Poslouchat country znamená žít country . . .

Whistle - irská píšťala

17.05.2010 09:47

Čím se liší „irská flétna“ od zobcové. Je třeba podotknout, že termín „irská flétna“ je poněkud nepřesný a zavádějící. V Irsku se totiž hraje na různé druhy fléten – od zobcových až po příčné, které se navzájem velmi liší. Nástroj, který máme teď na mysli se nazývá „tin whistle“ nebo také „irish whistle“ nebo jenom „whistle“. Přesnější překlad by tedy asi byl irská píšťala. Vyvinul se z nástroje zvaného „flageolet“ (flažolet), velmi oblíbeného v minulém století.

Jeho kořeny jsou samozřejmě mnohem starší. Od zobcové flétny se liší poměrně značně: má jenom šest otvorů nahoře a nemá spodní otvor na palec. V nejjednodušší verzi je vyroben z mosazného plechu, dražší nástroje se vyrábějí z různých slitin nebo i ze dřeva. Jedná se o nástroj vskutku lidový, technikou hry nenáročný a poměrně jednoduše zvládnutelný. Z toho plyne jeho značná popularita na celých Britských ostrovech a dnes i v Americe. Naučit se hrát na whistle opravdu není těžké – je to rozhodně jednodušší než na zobcovou flétnu. Protože whistle nemá zvláštní otvory ani hmaty na půltóny (s jednou výjimkou) a půltóny je možno hrát pouze polovičním otevřením dírky, což ve větší rychlosti vyžaduje větší zkušenost, vyrábí se tyto nástroje v celé řadě tónin. Nejběžněji používané tóniny v irské lidové hudbě jsou D a C.

 

Při výběru whistle máte k dispozici velmi širokou paletu. Nejrozšířenější mezi lidem jsou jednoduché a relativně levné flétny od firmy GENERATION (vyrábí se v tóninách B, C, D, Es, F a G) nebo SOODLUMS, které jsou prakticky identické. Vedle toho si můžete koupit whistle ručně vyrobenou od renomovaných výrobců jako SHAW, OVERTON nebo HOWARD, za které ovšem můžete zaplatit i více než 200 GBP (liber). Whistle se vyrábí i ze dřeva a v poslední době se objevují i plastové, které mají překvapivě dobrý zvuk, přestože nevypadají tak hezky jako kovové.

Whistle zatím není běžným artiklem našich obchodů s hudebními nástroji,  i když v sousedním Rakousku nebo Německu ji můžete dostat poměrně snadno. Existuje internetový obchod, který může i v ČR zprostředkovat nákup whistle značky Clarke, vhodné zejména pro začátečníky. Najdete jej na https://www.chiffandfipple.com/

Pár otázek kolem nástroje a hry na něj:

Chci si tin whistle koupit a naučit se na něj hrát, jen nevím zda je lepší tónina c nebo d, nebo se spíš nemůžu rozhodnout

Pokud clovek hraje sam, je jedno, v jake tonine hraje. Jinak je dost dulezite, jake ladeni maji nastroje, s kterymi bude whistle hrat. Napriklad dudy jsou ladene v D a take pro irske ladeni kytary je blizsi tonina D. Bývá zvykem mít v kapele vice whistli  v ruznych ladenich – taky proto, ze nekdy je dulezite, ze zpevakovi sedi pisen kvuli rozsahu treba nejlepe v Es dur a muzikanti se musi prizpusobit.

 

jak se na tin whistle hraje druhá oktáva či půltóny ? jestli stačí ty samé hmaty a jen do toho víc pískat, nebo je lepší použít hmaty pro oktávu G ?

To, že whistle nemá speciální hmaty na půltóny není pravda – má. Ne na všecky, ale rozhodně víc než jen Cnat.

Taky mi přijde, že to, se na whistle naučit, je snazší, než na zobcovku, je dost kontroverzní tvrzení. Hlavní problém je, aby se člověk naučil hrát tak, aby to znělo irsky – a to zahrnuje roky poslouchání a zkoušení. Whistle mi přijde zrádná v tom, že snadné písničky se na ni dají naučit opravdu bleskově; ale není tu pořádná konkurence, aby si člověk mohl ukázat, jak málo ještě umí. Resp. teď už to, s věkem internetu, jde. Problém je, že přesnost hraní se obecně dá vypilovat cvičením, ale irský styl, to mi přijde jako taková dost blbě uchopitelná esence

Pokud Vás hra a výuka hry na whistle vážně zajímá zkus se podívat sem a dozvědět se více

https://whistle.mypage.cz/

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010