Poslouchat country znamená žít country . . .

Festivalová sezona končí, mizérie kolem ale nikoliv

20.09.2011 10:13

Krize trvá již 4 sezonu, ale naplno se začíná projevovat až nyní. Krize bankovní se přerodila v krizi úvěrovou, ta teď přešla do krize dluhové a krize sociální se začíná rozbíhat, ikdyž v našich končinách ještě až tak ne, ale co není, bude.

Mění se myšlení vlád, sponzorů i běžných lidí. Výrazné poklesy prodejů zaznamenaly hypermarkety už i v potravinách, o prodejcích zboží s delší dobou životnosti a delší obrátkou k opakovanému nákupu ani nemluvě. Lidé v Česku začali pod všemi těmi negativními informacemi výrazně šetřit. Že kultura stála v úsporách na prvním místě je v celku známý poznatek.

Na druhé straně je všude veliká nabídka, která zcela jistě již převyšuje poptávku. Zůstaneme-li u tématu festivalů, jejich náplně a udržení životaschopnosti, letošní rok je určitě z těch uplynulých čtyř asi nejtvrdší. Vedle odlivu posluchačů z důvodu "šetření" se na všem podepsalo i počasí. Těch festivalů, kde nepršelo a bylo celkem snesitelno, bylo jen velmi málo. Náklady návštěvy festivalu rostou, vstupné již není hlavní položka, tou se stává přeprava a občerstvení na místě. 

A vyhlídky do budoucna se nelepší, ekonomové proklamují trvání krize ještě na 6 - 8 let, tzn. je otázka, jestli maložánry vůbec přežijí. Věci ani nepomáhá veliké tříštění sil, akcí je hodně, nejrůznějších festivalů a festiválků jen v žánru je také spousta. Z plakátů pak "vykukují" stále stejná jména a kapely. 

Svým způsobem je to vyústění situace, řada dramaturgů sází na to, co lidi znají a chtějí "poslouchat", neboť úspěšnost akce dneska vedle počasí závisí především na těch divácích, kteří jsou místní, na festivaly moc nejezdí, ale na danou akci přijdou. Ti se v žánru moc neorientují a drží se osvědčených jmen. Jejich věkový průměr neustále roste a většinou se jedná o posluchače, kteří rozvoj žánru moc nesledují. A pokud se porozhlédnete zjistíte, že opravdu většina z nich nepatří k pravidelným účastníkům festivalů či sledovačům žánru, na Trampském širáku to bylo ještě markantnější. Stovky aut s SPZ z nejbližšího okolí, po festivalu úprk domů, ti co zůstali u ohně, nebyli sto zazpívat ani ty nejprofláknutější písničky.

Osobně jsem letos byl na několika festivalech, měl jsem štěstí, že jsem se zúčastnil převážně těch, které vyšly (Starý dobrý wesern, Dřevohostickej folkáč, Trampský širák, Festival trampské písně Skalička) ale i těch, které počasí a krize poslalo na nejspodnější patra v divácké účasti (Amfolk fest), Oldřichovický žejdlík, Janouškovo Ústí a další).

Trend je lehce vypozorovatelný - např. Tramspký širák měl letos asi rekordní účast, počasí mu tentokrát vyšlo na 100 %, dramaturg Pavel "Sampaj" Solar sází na osvědčená jména a i tak jsem v davu slyšel řadu poznámek, které svědčily o tom, že se v žánru diskutující moc neorientují, znají 4 jména a nové kapely nemají zájem ani poslouchat a raději tráví čas přes jejich vystoupení u stánků s občerstvením.

A snad jeden příklad za všechny, dokazující, jak se věci mají. Sestava Jonathan Maness & Cauldron Mountain (USA), která na Starém dobrém westernu vystupovala v hlavních časech a která představuje BG kapelu nabitou skvělými muzikanty, energií a vynikajícími instrumentalisty (podobně např. i slovenští Neznámí) byla lehce převálcována Nedvědy (táta a syn - Franta a Vojta), kteří se dvěma unisono hrajícími kytarami (bez jakýchkoli sol a tvůrčí invence) a jednoduchou basou předváděli tříakordové písně, odzpívané z 80 % jen Frantou. Jednodušeji to snad ani nešlo, přesto publikum oslovili. Prostě známá jména a známé písně posluchačům (50 - 60 let), kteří tvoří 90 % publika stačí. A to nedošlo na nejhorší (letos jsem zažil Frantu Nedvěda na podiu samotného - on a half playback, čekám jen kdy to dojde tak daleko, že se vyvěsí fotka, pustí CD a lidi bavte se).

Situace není dobrá a co přinese čas se teprve ukáže, zajímavou úvahu na podobné téme napsal v těchto dnech i JUPP, můžeš si přečíst tady

 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010