Poslouchat country znamená žít country . . .

Zahrada po čtvrté - Geografie, parkování, život v areálu

26.06.2010 00:04

Na festival se můžete vypravit s předstihem i několika dnů, způsob dopravy je taktéž různý. Náměšť na Hané má železniční zastávku, autobusové spojení, pešmo či na kole není problém. Nejčastěji zde ale návštěvníci zamíří autem.

Příjezd do Náměště je v podstatě ze dvou směrů a to po cestě 449 od dálnice Mohelnice Olomouc, či od Prostějova, poř. od Olomouce po cestě 448. Dá se samozřejmě přijet i „zadem“ od Konic, ale to asi pro cestující z dálav není nejlepší varianta – Čechy jedou po D1 do Prostějova či Olomouce a pak do Náměšti, popř. od Hradce Králové na Mohelnici a pak znovu do Náměšti z dálnice Mohelnice Olomouc. Moraváci pak nějak do Olomouce a nebo Prostějova a pak dále.

Do Náměšti tudíž přijedete buď kolem železniční stanice a nebo druhým vjezdem. Pokud jedete autem, máte dvě možnosti. Buďto někde zaparkovat v Náměšti a do areálu se vydat pěšky, což s ohledem na množství aut může znamenat i 25 minutovou procházku a nebo zajet na parkovací plochy přímo pod Zámečkem.

Dříve to byl celkem problém, dneska se místní přizpůsobili a plochy, které představují louky již patřičně připraví na nápor stovek aut. Louky jsou posečeny, vjezd zpoplatněn. Dříve to bylo 50 Kč za den, pokud jste tedy parkovali 4 dny, tak to bylo 200 Kč. Ale tato skutečnost se mění každým rokem, zatím je slibováno 50 Kč/den. Dobrá byla  v minulosti i blokace místa, pokud jste během těchto 4 dnů museli s autem odjet, místo jste si zaclaimovali pomocí provazu a cedule a měli jste se kam vrátit.

Parkování má snad jen jednu záludnost, je v mírném svahu, pokud zaprší, těžší vozy mohou mít problémy, aby na blátíčku vyjely. Poznal jsem na vlastní kůži.

Pokud přijedete první den, parkujete na nejlepších – nejbližších plochách, u auta lze na parkovišti postavit stan, jedná se o louku a tudíž to není problém a zatím se to smí. Zkušenost ale praví, že již v předvečer Zahrady je na dobrých plochách plno. Za stanování v areálu neplatíte nikde a nikomu, vše je jakoby v ceně vstupenky.

Stanování je od parkoviště cca 400 – 500 m tzn. 5 – 7 minut chůze na velké louce přímo nad amfiteátrem. Zde s autem nesmíte, takže pokud stavíte stan na tábořišti, musíte z auta vše donést. Dneska je dokonce nabízena i plocha pro rodiny s malými dětmi v trochu klidnější zóně, aby hudby chtivý moc nerušili. Ale zpravidla když se hraje, tak jinde a na tábořišti je celkem klidno, pokud skončí produkce na amfiteátru.

Tábořiště je taky každým rokem hodně plné, ale i zde se místní přizpůsobili a ploch nabízejí sdostatek, jen holt to není již na plochách hned u stánků či amfiteátru .

Hygiena a WC odpovídají místním podmínkám, vykachlíkované a navoněné WC neočekávejte. Po celém areálu jsou tři místa s „koryty a tekoucí vodou“ – teplou zde také nečekejte, kde si můžete umýt obličej, ruce, zuby a popř. i zbytek těla, pro dámy bylo poskytnuto jakési zázemí za plentami. Lidí je ale hodně a korýtek moc ne, a tak důkladnou očistu provedete asi až doma.

A WC – jedná se o klasické suché WC fa TOI TOI. Plastové skříně, naštěstí je jich dostatek a jsou rozmístěny po celém areálu, u Kapličky, Amfiteátru, tábořišti a parkovišti. Každý den ráno jsou vyprázdněny a vystříkány vodou, i tak ale vykonání potřeby vyžaduje tvrdou povahu, zvlášť je-li teplo a obsahy WC se pěkně zapařují, odpoledne a navečer ta chce mnohdy hodně odvahy.

Přesto se to dá obejít. Za poplatek v místní hospodě a nebo na scéně Zámek jsou pěkné normální WC a když přijdete ráno a ne na poslední chvíli, asi uspějete. Poplatek se vám nezdá ani tak vysoký za tu trochu pohodlí. WC pak fungují celý den a dveře se netrhnou. Dá se taky zajít dolů, do městečka a najít klidnej kout, ale o veřejných WC nevím, takže zbývají jen hospůdky a těch zase tolik není.

