Poslouchat country znamená žít country . . .

Zůstat tam, kde jsem . . .

04.09.2013 12:42

. . . . a neb pošušáníčko se Slávkem Janouškem. Tak by se dal nazvat hodinový rozhovor Víti Troníčka se Slávkem Janouškem na Pardubické Fortuně, který se odehrál doslova před pár dny a který byl prošpikován Slávkovými písničkami a vzpomínkami na to vše, co se odehrálo za ty roky jeho hraní, skládání a vystupování.

Doslova za pár dnů (09. září) oslaví Slávek Janoušek svoji šedesátku a je to téměř neuvěřitelné, že tento písničkář působí na scéně již přes 40 let. Napsal spousty krásných písní, za svoji kariéru se mnohokrát přerodil a v jeho hraní a vystupování dnes nalézáme všechny jeho podoby a údobí.

Dozvíte se o prvních vystoupeních a první kapelce Teens, ještě školní, z roku 1968, posléze o Malém divadlu v Brně, kde Slávek hrál společně s Lubošem Vondrákem od roku 1978, o hektických letech dennodenního hraní a vystupování obou protagonistů jako odraz na úspěchy na Portě v polovině let osmdesátých, až po dvacetileté odloučení obou ikon a znovu se nalezení cca 6 let zpět.

Slávek mezitím napsal řadu písní a vystupoval sám na podiích a ve svých písních se vysmíval době, režimu . . .  vzpomeňte jen na písně Rozhovor s nádražákem či Kdo to zavinil a nebo Divný suchý rok, Pochodové cvičení, ale celá řada dalších. Své písně zpíval s nadsázkou, komediálností, jeho písně jakoby byly mnohdy dialogem dvou postav, které Slávek při zpěvu přibližoval až hereckým způsobem. Ono až písničkářské herectví se později přerodilo do vážnější polohy (zhruba od desky Tancuj a zpívej - 1997) a nové podoby písní.

Dozvíte se i o připravovaném návratu Tria (Příležitostné trio, mnohdy i Psychotrio) v roce 2014 na podia – onoho uskupení – Janoušek, Redl, Lenk, které bavilo posluchače svými kousky na jevišti i kousky textovými či hudebními nápady. Od února roku 2009, kdy jsme Trio slyšeli naposledy uběhla již dlouhá doba vyplněná Redlovými zdravotními problémy a jeho smutněním na rozpadem kapely Každý den jinak (02/2006). Hudební Redlův návrat (02/2010) jsme zaznamenali i zde na webu, ale jeho účinkování na velkých festivalech se trochu vytratilo (ono sejde z očí sejde z mysli zde platí, navíc se Redl s novou kapelou přece jen žánrově opět trochu posunul jinam).

Trio v podobě pánů taktéž dotáhne do vánoc i svůj projekt knihy My tři a já – ona černá – od Vlasty Redla je již dávno na trhu, Janoškova – modrá – vychází právě v těchto dnech a Samsonova žlutá vyjde do vánoc – takže My tři a já – rozlišeno barevně a obsahenm, neboť každá verze knihy popisuje hudební a civilní zážitky tohoto spojení pohledem jednoho toho z protagonistů.

Slávek je znám taktéž svými textovými dílnami a kdysi jen záblesk nápadu se přerodil v projekt, který má dnes 400 registrovaných přispivatelů a ještě větší počet diskutérů nad textovými pokusy jednotlivých protogonistů, kterých je zde přes 1.200 kousků.

Zajímavá je i vzpomínka na vznik písně Sbohem galánečko (1986) a všeho kolem a kolem. Jak ze čtrnácti slok zůstaly čtyři i to, kolikrát Redl musel hájit své autorství před domělou lidovou verzí.

Přátelé a to vše se vlezlo do pořadu Folková pohlazení a dílu se Slávkem Janouškem. Milé povídání a poslouchání. Tak poslouchejte a přitom si třeba čtěte některý ze zhruba stovky textů, které Janoušek napsal.

Užívejte světa blíží se . . . 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010