Poslouchat country znamená žít country . . .

Viktor Krauss na sopě, malý zázrak, především basisté by měli být v pozoru

22.05.2010 13:59

Bratr Alison Krauss, Viktor, chystá první turné po Česku. Přiveze kapelu složenou z muzikantů od Norah Jones, Taylor Swift nebo Jessicy Simpson

„Všudypřítomný muzikant, který je neznámý snad jen pro ty, kteří pozorně nečtou booklety CD. To je Viktor Krauss - vyhledávaný nashvillský studiový hudebník poslední dekády; obohatil desítky alb jak tradicionalistů, tak hudebních inovátorů, např. Lyle Lovetta, Dolly Parton. Billa Frisella, Jerryho Douglase nebo své sestry Alison Krauss.“
Washington Post

Praha – Přestože je v Čechách známá spíše jeho sestra – bluegrassová zpěvačka a houslistka Alison (za společné album s bývalým frontmanem skupiny Led Zeppelin Robertem Plantem získala vloni pět cen Grammy), v Americe je pojmem i její bratr Viktor Krauss, nashvillský skladatel a virtuózní basista. Už od poloviny devadesátých let je slyšet na albech muzikantů jako jsou Robert Plant, Lyle Lovett, Jerry Douglas, Bill Frisell, Elvis Costello, John Fogerty, Alan Jackson, Dolly Parton, Alison Krauss, Graham Nash, Chet Atkins nebo Joan Baez.

Na přelomu května a června si hudbu Viktorovy kapely mohou vychutnat i zdejší posluchači. Krauss totiž vyrazí na první české turné k podpoře aktuálního sólového alba II. (Back Porch Records), které bylo nominované na americkou Grammy za nejlepší zvuk. Během osmi koncertních zastávek ho doprovodí současná esa nashvillské hudební scény – kytaristé Todd Lombardo (Taylor Swift, Nickel Creek, Patty Lovelles) a Steve Walsh (spolupráce s Norah Jones, Erasure) nebo bubeník Robert Crawford (Missy Raines & the New Hip). Vokální party, které na Krausových albech zpívají například Lyle Lovett, indická zpěvačka Shweta Jhaveri nebo country hvězdy Shawn Colvin a Alison Krauss si v Čechách rozdělí americká zpěvačka Jill Walsh (Jessica Simpson, Shawn Colvin, Erasure…) a kytarista Todd Lombardo.

Krauss se kromě Prahy, Brna, Děčína, Hranic nebo Zlína exkluzivně objeví pouze na jediném českém festivale, kterým bude Jamboree ve Strakonicích. „Na všech koncertních zastávkách lidé uslyší skladby z obou Viktorových alb, o kterých americká kritika tvrdí, že mistrně spojují rock, jazz, country a filmovou hudbu a které nahrál s předními světovými muzikanty: bubeníky Mattem Chamberlainem a Stevem Jordanem, kytaristy Billem Frisellem a Deanem Parksem nebo s dobristou Jerry Douglasem,“ popisuje David Němeček, jehož agentura Krausse do Čech přiváží.

Krauss se podle svých slov do České republiky těší. Přestože sem přijede poprvé, má k ní blízko. „O vaší zemi jsem mnoho slyšel. Navíc můj hlavní akustický kontrabas vyrobil český houslař Jan Juzek v Praze v roce 1948. Je ve vlastnictví střední školy, na kterou jsem chodil, a mám ho v ,permanentní zápůjčce´ už 25 let. Zní skvěle jak ve studiu, tak naživo. Má velmi konkrétní zvuk s výrazným základním tónem a zářivými vyššími frekvencemi,“ popisuje Krauss.

Jako svého hosta si Viktor Krauss na turné pozval českou kapelu November 2nd, v jejímž čele stojí zpěvačka Saša Langošová. Právě November 2nd v současné době nahrávají nové album, na které producentsky dohlíží Kraussův kytarista Steve Walsh, a na kterém se podílejí také banjista Luboš Malina a dobrista Luboš Novotný z Druhé trávy. Tito dva muzikanti z kapely Roberta Křesťana se během turné exkluzivně připojí jak k November 2nd tak i ke kapele Viktora Krausse. Překvapením „šňůry“ by mělo být rovněž vzájemné hostování obou zpěvaček – Saši Langošové a Jill Walsh.

Silným zážitkem budou jistě i hudební výkony Kraussovy doprovodné skupiny. „Steve Walsh se mnou bude hrát na elektrickou kytaru. Steva jsem poznal díky Jasonu Lehningovi, který jako zvukař natáčel obě mé sólové desky. Je to velmi všestranný a vkusný hráč a stejně jako já má rock´n´rollový základ,“ popisuje Krauss s tím, že dalším, akustickým kytaristou bude Todd Lombardo. „Na toho mne upozornil Russ Barenburg, skvělý nashvillský kytarista. Přestože na mých nahrávkách není akustická kytara výrazným prvkem, Todd dokáže zaplnit místo partů, které na mých deskách hraje dobrista Jerry Douglas. Musím říct, že Todd i Steve skvěle doplnili můj materiál a posunuli ho o krok dále. Bubeníka Roberta Crawforda jsem potkal v několika hudebních uskupeních a měl jsem pocit, že by byl dokonalý pro mou vlastní kapelu. Do jeho „feelu“ a rytmu se lehce hraje,“ doplňuje Viktor Krauss.

 

 

Plán turné:
28.5.     Strakonice - Jamboree (scéna letního kina)
29.5.     Strakonice - Jamboree (nádvoří zámku)
30.5.     Zlín - Zelenáčova šopa
31.5.     Hranice - Divadlo Stará střelnice
1.6.     Brno - KD Omega (Musilka)
2.6.     Praha - Palác Akropolis
3.6.     Luka nad Jihlavou - kino Panorama
4.6.     Děčín - klub Garáž
5.6.     Mnichov - Ratlesnake Saloon

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010