Poslouchat country znamená žít country . . .

Zamyšlení Víti Troníčka nad Portou

24.07.2010 14:19

Časy se mění... festivaly taky. A protože u mladé generace muzikantů už nelze vyvolávat pocit, že tou viditelnou odměnou za vcelku náročnou účast v regionálních předkolech a národním finále je slavný narvaný Lochotín v Plzni, není od věci zamyslet nad tím, proč se desítky a stovky muzikantů a kapel stále znova a znova pokoušejí na Portě uspět.

Dovolím si předložit myšlenku, že i když primárně jde stále o to poměřování sil a snahu zahrát si ve vyšším levelu na větší scéně, eventuálně ukořistit legendární keramickou sošku a dát o sobě vědět, je tu ještě něco v druhé signální soustavě. Něco tajemného a magnetického.

Jako mnohaletý porotce na mnoha předkolech jsem si všiml velikého množství kapel a písničkářů, kterým jejich interpretační nebo autorské schopnosti nedovolují patřit mezi nejlepší. Když s nimi o tom pak mluvím – oni to i vědí, ale: „...chtěli to zkusit zahrát si na Portě.“ A to samé říkají kapely, které to zkoušejí 5 nebo i 25 let. Vracejí se, jako dobří holubi, rok co rok přihláška. A protože to s diváckou návštěvností regionálních předkol většinou není žádná sláva, vzniká nám tu vlastně jako ryze vedlejší efekt Porty něco, co činí z tohoto hudebního setkání výjimečný festival. Fenomén, který zásadně přispívá k udržování folkového – tedy novodobého lidového muzicírování.

Porta díky svým krajánkům a nadšencům, kteří pořádají regionální předkola, doslova utváří a vytyčuje regionální scénu těchto žánrů hudby. Je to každoroční příležitost, aby se kapely v regionu potkaly, znaly, spolupracovaly nebo dokonce mutovaly. Aby zdravě soutěžily, byť soutěžit v hudbě je krávovina. Ale kolik skvělých formací vzniklo na základě toho, že se muzikanti znali z předkol, nebo kolik skupin našlo v nějakém regionálním písničkáři kmenového autora. O co se vlastně mohou opřít regionální média a rozhlasy, když už náhodou hledají nějakou zprávu o této přehlížené kulturní složce? Nebo kde mohou pořadatelé akcí slyšet živě regionální kapely, které je finančně nezruinují?...atd. Řečí minulou, kterou stále máme pod kůží: Kde je vlastně nějaký orgán, nebo organizace, která zastřešuje folkovou, country a trampskou hudbu v regionu? .... Cítíte ten význam Porty?

Dobrý dort nedělá třešnička. A pokud má držet nahoře, je třeba mít hodně šlehačky a hlavně vynikající korpus. Za všechny muzikanty a přátele Porty bych rád vystřihl tu nejhlubší poklonu regionálním mravenečkům, pořadatelům, kteří shánějí peníze a organizují regionální předkola, aniž by z toho měli více, než dobrý pocit, když se to povede. Výjimečnost Porty spočívá především v těchto nadšencích, je třeba si jich nesmírně vážit a oceňovat jejich přínos, protože pokud o ně Porta přijde a kapely budou třeba posílat nahrávky anonymní porotě, umřou regionální scény a z Porty bude další „tuctový“ festival. Buďme si toho vědomi a zohledňujme jejich potřeby, názory a žánrové preference, protože portovní hudební žánry – tedy folk, country, bluegrass a především trampská muzika nikdy nebyly jen o muzice a krajánci, se svým nepochopitelným nadšením, jsou živým důkazem. Díky všem.....

 

Víťa Troníček

Český rozhlas Pardubice

Interpretační Porta 1997 se skupinou Poupata (Ústí nad Labem)

Interpretační Porta 2005 se skupinou Marien (Jihlava)

Interpretační Porta 2006 se skupinou Marien (Ústí nad Labem)

 

Autorská Porta 2006 se skupinou Marien (Ústí nad Labem)

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010