Poslouchat country znamená žít country . . .

Co nového u Fleretu

11.10.2011 13:01

Vizovickou folkrockovou sestavu Fleret asi není třeba představovat. Kapela, která působí na hudební scéně 27 let, když z dua Chrastina - Hrachový a kapely Šperhák - přešli na Šperk a následně v roce 1984 na Fleret. Obsazení kapely se měnilo, od prvopočátku Fleretu je jen Zdeněk Hrachový a následně Staňa Bartošík, který do Fleretu přišel o cosi později.

Své zajímavé období měl Fleret v době, kdy s nimi hrál a vystupoval Vlasta Redl a posléze se vše vyvíjelo jen kupředu. Z regionální kapely se stala známá skupina, která se proslavila folkrockovými úpravami lidových textů zpívaných ve valašském nářečí. Spolupráce se zručnými textaři se objevují vlastní písně s vlastními texty, které ale drží ráz lidovosti, popisující běžný život na Valašsku.

Další zajímavou érou byla spolupráce s paní Jarmilou Šulákovou (paní Šuláková má dnes 82 let, a je stálým hostem Fleretu, své pravidelné vystupování ale již ukončila právě v letošním roce). A Fleret jede dál. Poslední desetiletí se nese na vlně worldmusic a na zpopularizování lidových textů v rockových úpravách, kterou nejvíce proslavil Čechomor, ale Fleret ukazuje, že své texty v tomto duchu dělal ještě před módní vlnou, která v současné době pomalu ustupuje do pozadí.

Fleret ale vystupuje jak na folkových a countryových festivalech, tak na čistě rockových akcích či plně folklórních. Jeho záběr je široký a oblíbenost u publika značná.

Jak se vyjádřil Vlasta Redl ve svém rozhovoru pro časopis Folk - Fleret, to jsou muzikanti, kteří přijdou před lidi, který to nezajímá a oni je urvou. Když budou chtít, tak je urvou. Maj na to. 

A co nového za letošní léto? Flerety jsem letos na žánrových festivalech viděl méně, asi ona ustupující vlna, ale oni i tak vystupovali dost často, jen se naše cesty míjely. 

Flereti opět letos změnili obsazení - basáka Tomáše Wunderleho nahradil Marek Abrahám a to již před dvěma lety - Tomáš rozjel mnoho projektů a čas na Flerety se mu nedostával, rozchod to byl ale přátelskáý a po domluvě, letos opustil kapelu Jiří Hlavnička a nahradil ho nový člen David Filák, kterého si Hrach nemůže vynachválit. Perfektní bicmen, skvělý zpěvák, v decentnější sestavě klubů bicí soupravu nahrazuje cajonem.

Fleret se mohl pustit do čtyřhlasů a zpívá nám to, jako nikdy před tím. No a Jarmilka již nemůže cárat po celé republice a na každé vystoupení (nohy již neslouží) a tak vystupuje již jen velmi sporadicky v nejbližším okolí a její účinkování vlastně skončilo.

V letošním roce vydal Fleret svou již 14 desku - CD - O krásách Valašska, první část natočila kapela již v roce 2009 a druhou dotočili až letos. Deska oficiálně vyšla k 01.06.2011, ale promo k CD se chystá až od října letošního roku. Skoro dvoroční prodlevu zdůvodňuje Hrach poctou, kterou kapela uctila angažmá Jarmily Šulákové.

Když jí folkloristé k osmdesátce nic nepřipravili (Zdeněk měl na mysli vzpomínkové či průřezové album za těch 50 let, co na folklorních podiích vystupovala), tak to udělal Fleret. Natočil s Jarmilou všechny písně, které s Flerety zpívala na podiích, přidali reeddici CD z roku 1995 a oslavný komplex byl na světě.

I když se promo k novému CD - O Krásách Valašska teprve rozbíhá, Fleret již prodal 1.000 Ks nosičů na svých koncertech. CD si poprvé Fleret vydává sám a koupit lze na koncertech a nebo objednávkou přímo na stránkách kapely. Veselé historky z natáčení najdeš na Fleret ve studiu při natáčení CD

A aby jste nekupovali "zajíce v pytli" máte možnost si většinu písní poslechnout. Pořad o Fleretech a jejich novém CD, ve kterém zazní většina písní z nové desky, si můžete poslechnout zde

PS:

Hrach se přestěhoval z Vizovic na Janovu Horu (to je nad Vizovicama) a vedle krásného domečku vykoupil i zahrádku s trnkama. Tož letos bude páleného i z vlastního kvasu.

Jak Hrach říká, každý den ráno jdu zkontrolovat kvas, jak sa mu daří, a daří se mu zatím skvěle. Každou trnečku do něj vloženou jsem vlastnoručně držel a polaskal.

 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010