Poslouchat country znamená žít country . . .

Zpěvník Wabiho Ryvoly

09.07.2010 07:21

PR zpráva Avalonu a Tonyho A.

272 písní v POSELSTVÍ WABIHO RYVOLY

Je název připravovaného dvoudílného zpěvníku, který bude obsahovat kompletní písničkovou tvorbu Wabiho Ryvoly. V této chvíli jde, jak titulek napovídá, o 272 písní. Jelikož nám byla v těchto dnech zapůjčena i část Wabiho pozůstalosti v podobě plné tašky jeho soukromých nahrávek, nelze vyloučit i nějaké další překvapení.
 
Písně jsou samozřejmě nejen s akordy, ale i s notovým záznamem. Ve zpěvníku se dále objeví i písně, které se nezachovaly celé a u kterých chybí buď melodie, nebo část textu. Zpěvník dává dohromady Petr Růžička - Růža a na jeho přípravě se podílí Wabiho syn Alan, Miki Ryvola, Saša Ryvolová, Tony Linhart, Fredy Schubert, Kamil Kopřiva, Béďa Šedifka, Petr Náhlík - Vokoun, Michael Antony - Tony, Stanislav Dlouhý - Hadži a další. Vydavatelem je Avalon.
Součástí zpěvníku budou povětšinou širší veřejnosti neznámé fotografie z Wabiho života z archívu Mikiho, Saši a kronik Fort Hazardu (neustále tady koluje několik provařených fotek a tomu bychom se rádi vyhnuli) a dále i příběhy, historky i další vzpomínání… Předpokládaný rozsah obou dílů je 600 stran. Jejich počet proto jasně říká, proč je zpěvník rozdělen do dvou dílů.
 
Za účelem vydání 1. dílu, obsahující 123 Wabiho písní vzniklých do roku 1974, vyhlásil Avalon další „akciovku“ nazvanou HOBOUSÁCKÁ a.s., kterou do této chvíle podpořilo již 220 akcionářů a akcionářek.
 
HOBOUSÁCKÁ a.s. je již v pořadí pátou avalonskou akciovkou, které předcházely akciovky Chlupatý máslo (Houlova kniha Přežitky - rok 1998), Trapný savec (Almanach Trapsavce - rok 2001), Lupení (CD Lístku Den pramenů - rok 2004) a Vitecká hráz (CD Béďi Šedifky Vzpomínka na starou stezku - rok 2006).
 
Koupí akcie v hodnotě 250 Kč získáš nárok na:
- jeden výtisk 1. dílu zpěvníku, který ti bude předán, či poslán poštou
- jmenovité poděkování uvnitř zpěvníku
- malý tématický dárek, říkejme tomu dividendy:)
 
Objednávky akcií:
V případě zájmu stačí napsat na e-mail: tony.avalon@seznam.cz
K ceně akcie se připočítává 10 Kč na poštovné určené k jejímu zaslání. Akcie se dají dále dají zakoupit v Plzni (Limansport, Slovanská 31) a v Praze 2 (U Náčelníka, Korunní 37 - vchod z ulice Šumavská).
 
Vydání 1. dílu zpěvníku Poselství Wabiho Ryvoly je plánováno
na letošní listopad a koncerty pořádané při této příležitosti se mají uskutečnit v Praze, Brně, Plzni a Českých Budějovicích. Na nich bude akcionářům předán zpěvník a „dividendy“. Těm, kteří se nebudou moci dostavit osobně bude zpěvník poslán poštou.
 
2. díl zpěvníku by měl být vydán nejpozději do dvou let od vydání dílu prvního. Oba díly zpěvníku Poselství Wabiho Ryvoly jsou ojedinělou vydavatelskou záležitostí, a to jak svým rozsahem, tak množstvím materiálů použitých k jejich výrobě. Předběžně se v souvislosti s vydáním 2. dílu uvažuje o přiloženém CD s množstvím dalších fotografií, textů a snad i archivních nahrávek... Tony A. Když se HOBOES jmenují PEKARINGO
 
