Poslouchat country znamená žít country . . .

Znovu textová dílna Slávka Janouška - pravidelné víkendové setkání 01. října 2010

22.09.2010 07:12

Textová dílna Slávka Janouška je pojem, který zná dnes, zejména díky jejímu společnému vystupování na Zahradě v Náměšti na Hané a na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou, téměř každý hudební fanda. Odkaz na dílnu je zde https://www.forum.slavekjanousek.cz/

Ale odkud se tu dílna vzala a co to vlastně je? Textová dílna vznikla v lednu 2004 z potřeby bavit se o textech, zpočátku na internetu, později i při osobních setkáváních vyúsťujících i ve společné vystupování. Přesto, že dnes má dílna 530 registrovaných účastníků, jejím jádrem zůstává skupina cca čtyřiceti, kteří se zapojili hned od začátku. Mnozí z nich jsou písničkáři, jejichž jména již nejsou neznámá – např. Ivo Cicvárek, Žamboši, Lucie Redlová, Arnošt Frauenberg, Jakub Horák a Michal Vaněk ze skupiny Zhasni, Lada Šimíčková, Michal Kosmonaut Šimíček, Láďa Zítka, Petr Sedláček a další. K náčelníkovi dílny, Slávkovi Janouškovi, který stál již u jejího zrodu, v průběhu času přibyly další již renomované osobnosti, jako Pepa Streichl nebo Karel Markytán… Vedle vlastní samostatné i kolektivní tvůrčí činnosti v rámci dílny uspořádali její členové v obou Náměštích workshopy pro zájemce, kteří na festivaly přijeli ať už jako diváci či muzikanti.

Dvakrát do roka se dílna schází na víkendových setkáních. Při jednom ze setkání v r. 2008 vzniklo večírkově pojaté CD Vytrženo z konTEXTU, které přináší záznam devatenácti písní, z nichž raritně třetina vznikla v den natáčení… Setkání většinou otevírá páteční hromadný koncert pro veřejnost. Nejinak tomu bude i tentokrát, kdy skvělí muzikanti a - především - výborní textaři a milovníci češtiny opět po roce zavítají v rámci textové dílny již po čtvrté do brány Českého Ráje - města Turnova. Besídka třinácté živé textové dílny proběhne v pátek 1. 10. 2010 od 19,00 hodin v malém sále KC Střelnice. Můžete těšit především na písně vzniklé při dřívějších společných seancích, mezi nimi i na ukázky z již zmíněného cedě, ze samostatných alb členů dílny a možná i z druhé desky celého fóra, kdo ví?

Možná vědí vystupující dotyčného večera, nebo aspoň jeho speakeři, Kuba Horák a Michal Kosmonaut Šimíček. Tříhodinový program besídky otevře skupina Půl dechu do měchu, kapela hrající ojedinělou směs jazzu a folku, v čele s jednou z nejvýraznějších zpěvaček tohoto typu hudby u nás, Šárkou Pexovou.

Dále následuje po Jiřím m. Brabcovi prostorově nejvýraznější postava dílny, pro mnohé objev a hvězda letošní Zahrady, „chlapík co má holou prdel, ale v hlavě a srdci mu zní melodie“ (jak píše na svém webu), nepřehlédnutelný písničkář a kytarista Monty. Komu by jeho kytarové kreace byly málo, může se těšit na kytarového mága a dvojnásobného Anděla Honzu Žambocha.

Kytarové exhibice vystřídá krátká chvilka poezie v podání básníka a textaře Jardy Síbrta, který svými texty zásobuje např. skupinu Šantré, pokud tedy texty zrovna nepíše kapelník skupiny Dušan Vainer. Na stojáka jako bavič, ale i jako písničkář se představí opora textové dílny Arnošt Frauenberg. Uslyšíte především písně z jeho připravovaného nového CD. Z moravských Kobeřic, legendární „Tramtárie“, přijedou milí hosté tohoto setkání, Luboš Javor Javůrek a Petra Šany Šanclová, aby potěšili nejednoho fanouška staršími písněmi skupiny Bokomara. Besídku zakončí sám velký náčelník Slávek Janoušek se společnými písněmi, v nichž se objeví další členové textové dílny, jako například Lada Šimíčková, Lucie Minaříková, Marek Vojtěch, Jirka Svítek, Láďa Zítka, Kuba Horák nebo Michal Kosmonaut Šimíček.

Jsou-li čtenáři tohoto článku četná jména v něm obsažená povědomá z Notování, má pravdu! Nejeden ze jmenovaných u nás již soutěžil, nebo soutěžit bude. A tak jsme přesvědčeni, stejně jako Martin Mrca Holan z pořádajícího sdružení Napříč s.o.s., že se jedná o mimořádně kvalitní podnik, který stojí za návštěvu.

P. S.: Martin Mrca Holan nám poslal tiskovou zprávu o této akci, kterou jsme napřed silně pokrátili a nakonec, v závěru, maličko prodloužili.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010