Občerstvení je klasické, festivalové. Stánkaři, obytné vozy, nabídka běžná. Grilované klobásy, maso, kolena, pečené nudle a gyros, bramboráky, palačinky, vařená kukuřice, valašské frgály. Přehlídku zdravé výživy taktéž nelze očekávat a není účastníky festivalu asi ani vyhledávána.

Každým rokem se objeví něco netradičního – sladké věci, nakládané sýry. Vše doplněno o pivní stany a pivo na každém kroku. Jen s výběry značek moc nepočítejte. Festival mé svého sponzora a jeho pivo pak najdete všude vyjma místních hospod. Ceny jsou přiměřené, od jiných podobných akcí se neodlišujících a spíše vyšší, než nižší. Pivo 24 – 27 Kč za půllitr do plastu, porce nudlí s gyrosem 65 – 80 Kč.

Část stánků je pak v zóně, kde se bez vstupenky nedostanete, takže výběr je pro ty, co nemají vstupenku pak omezen. Koupit si jídlo v místní hospůdce je taky možné. Rozšířily se plochy, postavily stany a celý den je plno. Tržby za 4 dny festivalu se asi dají porovnat se zbytkem celého roku. Příjemné je, že se ráno zde v hospodě u Kapličky (jediná hospoda přímo v areálu) podává ranní polévka, kde si můžete za 25 – 30 Kč koupit talíř polévky včetně pečiva.

Náměšť má své koupaliště, které je mimo areál, ale není daleko, popř. můžete vyrazit do nedalekého Nákla, kde je koupání (za poplatek) v přírodní nádrži. Ten poplatek zaplatíte, pokud chcete s autem na plochy kolem vody. Jinak se neplatí.

A jak je to tedy s placením a co mám v ceně vstupného ?

Na festivalu jsou celkem 4 základní scény, kam se dostanete proti platné vstupence. Ta může být formou předplatenky na 4 dny, tři dny či jednotlivě na každý den. U pokladny dostanete (pokladna je u vchodu na scénu Kaplička a pak u hlavního vchodu do Amfiteátru – od Kapličky cca 400 m a cca 10 12 minut volnou chůzí s korzujícím davem, kde jsou také hlavní informace pořadatelů, úschovna báglů, ztráty a nálezy a spousta propagačních materiálů) vstupenku, šňůrku a karabinu na krk, hlasovací lístky dle charakteru vstupenky (4, 3 či jeden) a na každý den barevně odlišené vracenky dne. Vše „naporcujete“, zavěsíte na krk (doporučuji i podepsat do předtištěné kolonky) a můžete vyrazit po areálu. Do placené zóny se pak dostanete pomocí vstupenky umístěné na viditelném místě a lístečku - vracenky na daný den, který při vstupu odevzdáte službě u vchodu a který si při výstupu zase vyzvednete. Samotná vstupenka ke vpuštění nestačí. Na každý den je lísteček jiný, takže večer po skončení produkce Vám již k ničemu není, vstupenku si ale samozřejmě ponecháte. Pokud máte potvrzení z předprodeje, vyměníte ho za výše uvedené jen u pokladny na informacích (U kapličky to v minulosti nešlo).

To ale neznamená, že na Zahradě jsou jen platící diváci. Jezdí zde i spousta lidiček jen nasát atmosféru, setkat se s přáteli a prožít Zahradu jako jeden velký jam v některém z celé řady pivních stanů. Pohyb po areálu je bezplatný, stejně tak využívání WC či korýtek, postavení stanu na tábořišti. Nelze totiž zkontrolovat, kdo má a kdo nemá vstupenku i v těchto prostorech. I tak si vyslechnete řadu neformálních vystoupení, kapely hrají doslova na každém kroku.

A zvuku v jeho šíření nezabráníte a tak jsou ploty kolem amfiteátru vždy plně obsazeny – či spíše místo za nimi.

Počasí – Zahrada se koná v dobrém termínu, začátkem července bývá zpravidla teplo, trvalé deště se Zahradě vždy vyhýbaly. I pověstný Kyril se Náměšti vyhl, prostě vše v leží v té správné zoně za závětrnými plochami. Ne že by na Zahradě nesprchlo, zažil jsem i pěkný „splachovák“ kdy se voda doslova valila na scéně Radnice proudem, ale jinak má Zahrada spíše štěstí. Je buď pěkně a teplo a nebo polojasno a teplo, vyslověně propršené tři dny nepamatuji.

I na letošní 21. Ročník má Jupp objednané pěkné počasí, dlouhodobá předpověď slibuje teplo a celkem hezky – 26-29 C a v noci 18 – 19.

Na stránkách festivalu najdete celou řadu dalších užitečných rad a postřehů, pokud se na Zahradu chystáte, věnujte tomu čas, ušetří Vám to řadu nedorozumění. Je zde totiž velká kumulace lidí a lecos vás může zaskočit.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010