Poslouchat country znamená žít country . . .

Věneband Litomyšl

03.07.2012 10:17

Přijde Vám ten název poněkud zvláštní? Ten pocit ihned pomine, když se dozvíte, že základem skupiny je táta a dvě dcery s příjmením Věneček.

Věneband je stále vlastně rodinnou kapelou. Když se podíváte na stránky skupiny, zjistíte, že se obě dvě dcery Jana i Iva Věnečkovi více, než potatili. Janu (1994) – housle, zpěv a mandolína si pamatuji z řady akcí – snad poprvé jsem ji slyšel jako dvanáctiletou na Folkovém kvítku a hned zaujala, neb na svůj věk výrazně převyšovala své vrstevníky. Ivu (1997) – klávesy, zpěv znám taktéž z Folkového kvítku a z dua Věndy. No a tátu Josefa (1966) – kytara, foukací harmonika a zpěv  znám spíše pod jeho přezdívkou Wieveg, neb jeho fyzická podobnost se známým českým spisovatelem Michalem Vieweghem je nesporná.

Kapela píše historii od roku 2002, nebo ona to snad tehdy nebyla kapela, ale vystupování táty s dcerami, které se postupně rozrůstalo, v roce 2003 přibyl basista Petr Lenoch a na bicí Jakub Dryml. Velkou zkušeností bylo nahrání prvního prezentačního dema CD s názvem Píseň.

Kapela se pak vyvíjela, měnila se obsluha basy a odpadly bicí. Dcery se ale zdárně muzikálně rozvíjely a sbírali svorně významná mládežnická ocenění. Folkový kvítek, Dětská Porta, festival Brána. Co je ale výrazné je i skutečnost, že se již od prvopočátku objevuje autorská tvorba. Léta jdou a rok 2011 zastihl kapelu v obsazení:

Jana Věnečková, Iva Věnečková, Josef Věneček, Jan Krásný (trubka, perkuse, zpěv - 1993) a Jan Lenoch – baskytara.

Rok 2012, to je celá řada indivuduelních úspěchů – Jana na Folkovém kvítku získává potřetí za sebou Zlatý folkový kvítek, což se zatím nikomu z předchozích účastníků za 21. let existence  Folkového kvítku nepodařilo. Vedle odborné poroty si Jana získala i publikum, takže to bylo vítězství dvojnásobné a navíc plně zasloužené (na Folkovém kvítku Jana vystoupila po deváté, tři poslední roky vyhrála a letos to bylo naposledy, neb Jana dosáhla 18 let a to je hraniční věk pro účast na festivalové soutěži).

Jana však letos bodovala i na Dětské portě, kde získává ocenění „Osobnost Dětské Porty“ a aby těch úspěchů nebylo málo, je nutno se zmínit o trojím vítězství za sebou v dalším mládežnickém festivalu a to hudební přehlídky mládeže Brána.

Je třeba říci, že všech ocenění dosáhla Jana jako sólistka, ale i ve spojení se svojí sestrou či Janem Krásným ve skupině, kde vystupují jako trio. Táta a Jan Lenoch již mají přece jen více let, tak se v mládežnických sestavách nemohli za kapelu prezentovat.

No ale pomyslete, takový potenciál, který sbírá cenu za cenou, ten jistě výrazněji promluví i do hudebního byznysu.

Všem králům je první plnohodnotné CD Věnebandu a jeho křest se uskutečnil v domovské Litomyšli, konkrétně v hudebním klubu Kotelna, kde se již řadu let topí místo plynem jen energií muzikantů.

Křest ovládlo mládí, neb Janě i Ivě je stále jen . . .náct (vlastně stále ještě i Krasoňovi – Janu Krásnému), což bylo znát i na posluchačích, kteří přišli své spolužačky, kamarádky a přítelkyně pozdravit a podpořit. A jako předkapelu si Věneband přizval Jananas (Jana Infeldová, Jaromír Fulnek a Jan Vávra), což byla volbu vskutku odpovídající.

Jananas to rozbalil nejen chytrými a čitelnými texty a výraznou muzikou, ale vlastně přispěl k tématu jak je dobře, když rodiče už od přednatálního stavu berou své příští potomky do víru hudby – jako to bylo u Jany Infeldové a nakonec i u sester Věnečkových.

Takže CD je pokřtěno a může do světa mezi lidi. Litomyšl nemá již jen proslulý festival, spojený se jménem Bedřicha Smetany a místa posvátná, má i Věneband a především velmi mladou a talentovanou Janu Věnečkovou.

Zde se nabízí paralela s Ivo Bitovou – hoslistkou a zpěvačkou, která úspěšně koncertuje po celém světě. Jana chce být studentkou architektury, ale s takovou hudební minulostí ji hudba asi jen tak nepustí.

A něco málo Věnebandu, ikdyž již dva roky staré

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010