Poslouchat country znamená žít country . . .

Věra Martinová oslavila v únoru 2010 padesát let !

11.05.2010 15:55

S Věrou Martinovou je spojen jeden slovní obrat – první dáma a nebo královna české country. Její sametový hlas se country, folku či šansonu přímo nabízí. Je však pravdou že posledních deset let se od klasického country stylu její tvorba vyvíjí již do dalších oblastí muziky, dneska spíše do folku či šansonu. Podíváte-li se na poslední tvorbu Věry Martinové, mnoho country tady nenajdete.

Život si s Věrou Martinovou za těch uplynulých padesát let taky pěkně pohrál a předvedl ji řadu kotrmelců, které plně vystihuje klasikovo „Jednou si dole, jednou nahoře . . .“

Po jejím raketovém nástupu na hudební scénu přichází v roce 1989 těžká autonehoda, která poznamenává její duši i tvář. Poznává svého muže, Jardu Petráska, 1993 se jí narodila dcera Anežka, poslední dva roky prožívá opět těžké období. Po prodělané mononukleóze si výrazně musela upravit svůj životní styl a stravu a přerušit veškeré hudební aktivity.

 

Věra Martinová ale není jen zpěvačka, je taky skvělá kytaristka, která hru na kytaru vystudovala na brněnské konzervatoři. Její vystoupení, kdy sama zpívá za doprovodu své kytary jsem měl možnost slyšet a je to úplně něco jiného, než když za ní hrála celá kapela. Pro mne to byla nová podoba Věry Martinové, podoba, jíž se dnešní koncerty se svojí sestrou Lenkou a Jamie Marshallem velice přiblížily.

Ale zkusme trochu rekapitulovat. Věra se narodila v Opočně 02. února 1960 jako Věra Šolínová, má mladší sestru Lenku se kterou se na podiu sešla až v posledním období. Svou první kytaru dostala v osmi letech a s ní se v ní zrodila touha studovat hudbu a hudbou se i živit. Hru na kytaru vystudovala na brněnské konzervatoři, kde absolvovala v roce 1982. Prvním pěveckým úspěchem byla výhra v soutěži – Mladá píseň v Jihlavě, kde získala stříbrný řetěz za píseň Hany Hegerové – Rozvod.

Věra pak hrávala a zpívala v nejrůznějších klubech, především šanson, a zde se jí dostalo první velké příležitosti. Ke spolupráci ji pozval Gustav Brom. To jí bylo osmnáct let a jak sama říká: "byla to tvrdá škola a první možnost si přičichnout k profesionálnímu hraní a zpívání".

V roce 1982 dostává nabídku a angažmá v dívčí country kapele Schovanky, kde působila a hrála do roku 1986. Schovanky byly v té době velmi populární pro svoji jedinečnost a neokoukanost.

Věra ale chtěla jít na solovou pěveckou dráhu, přesto po odchodu od Schovanek založila countryový Gram, který měl být trochu protipólem Schovanek. S Gramem chtěla dělat moderní americkou country, žádný bluegrass. Postupně však zjistila, že jí více sedí písně, kde ji kapela nepřehrává.

Odchod ze zavedených Schovanek na sólovou dráhu byl jistým zlomem v její kariéře, ale hlavní popularita přišla až po nazpívání  hitů Malý dům nad skálou, a to už pod jménem Věra Martinová. Hitová série pokračovala písničkami Až na vrcholky hor (1987) či Dala jsem lásku řekám (1988) a debutovým albem Dál jen vejdi (1989).

Až navrcholku hor – tuto píseň dokonce rozhlasoví posluchači vyhlásili jako nejpopulárnější skladbu žánru folk a country. Nicméně nešlo tehdy o nic jiného než o střední proud říznutý country, styl, který uspokojoval tehdejšího (i dnešního) průměrného posluchače rádia.

Další životní etapou byla její spolupráce s Pavlínou Jíšovou. Jedná se o folkové a komorně laděné písně, hudba ve které o něco lépe vyniknou finesy textů a zpěvu. Mezi folkovými fanoušky si nové příznivce našla, a však obrovský úspěch s countrypopovým repertoárem se neopakoval. Tuto dobu zaznamenaly nosiče – Zvláštní způsoby (1996) a Příběhy (1998).

Po té následuje obnovená spolupráce se Schovankami a další CD – Svět je plnej různejch řečí (2002), které si Věra i sama produkuje. Pamětníci si jistě vybaví koncertní turné, které v roce 2003 jako promo k desce se Schovankami Věra Martinová odehrála.

Z této doby si Věru Martinovou pamatujeme taky jako moderátorku a zpěvačku úspěšného cyklu živých koncertů, kterou vysílala Česká televize pod názvem – Svou káru táhnem dál.

Za zmínku jistě stojí i role průvodkyně v rozverném cestopisu Žandy Frýdové "Snění hlavou dolů" (1997) po Austrálii a Novém Zélandu, ke kterému napsala i hudbu. Tu můžete najít jako bonus na CD Kytarová.

V posledním období potkáte Věru Martinovou s koncertním programem, kde spolupracuje s britským zpěvákem, písničkářem a kytaristou Jamie Marshallem, který je zároveň autorem hudby k více, jak polovině písní a vystupuje na něm i jako interpret. Jejich souhra je velmi empativní, dneska umocněná vokály mladší sestry Věry Martinové Lenky, která jako absolvent Ježkovi konzervatoře v Praze dneska Věře skvěle sekunduje a navíc se zhostila i role manažerky vystoupení.

V současné době se Věra pokouší o kombinaci prvků svých dvou "kariér". Oprášila staré hity z 80. let a dala jim křehký folkový kabátek.

Věra Martinová je vdaná za bubeníka Jaroslava Petráska se kterým má dceru Anežku (nar. 1993). Vyšlo jí celkem dvanáct desek, z nichž je několik zlatých a jedna platinová – je zde cca 150 písní. Bydlí v domě za Prahou, kde chová psy Garta a Teda, osmáky degu a králíka Bobka. K jejím zálibám patří literatura, procházky přírodou, tenis, lyžování a samozřejmě malování.

Své desky si natáčí v domácím studiu, při té poslední - Věřím svým snům (2006) přizvala ke spolupráci celou kapelu P.R.S.T, vše podpořil na bicí její muž Jarda Petrásek (dneska jezdí svou koncertní šňůru s bratry Nedvědovými).

To jsou ale již čtyři roky a tak při příležitosti svých padesátin (odehrán slavnostní koncert ve Vinohradském divadle 18. dubna 2010) připravuje nové CD a DVD. V současné době pomalu končí její turné po vlastech českých, které bylo připraveno právě na oslavu padesátých narozenin.

A jak to vypadalo vpřed večer koncertu ve Vinohradském divadle, můžeš nahlédnout zde:

https://www.stream.cz/video/460378-vera-martinova-konecne-ukazala-svoji-sedmnactiletou-dceru?utm_source=Seznam&utm_medium=RSS&utm_campaign=Vyber&tab_no=0&position=2

Koncertů má Věra hodně, stačí nahlédnou do jejího kalendáře na webových stránkách. Pokud byste chtěli navštívit některý koncert, který se bude konat v nejbližším okolí, tak to bude

24.06.  Uherský Brod - zahrada Panského domu 19:30 a nebo potom

03.07.  Dolní Lomná - festival "Na pomezí" V+J+L

07.08.  Bystřička u Vsetína 20:00 V+J+P.R.S.T. – festival Starý dobrý western

(V + J + L – znamená – Věra + Jamie + Lenka, P.R.S.T – pak s kapelou P.R.S.T.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010