Poslouchat country znamená žít country . . .

VIII. Regi Banjo podrobná reportáž

15.03.2010 16:22

Tato bystřická hudební přehlídka, která zákonitě po léta žije tak trošku ve stínu své „velké“ sestry - Bystřického banja – se letos zvlášť vydařila. Neváháme tvrdit, že byla ze všech osmi ročníků absolutně nejlepší a její atmosféra byla přímo totožná s oním podzimním svátkem Přátel písní táborových ohňů. Tíživá finanční situace společnosti přitom již koncem minulého roku vyvolávala zákonitě spekulace o tom, zda bude vůbec možno tuto akci pořádat. Jak se dále dozvíme, odpověď na tuto otázku daly zejména účinkující kapely…Zopakujme si, které to byly, včetně maličké glosy k jejich vystoupení:

Velkobystřický MS Band zahrál velmi pozorně sledovaný předkoncert, hymnu přehlídky při zahájení i překvapivě hodnotnou „soutěžní“ část, kterou domácí publikum zahrnulo nečekaně vysokým počtem hlasů v divácké anketě.

Klikaté cesty osudu zavedly konečně na bystřické pódium uničovskou kapelu Ondry Csika Hubertus, která patřila k největším a nejpříjemnějším překvapením přehlídky.

Olomoucká skupina Bý-Br předvedla velmi líbivou směs krásných trampských melodií v dokonale harmonickém provedení a za velkého zájmu trampské části publika.

Po dlouhém přehlídkovém půstu jsme u nás konečně opět slyšeli olomoucký DC Vocal, k naší radosti zpívající téměř vše v našem mateřském jazyce a v dokonalém countrybluegrassovém hudebním provedení.

Chrapounovi olomoučtí Brzdaři byli zde další úspěšnou hvězdou naší trampské scény, neochvějně ctící totem klasiky tohoto žánru i v úspěšné vlastní tvorbě.

Janek Adamec se svojí půvabnou chotí i basákem Honzou se nám předvedli překvapivě ve společenském úboru cestou z VIP akce a výkon A.M.Úletu u nás byl jako vždy prvotřídní.

Velkou neznámou pro velkou část vnímavého bystřického publika byli letos určičtí blugrassmanni The Log. Sázka dramaturga na ně dokonale vyšla – předvedli nám bluegrassové show té nejvyšší kvality a zcela si získali naše diváky.

Olomoucká Alibaba měla u nás svoji minipremiéru v podobě Mirkova sympatického tria hudebníků I.A. třídy, kteří přivedli naši přehlídku do vrcholícího závěru.

Tím bylo bezesporu nejpočetnější hudební těleso vhistorii bystřických přehlídek – Daggyho oktet Kelt Grass Band – vracející se po mnoha létech až na kapelníka v úplně nové sestavě na místo činu. A jak je u tohoto neuvěřitelného hudebního dříče a skvělého kamaráda zvykem, návrat to byl zcela vítězný.

Divácká anketa Banja už nebyla dlouhá léta tak jednoznačná, jako letos. Naprosto bezdiskuzně určila počtem hlasů tři nejúspěšnější medailisty a i ty od sebe navzájem odlišila velmi výrazně. Zajímavé je i to, že všechny tyto skupiny měly u nás premiéru, což se také v historii našich diváckých anket nestalo.

Třetí místo určitě překvapivě získala skupina Hubertus. U nás neznámá, a o to víc úspěšná tím, že se prosadila vlastními skladbami kapelníka Ondry – navíc z pozice v pořadí na přehlídce třetí vystupující kapely – to už prostě musela něco zahrát - a ona zahrála! A bystřické obecenstvo to v anketě ocenilo 84 hlasy…

Druhé místo – další překvapení – brilantně oblečení, brilantně hrající a brilantně zpívající kvintet klasického bluegrassu The Log. To byla pochoutka pro uši i oči! Byli naprosto suverénní a myslím, že žádnému divákovi nevadilo, že všechny písničky byly (prý) v dobré angličtině. Úspěch vyniká tím víc, že byl dosažen v aréně převážně countrytrampského diváctva, které však dobrý bluegrass dokáže rozpoznat a po zásluze ocenit – a tak se také stalo: „Kláda“ získala rovných 100 hlasů…

První místo se tak trošku předpokládalo – v hodnoty kapely Kelt Grass Band se v Bystřici prostě věří, i když z původního, u nás známého KGB zbyla jen firma – a Daggy…což však je jistota, na kterou lze kdykoliv vsadit. Bez rozdílu všichni kroutíme hlavami, velké odborníky nevyjímaje, jak za tak krátkou dobu kapelník sestavil úplně novou – a troufám si napsat že lepší(!) – ba skvělou kapelu, která dokázala celý sál zaujmout i po půldenním maratonu tolika krásných melodií devíti kapel téměř na hodinu. Mistrné ovládání snad dvacítky nástrojů všemi hudebníky a jejich evidentní radost ze zpěvu z jejich vystoupení přímo dýchala – a to se dobře poslouchalo. Po konečném zápočtu všech hlasů jich KGB získal úžasných 142!

