Poslouchat country znamená žít country . . .

Dekrety Rádia Folk - poděkování všem věrným přispivatelům

20.05.2012 21:45

Vybrat si své rádio je a není težké. Na jedné straně je „éter“ doslova přecpán nejrůznějšími stanicemi, na straně druhé je zde i internet, kde Vám instalace vhodné aplikace do počítače či telefonu přinese odkazy až na 60.000 stanic po celém světě, které můžete poslouchat přes internet a prostřednictvím vhodných filtrů si nastavit jen tu svou muziku.

Kdysi to byl problém, být stále připojen na netu a poslouchat neustálý datový tok, který Vám odčerpával limit z FUP, ale dneska je doba jiná. Stačí naladit a poslouchat. V tom je ta snadnost. Méně snadné je se v té smršti stanic vyznat a odlišit jednu od druhé a nemarnit čas posloucháním těch méně zdařilých.

Osudy rádiových stanic vysílajících a šířících své signály pro vaše rádiové přijímače (doma, v autě, přes telefon, na chatě či kdekoli jinde) pozemním vysíláním jsou velmi podobné. Vstoupí na trh, získavají si své posluchače, snaží se maximálně odlišit, v okamžiku, kdy překročí onu magickou hranici v počtu posluchačů se postupně vysílání hudby a mluveného slova stává „výplní“ mezi reklamními bloky. A jelikož každý chce mít co nejvíce posluchačů, vysílání se podobají jak vejce vejci. Styl hudby a její stopáž se plně podřizuje největší skupině posluchačů, aby se vyhovělo právě jí a tuto skupinu posluchačů si rádio udrželo.

V tomto ohledu nejsou vyjímkou ani žánrová rádia, ikdyž jich v éteru pozemního vysílání je opravdu pomálu. Dnes, vyjmu-li speciální pořady Českého rozhlasu, Rádia Čas, Proglasu a pár dalších se žánrové muzice cíleně věnuje stále populárnější Country Rádio a nově Rádio Samson. Obě dvě začínaly jen na internetu a šlo to, dneska je jejich těžiště v pozemním vysílání a komercionalizace je zde ihned cítit.

Žijeme v Česku a chceme poslouchat českou neotřelou muziku, mladé muzikanty, písně s českými texty, navíc písně, které by v normálním čase pro svoji stopáž jinak neměly šanci. Tyto písně ve vysílání běžných stanic neuslyšíte ani omylem. Sem tam se něco mihne, ale jinak pořád jedno a totéž.

Proto je třeba každý projekt, který Vám tuto možnost dává, nutno podpořit.

Již od počátků tohoto webu Vám v odkaze dávám možnost se prologovat do internetového vysílání Rádia Folk. Rádio, které se zaměřuje na folkovou muziku, folkové skupiny a muzikanty, písničkáře a připravuje proud písní bez reklam. Vysílání zpestřují speciály, které jsou připravovány samostatně a které se věnují určitým konkrétním tématům.

Máte-li folkovou muziku rádi a ještě jste vysílání Rádia Folk neslyšeli – učiňte tak co nejdřívě. Příjemně Vás překvapí!!!

Pěkně udělané stránky Vám standardně nabízejí několik datových toků, který si zvolíte a tím nastavíte kvalitu svého poslechu v návaznosti na možnosti připojení. Přehledně vidíte, jak se jmenuje píseň, kterou právě posloucháte a název jejího interpreta. Stránky Vám nabízejí informace o sobě, programové schema vysílání, možnost diskuze, archiv, kalendář akcí.

Přesto za vysíláním a webovými stránkami stojí jen hrstka lidí, vysílání se drží jen zásluhou příspěvků od posluchačů. Rádio decentně a s citem prosí o příspěvky již řadu let a ve svém další projektu se rozhodlo své přispivatele odměnit originální grafikou.

K tomuto projektu zástupci Rádia Folk říkají: „Chystáme k vydání sérii uměleckých grafik, tzv. Dekrety Rádia Folk. Můžete si je představit jako obrazy, které lze uschovat doma v deskách, nebo zarámovat a vyvěsit na zdech svých obývacích pokojů. Každý půl rok, počínaje letošním podzimem, všem svým podporovatelům rádio pošle jednu kopii grafiky vytvořenou pokaždé jiným výtvarníkem. První grafiku vytvoří mladičká výtvarnice Karolína Bendová (www.saima.cz), která se projektu zúčastní i jako hlavní grafik. Únorový Dekret by měl vytvořit písničkář Martin „Kofe“ Neumann známý z kapely  I.C.Q. nebo z dua Kofe@Vlna.

Jak můžete rádio podpořit najdete na jejich stránkách zde

Dekrety Rádia Folk nebudou jedinou formou poděkování. V září na pražském festivalu Folkomín (8.9.2012) proběhne zvláštní losování o věcné ceny ze všech registrovaných posluchačů, kteří rádiu finančně přispějí jakoukoliv částkou. Již nyní se mezi cenami objevují hudební CD (např. novinka kapely Zhasni – Na druhém nádvoří) nebo ručně vyráběné knižní bločky Karolíny Bendové.

Tým Rádia Folk věří, že český a slovenský folk se neztratí pod nánosem komerce. Právě tak lze chápat i heslo rádia: „Vlna pohody v moři komerce“. Všem posluchačům, kteří se rozhodnou rádiu přispět i těm, co tak již činí, celý tým rádia upřímně děkuje.

K celé akci si můžete prohlédnout i příspěvek v TV Noe, pořad Mezi pražci, 7 díl. V 17 – 20 minutě pořadu  nahlédnete s kamerou do studia Rádia Folk, dozvíte se jak Radio Folk vzniklo, jak je provozováno, kolik má posluchačů a jak je financován jeho provoz, čí kolik lidí se podílí na vysílání. Cílem rozhovoru se zakladatelem Pavlem Radou je i upozornit na Dekrety Rádia Folk.

Další detaily najdeš i v příspěvku zde.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010