Poslouchat country znamená žít country . . .

Vzpomínání na Scruggse

05.09.2012 11:56

Nad ránem ve středu 28. března 2012 zemřel v USA v Nashwille ve svých 88 letech a dvou měsících Earl Eugene Scruggs, který se narodil 06. ledna 1924 v Shelby v Severní Karolíně.

Jeho životní osud a bohatá životní pouť jsou dostatečně popsány v nesčetných komentářích a literatuře. Tento skvělý a jedinečný hráč na banjo je označován jako zakladatel tříprstové techniky hry na banjo, kterou dokonale ovládl a proslavil a položil tak základy nové školy hry na banjo, která se stala výchozí pro další generace banjistů.

Scruggs vystupoval profesionálně již od svých 15. let. Prošel skvělými kapelami, byl členem legendární skupiny zakladatele bluegrassu Billiho Monroea, společně s kytaristou Lesterem Flattem založil skupinu Flatt and Sruggs a později celou řadu dalších.

Jeho instrumentální skladba Foggy Mountain Breakdown se stala vždy prvním prubířským kamenem každého banjisty. Její technické zvládnutí, to byla vždy malá maturita hry na banjo. Za tuto skladbu Sruggs obdržel v roce 1969 cenu Grammy a jak známo, skladba se proslavila díky filmu Bonny a Clyde.

U nás tuto skladbu nahrál jako první Marko Čermák se skupinou Greenhorns pod názvem Banjo z Mlžnejch hor a tím ji dostatečně zpopularizoval i našim muzikantům, kteří jinak Západní hudební nahrávky neměli možnost získat.

Earl Scruggs byl v roce 1991 uveden do Bluegrassové síně slávy, čímž se jeho postava a jméno stalo součástí toho „zástupu“ skvělých amerických bluegrassových muzikantů.

Sruggs prožil dlouhý a bohatý život, který skončil v letošním roce v březnu. S odstupem pár měsíců si Sandy Nosek o jeho muzice a postavě připravil hodinový vzpomínkový pořad, který je k dispizici v éteru jen pár dnů (od 26.08.2012).

Pokud máte chvilku, poslechněte si jej, vedle Foggy Mountain Breakdown v pořadu zazní celá řada krásných a legendárních melodií včetně té nezbytné a poučné procházce Sruggsovým hudebním životem.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010