Poslouchat country znamená žít country . . .

Zahrada 2010 - seznamte se - poprvé - Co je Zahrada ?

26.06.2010 00:01

I když se to nezdá, již příští týden vypukne vrchol festivalové sezony, festival Zahrada 2010, který se koná v Náměšti na Hané ve dnech  02.07. - 05.07.2010 a bude probíhat již její 21. ročník.

Již z přehledu festivalových akcí za měsíc květen a červen je vidět, kolik festivalů s tématikou folk, country, world, bluegrass či trampská píseň se koná. Jen za tyto dva měsíce jich bylo přes šedesát. A za červenec, srpen a září jich přibude dalších 150. Některé jsou letité a zaujímají významné postavení, některé jsou osobité a milé svým koloritem a atmosférou, některé se staly tradicí, jiné se konají poprvé, podruhé. Většinou ale píšeme jejich desáté, dvacáté či třicáté výročí. Čas je prověřil a přežily jen ty nejsilnější a nejzajímavější.

Zahrada je však výjimečnost sama o sobě. Je to královna mezi festivaly, každým rokem s železnou pravidelností volena odborníky i širokou veřejností  akcí roku v žánru.

Zahrada je festival, kterému se co do dní konání a rozsahu žádný jiný nevyrovná. Během tří dnů + pátečního večera a předzahrad vystoupí přes 150 kapel a solistů. Žánrově se setkáte se styly - folk, world, rock, blues, kelt, grass, spirituály, folklór,…

Vystupovat na Zahradě je pro každou kapelu čest a trochu i sen, hlavně neprofesionální tělesa si považují za velkou poctu, jsou-li dramaturgem na festival pozvány. To značí jedno, slabou kapelu na Zahradě nepotkáte a koncentrace dobrých muzikantů i mezi návštěvníky je nebetyčně vysoká. Každý jam, každé neformální vystoupení pod stromem, v pivním stanu, u Furchů v garáži, v pasáži Zámku či jen tak v prostoru hrozí kvalitními muzikanty zcela ovládající své nástroje, hlasy a tvorbu všech těch, kteří patří dnes mezi legendy. Zahrát jejich pecky je povinností a zahrát je dobře znamená vstupní lístek do jamu.

Zahrada je přehlídkou toho nejlepšího či nejzajímavějšího v žánru. Soutěžní část nabízí kapely, které se do finále probojovaly složitými a náročnými předkoly a v podstatě musí mnoho umět a ještě i něčím zaujmout. Dobře hrát nestačí a autorská tvorba je zde nevyhnutelná. I tak se však kapela musí něčím odlišovat, jinak v té nabídce kvalitních seskupení zapadne a ztratí se.

Ano Zahrada je výjimečná a proto i pozvánka na ni bude výjimečná. V seriálu několika článků se pokusím skloubit formální informace se svými zážitky, poznatky a zkušenostmi, které jsem za ta léta pobytů na Zahradě udělal. Pokusím se Vám je předat tak, abyste, pokud se na Zahradu vydáte, byli vyzbrojeni poznatky, které Vám umožní si Zahradu prožít, užít a přitom využít všeho, co nabízí a vyhnout se všemu, co láká, ale nevyplatí se.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010