Raději jsem mezi poslech nového CD Pohoda od česky zpívající bratislavské kapely Pekaringo a psaní těchto řádek vložil několik dní, abych mohl psát s odstupem a za pomoci „vší kamarádky“ Míry, protože jsem touto deskou opravdu nadšen. CD Pohoda se jmenuje podle kempu v Malých Karpatech, kde Pekaringo velmi rádi hrají, a obsahuje celkem dvacet tři písní. Největší část z nich, celých devatenáct, zabírají písně Mikiho a Wabiho Ryvoly (jak těch známých jako třeba Dům smutný víly, Co zbejvá, Mrtvej vlak, Sochám brečí déšť na obočí, tak i ty méně známé - Chudák holka, Zatoulanej kraj a další...). Bylo by však chybou si myslet, že jde jen o jakýsi další „ryvolovský“ revival v řadě. Pekaringo písničkám vtisklo svoji vlastní tvář, ale zároveň citlivě v nich nechalo dostatek prostoru pro zvuk, který je těmto písním vlastní. Spokojeně jsem si při poslechu pobrukoval známé texty a to až do chvíle, kdy Pekaringo spustilo Wabiho píseň Rezavý šíny (na desce je osmá v pořadí) a já ztratil pojem o čase a jen se mi před očima míjely výjevy z jakési tratě a „ztrouchnivělých křížů“ kolem ní. A vrátil jsem se zpět až po jejím konci. Něco, co už se mi dlouho nestalo. Ale aby nedošlo k mýlce, deska nestojí jen na perfektně zahraných Rezavých šínách. Pekaringo má prostě v „ryvolovkách“ dobrou školu, jak přímo v osobě Mikiho Ryvoly, se kterým odehráli již několik společných koncertů a na další se chystají - například v září na Jizerské notě v Hejnicích, tak i ve svém vnímání světa divnejch ptáků, který kolem písní Mikiho, Wabiho a celé té ojedinělé „zlatoklíčácké“ smečky na Fort Hazardu vznikl. Na desce dále najdeš i dvě písně, které poněkud překvapí, a to hlavně Rikatádo od Boba Hurikána a Půlnoční vlak od George Fallady. Zatímco Půlnoční vlak má k romantice vlakových tuláků velmi blízko, zařazení prvorepublikového Rikatáda může vyznít jako pokus o jakýsi kapelní experiment, ale jen do té doby, než při jejím poslechu člověka napadne, že takhle nějak by Rikatádo znělo, kdyby byl Bob Hurikán kapelníkem zlatoklíčáckých Hoboes.
Velkým plusem Pohody jsou dvě písně zpěvačky Pekaringa Martiny Orthové – Heny, a to U tří starejch psů (v současnosti vede v soutěži Štafle na rádiu Samson) a Dálka. Zároveň to však považuji za jediný nedostatek alba, a to proto, že obsahuje pouze dvě písně od Heny, protože v její osobě jde o velký pěvecký a zároveň autorský objev v trampské písni posledních let. Objev stále ještě utajený a nedoceněný. Náplastí tomuto nedostatku je informace, že Pekaringo v současnosti zkouší jejích dalších šest písní a pokud dojde v budoucnu k vydání druhé desky, je se na co těšit. Vkusně udělaný booklet se spoustou barevných fotografií z koncertů, vandrů a předmluvou Fredyho Schuberta je příjemnou pohodovou tečkou za CD Pohoda.
 
Pekaringo: Peter Benča - Pedro, Vlado Hässler - Kali, Dušan Pavlík
- Ringo, Adrián Jurášek - Ado, Martina Orthová - Heny.
 
Jelikož bylo CD Pohoda k dostání pouze na Slovensku a to nám přišlo líto, dohodli jsme se s kapelou, která CD vydala vlastním nákladem, že jim zprostředkujeme jeho prodej i v Čechách a na Moravě. Pro případné zájemce:
Cena je 130 Kč (opravdu nejde o překlep) + poštovné doporučeně (37 Kč) a balné (bublinková obálka za 10Kč). Dohromady za 177Kč.
Stačí jen napsat mail na: tony.avalon@seznam.cz a CD ti bude posláno s přiloženou složenkou a číslem účtu - způsob platby si vybereš.
 
Tony A.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010