Poslouchat country znamená žít country . . .

Benefice pro vzpomínku na Zdeňka Hejkrlíka

15.10.2010 16:17

Cimbura pro všechny  . . . cituji

Benefice pro vzpomínku na Zdeňka Hejkrlíka

V žádném z článků, které jsem v posledních týdnech napsal a publikoval na několika serverech v souvislosti s nedávným úmrtím příbramského muzikanta a dobrého člověka Zdeňka Hejkrlíka, jsem se nezmiňoval o jeho desce.

Nebylo proč, protože tato neexistuje. A vypadalo to, že ani existovat nebude. Na letošní podzim byl sice sjednán termín pro její nahrávku ve vyšebrodském AV studiu, ale Zdeněk odešel v nepravou chvíli. Byl z rodu lidí, pro jejichž odchod je nepravou kterákoliv chvíle…

Ukázalo se ale, že není vše ztraceno - v archivech kamarádů se našla řada záznamů z vystoupení Zdeňka a Jany Hejkrlíkových, ať už ve dvou, nebo s kapelou Maděra. Nejeden ze záznamů je natolik kvalitní, že když si s ním vyšebrodský mistr Honza Friedl pohraje… Jediným problémem je to, že při vydání desky, jako ostatně skoro při všem, jsou peníze až na prvním místě.

A tak jsme už v září na Příbramském Huntíku házeli bankovky do kytary, která se stala kasičkou na podporu vydání vzpomínkového live alba Zdeňka a Jany Hejkrlíkových. Na tuto sbírku navazuje ve čtvrtek 28. října 2010 od 18 hodin benefiční přehlídka na Malé scéně Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami, nazvaná Příbramské sedánky. V přehlídce, jejíž výtěžek bude věnován na vydání alba, vystoupí Zdeňkovi blízcí kamarádi z muzikantských řad, které zde ve stručnosti představím.

M-band je v současné době jedna z nejstarších příbramských kapel věnující se TFC muzice. Několikrát to vypadalo, že končí, ale zakladatel kapely, kytarista a zpěvák Olda Zeman, ji vždycky vzkřísil. Během let předváděl M-band ledacos, od bluegrassu až po sborový zpěv a capella. Dnes se věnuje countryovým skladbám ve vlastních úpravách. *** Formace Jerry a dcerry oproti tomu patří k nejmladším a nejnadějnějším na Příbramsku. Jejím nestorem je taťka Jerry Lienert, textař, kytarista a zpěvák Maděry, který textoval i melodie Zdeňka Hejkrlíka. Dnes píše texty k repertoáru, na němž se autorsky podílí starší z jeho dcer(r) Radka. Hudební nadání sester Radky a dospívající Danky Lienertových, to je už nejen velký příslib do budoucna, ale i velice příjemná, žhavá současnost! *** Písničkáře Luboše Hrdličku z jihočeského Velešína znají fandové Nezmarů (které spolu se Zdeňkem Hejkrlíkem před léty zakládal), Poupat, Pout a řady dalších kapel jako spoluautora jejich repertoáru. Na scéně měl Luboš několik let pauzu, ve které jen velmi vzácně vystupoval v duu s Nezmarem Pavlem Zajícem. V poslední době hraje v amébické formaci Náhlá změna, jejíž základ tvoří právě on, spolu s Petrem Pytrískem Sejkem z kapely 4 zdi. V příbramském divadle Luboš vystoupí v duu s Monikou Vodičkovou. *** Domovská kapela Jany a Zdeňka Hejkrlíkových, příbramská Maděra, byť bez kapelníka, patřila k největším hudebním zážitkům zářijového Huntíku. Během tamního vystoupení se kapela zmínila o možném zajímavém nástupci na Zdeňkův muzikantský post a já jsem velice zvědav, bude-li již hrát v doplněné sestavě. *** Folk-bluesové duo Jakub Kořínek & Kateřina Misíková netřeba příliš představovat. Čtenáři zajisté znají jejich písničky z klubových scén v celé republice, z festivalů folkových (včetně Porty) i bluesových (včetně Blues Alive), z alba Dvanáct slov (o předchozích dvou Jakubových samostatných CD nemluvě), z TV pořadu Blues ze Staré pekárny atd. Tříčlenné duo Katky, Jakuba a Libora Jonáše hraje nezaměnitelným způsobem muziku nabitou energií, která velmi pozitivně působí na posluchače. A tak to má být.

Všem vystupujícím umělcům, kteří se, stejně jako pořádající kulturní Spolek VE ČTVRTEK, na přehlídce podílejí z vlastního rozhodnutí bez jakéhokoliv finančního nároku, a divákům, kteří svými 120,- Kč vstupného přispějí na vydání alba Jany a Zdeňka Hejkrlíkových, je namístě poděkovat. Poděkovat za to, že nezapomněli, že peníze jsou vždycky až na prvním místě a nezneužili této vědomosti k tomu, aby se projevili jako lakomci myslící jen na sebe samotné.

Cimbura

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010