Poslouchat country znamená žít country . . .

Antologie textů o blues

28.10.2010 10:58

Hudební publicista Ondřej Bezr a spisovatel Michal Šanda sestavili antologii textů blues a o blues. Kniha s názvem …a to je blues bude k dispozici například v listopadu v Šumperku na festivalu Blues Alive. Ondřej Bezr ji představí v pořadu Jak se vám líbí v pondělí 8. listopadu od 19.15.

Impulsem ke vzniku „antologie textů blues a o blues“ bylo téma letošního ročníku šumperského literárního a filmového festivalu Město čte knihu (11.–16. listopadu 2010). Toto téma vzniklo volným propojením s jubilejním 15. ročníkem mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive (18.–20. listopadu 2010) a tím tématem je přirozeně BLUES. Blues ve všech možných podobách a výrazových polohách, bluesjako ovlivňující i ovlivňovaná entita.

Editoři Ondřej Bezr a Michal Šanda část knihy sestavili jako skutečnou antologii, tedy jako soubor textů již existujících (mnohdy bezmála sto let). Jejich ambicí ale zároveň bylo obohatit knihu příspěvky dosud nečtenými, případně knižně nedostupnými.

Mezi volně propojenými okruhy antologické části najdeme to, co je tématu blues nejvlastnější, tedy písňové texty tohoto žánru, a to americké (Charley Patton, Robert Johnson, Blind Lemon Jefferson ad.) i domácí provenience. České písňové texty postihují celý vývoj žánru na domácím území od počátků ve tvorbě avantgardistů (E. F. Burian, Voskovec & Werich) přes tvůrce 60. let (Jiří Suchý, Pavel Kopta, Zdeněk Rytíř) až po ty, kteří tvoří bluesovou scénu poslední desítky let (Ivan Hlas, Jan Spálený, Petr Kalandra a mnoho dalších).

Antologická část ovšem uvádí i texty literární, takové, které s blues jako hudebním žánrem mnohdy souvisejí pouze přeneseně. Pro díla mnoha významných českých i zahraničních básníků a prozaiků (Vítězslav Nezval, Josef Kainar, Václav Hrabě, Tennessee Williams, Jack Kerouac, Langston Hughes, Kenneth Rexroth ad.) bylo blues zásadním inspiračním zdrojem a nositelem specifické atmosféry. Jejich díla mnohdy zase zpětně ovlivňovala úroveň písňové tvorby bluesových hudebníků.

Mezi autory, kteří svými texty přispěli přímo pro knihu ...a to je blues, najdeme jak významné české hudebníky, kteří napsali většinou texty vzpomínkového typu (Vladimír Mišík, Ivan Hlas, Ondřej Konrád, Pepa Streichl), tak i spisovatele několika generací, mimo jiné Petra Šabacha, Jana Nováka, Jana Nejedlého, Michala Šandu, Jakuba Šofara či Zbyňka Vlasáka.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010