Poslouchat country znamená žít country . . .

Zvláštnosti Zahrady - díl poslední

26.06.2010 00:07

Každý festival má své specifika, Zahrada není výjimkou.

Vyjděme z plánku areálu – 1 - je Amfiteátr a Terasa, 6 – scéna Kaplička, 3 – scéna Zámek

Po trase 4 – 5 – 20 hlavní třída a zeď zpráv, na konci trasy 4 – 5  v oblouku Furchova garáž, 6 známá hospoda s ranní polévkou a klasické jamovací místo

Plochy na parkování a hlavní tábořiště – 8 jsou z plánku patrny

 

Hlavní třída – korzovací prostor mezi Kapličkou a Amfiteátrem – cesta cca 350 metrů, 7 minut volnou chůzí – třída je obskládána stánky z občerstvením a prostor  4 – 5 to jsou stánky prodejců se vším možným – váže se k festivalové komunitě – klobouky, trička, ponča, kožedělné výrobky, nejrůznější náramky atd. Nachází se zde i strategické pivní stany a hospůdky, kde se hraje a jamuje celý den.

Zeď vzkazů – je v prostoru 20 – úsek cca 20 metrů dlouhý prkenná ohrada na kterou jsou umisťovány všechny možné informace, dáte-li si čas a projdete je, dozvíte se o nejrůznějších akcích konaných v průběhu celého léta – je to reklamní plocha bez poplatků, jsou zde ale i vzkazy typu hledáme tě Aničko – kde jsi ? atd. dneska v době mobilů již částečně pozbyla smyslu, dříve ale účinný nástroj, jak se mohli kamarádi nejsnáze najít

Ve Furchově garáži hudba na mne doráží – po celou dobu festivalu jako jediná stálice je garáž pana Furcha, spousta nástrojů, které si můžete prohlédnout a zkusit si na ně zahrát, vlídný personál a reklama, které Furchovým hlavně kytarám zajistila nesmrtelnost. Právě na Zahradě vznikaly první kontakty mezi budoucími majiteli tohoto nástroje. Co je ale podstatné, kdykoli jdu kolem garáže a přistavěného stánku, vždy se zde nachází někdo zajímavý. Scházejí se zde muzikanti, klábosí a hraje se a jamuje přímo na nástroje zn. Furch. Kdyby někdo točil video z těchto akcí, bylo by to za ty uplynulé roky hodně zajímavé DVD.

Předzahrady – před samotným zahájením festivalu se dělá propagace na třech již klasických místech tzv. předzahradách. Kde se hraje letos ?

Olomouc - Horní náměstí pod orlojem, Šternberk - nádvoří kláštera, Lipník nad Bečvou – náměstí a program časový je následovný

Olomouc - 15:00 Irish Rose, Lístek, Sova – Slamák, Žamboši, Devítka, Uvádí Jiří Wilson Němec

Štenberk - 18:00 Devítka, Irish Rose, Epy de Mye, Marien, Uvádí Josef Sandy Nosek

Lipník nad Bečvou - 16:00 Epy de Mye, Marien, Irish Rose, Alibaba, Sova – Slamák, Žamboši, Uvádí Blanka Tornádo Prudilová

Spojíte-li Olomouc se Štenberkem, unikne Vám jen Alibaba, ale jinak je to velmi příjemné odpoledne a večer – ve Štenberku navíc v krásném prostředí a vystupování je zdarma.

Jamování a hraní – dneska je festival jeden velký jam sessions. Hraje se všude, kde to jde a to celý den. Kapely využívají možnosti si zahrát neoficiálně, udělat si propagaci a zkoušku, prodat něco CD. Mnohdy zahrají více než na samotné scéně, kde dostanou některé prostor jen jednou – cca 30 minut z toho 8 minut zvučí a deset minut jim sebral časový skluz. To když jedou přes celou republiku vystoupit, tak to musí dohnat alespoň neoficiálně.

 Hraje se hlavně v ranních a dopoledních hodinách, než se začne na Kapličce, tak je to především v zahradách zámku – ulička mezi Zámkem a prostorem č. 6 a pak přímo uvnitř Zámku na nádvoří.

V průběhu dne jsou to místa na hlavní třídě – u Furcha u garáže, popř. v některém z pivních stanů. Kdo kde a jak většinou najdete na improvizovaných letácích po stromech a jiných plochách kolem Kapličky či přímo na Hlavní třídě.

Dříve bylo velkou tradicí jamování po skončení produkce na hlavním amfiteátru a to především u hospody (prostor 6), u Furchovy garáže – je zde i pivní stan, stan na tábořišti či v zahradách zámku. Amfiteátr se zpravidla musel vyklidit, někdy se hraje v prostoru Kapličky.

Ale záleží vždy na muzikantech jednotlivých kapel, neboť poslední roky to není jak dříve, to se hrálo každý večer až do rána.

Na jamy je nejlepší večer ze soboty na neděli popř. z neděle na pondělí tedy druhou a třetí noc na Zahradě, letos to možná bude i první – stahují se zde ze Štenberku Marieni, Lístek, Epy de Mye, Žamboši – to jsou dneska hlavní tahouni jamů. Na samotné návštěvníky již nelze moc spoléhat.

Poslední večer již jamování nečekejte, všichni balí a spěchají domů včetně provozovatelů stanů, a ti kdo jsou čtvrtou noc již zpravidla nemají na nic chuť ani sílu.

Zahrada v médiích – hlavně p skončení Zahrady je spousta materiálu – točí zde vše ČR Olomouc a tak Sandy hojně využívá materiálů a ve svých pořadech Folkový víkend pak dva měsíce po Zahradě vysílá všechny interprety a dělá průřez celou Zahradou. Stačí jen poslouchat v neděli odpoledne a nebo si pořad poslechnout z webu z archivu.

Přeji Vám krásnou letošní Zahradu.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010