar, mandolína a kytara – Jan Máca a kontrabas, zpěv a kapelník – Jiří Karas Pola.

Skupina Nezmaři je charakteristická vícehlasým vokálem s doprovodem akustických nástrojů. Její repertoár tvoří převážně vlastní písně, ale i světová folková klasika. Každoročně odehrají přes 100 koncertních vystoupení po celé ČR a Slovensku. Kromě plzeňských Port jsou také držiteli dvou Zlatých klíčů. Tato prestižní cena se uděluje  pro nejlepší skupinu roku v kategorii Folk & Country. Na svém kontě mají 13 samostatných CD a DVD Nezmaři 30 let. Současná sestava této populární kapely, která bude u nás hrát již potřetí, je následující: Pavel Jim Drengubák –  kontrabas, Pavel Zajíc – kytara zpěv, Antonín Hlaváč – kytara zpěv a Šárka Benetková – zpěv a klávesy.

 

Závěr a předpokládaný vrchol slavkovské přehlídky obstará další legenda české folkové, trampské a country scény, skupina Kamelot s Romanem Horkým. Tento soubor vznikl v roce1982. Počáteční tvorba kapely zařadila Kamelot do škatulky „Folk a country“, kde je hudební skupina zařazena dodnes. Autorem všech textů a skladatelem hudby je zpěvák a leader skupiny Roman Horký, který je v současné době jediný člen původního Kamelotu. Kapela však dávno překročila hranici žánru Folk a Country. Od svého vzniku vydala celkem 22 alb, z nichž 11 z nich bylo oceněno titulem „Zlatá deska“, jedno album „platinová deska“ a jedno „multiplatinová deska“. Poslední uvedené ocenění získalo první album s názvem „Zachraňte koně“ za 96 000 prodaných nosičů. Poslední řadové album s názvem „Mořská sůl“ vyšlo v roce 2009. Současná sestava Kamelotu je následující: Roman Horký – kytara (od 1982), Viktor Porkristl – kytara (od 1996 do 2004, od 2008), Blanka Šrůmová – zpěv (od 2010), Petr Surý – kontrabas (od 2010).

 Těšíme se na vás 12. srpna na přehlídce Folk a country v rámci Napoleonských dnů v Panském domě ve Slavkově u Brna od 19 hodin. 

Jiří Karas Pola

 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010