Zájem diváků i kapel je jednoznačným důvodem pro každoroční pravidelné konání předjarního REGI – potvrdily to především vystupující skupiny, které bez zaváhání přistoupily na prosbu pořadatelů v nabídkovém listě: vystoupit bez nároků na finanční honorář - za večeři od pana starosty na Zámku (nudlová polévka a skvělý řízek), průběžně podávané občerstvení na balkoně (deset kilo pečeného bůčku, škvarkové sádlo od Klimešů a nápoje všeho druhu), odměnu předávanou tradičně country-manžely Vrtělovými přímo na jevišti (polibek, láhev hanácké vodky a
holky květiny od Cyrdy Krče) – a zasloužený potlesk pozorně naslouchajícího bystřického publika. Zájem kapel byl tak velký, že jsme
museli sedm skupin odříkat. Pořadatelé (a jistě i všichni diváci) proto před hudebníky hluboce smekají – a pochybujeme, že má někde v tomto směru bystřická přehlídka obdobu.

Klasické poděkování patří zvukaři Frantovi Petříkovi – mnohé skupiny k nám jezdí už jen proto, že on je za mixpultem. Ukázku práce poloprofesionální fotografky Jenny Kopecké vidíte v tomto Umíííí, Pavel Voltner nám pro historii zpracuje záznam zvuku Toma Vondry,
já se pokusím namixovat kamery Slávka Londy a Franty Chiniho na dvě archivně-propagační DVD. Jako šedá eminence v pozadí celé akce rád poděkuji bystřické radnici za patronaci nad akcí, kamaráda starostu Marka Pazderu poprosím o úhradu šedesáti večeří v Hotelu Zámek,
které pro nás připravil a z jisté části i osobně roznesl jeho ředitel, další kamarád a fanda bystřické coutry muziky Petr Jahoda. I bez podpory mé zraněné dcery funkci moderátora s profesionální přesností zvládl i sám Petr Nakládal, který nakládačku deset kapel odmoderoval
s obdivuhodnou lehkostí a suverenitou.

Závěrečné poděkování nemůže patřit nikomu jinému než osazenstvu Kulturního střediska, které pro nás v té stařičké boudě každoročně vytváří onu doslova rodinnou atmosféru, tolik typickou pro všechny bystřické přehlídky. Ředitelka Jarka Možíšová po všechna ta dlouhá léta krásně fandí našemu zelenému šílenství a tvrdošíjně odmítá vzít na vědomí fakt, že i já bych už zasloužil tu trošku klidného důchodu…

Letošní REGI BANJO tedy definitivně rozluštilo tajenku, koho vlastně na podzimním BYSTŘICKÉM BANJU u nás uvítáme.
Přátelé, máme se již dnes na co proklatě těšit, bude to jako vždy veliké. V sobotu 6. listopadu se v naší zelené sluji
objeví za region kapely
Hubertus, The Log a Kelt Grass Band,
které doplňují již dnes dohodnuté hvězdy z oblasti trampské muziky, counry, bluegrassu i folku:
Bob a Bobci – Marien - Stráníci - Falešná karta.
A ten nejlepší předkoncert nám zajistí vycházející nova na středomoravském country nebi – naše, bystřická skupina MS Band (Bestřečti Grééénhorni), která svým výkonem na REGI tak krásně překvapila (a rozjela po přehlídce téměř tříhodinový sejšn těch nejznámějších písniček)….
Takže ahoj všem, kdo vyslyšeli moji prosbu a přijeli v sobotu mezi nás – a bylo vás, kamarádi – opravdu požehnaně. Díky!!!
Jerry

Následovala další domácí skupina, o níž nelze hovořit jako o kapele, protože jejich jediným nástrojem je Honzova ladička – Makytaky – a blýskla se pěti velmi (snad až velmi) vokálně náročnými skladbami širokého hlasového i žánrového rozsahu.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010