Poslouchat country znamená žít country . . .

Vančura se dohodl s Jakubem Rackem

23.02.2012 00:17

Zdá se, že kapela Rangers má opět složitější období. Za těch 47 let, které se chystají letos oslavit, se toho událo již mnoho. Ze "zakládajích členů" zůstal jen Honza Vančura a Mirek Řihošek. A jak známo, Honza Vančura má od roku 1987 až do 2005 velkou pauzu.

Rangers ustáli nejen personální výměny, ale i boj o značku Rangers, (Rangers band, agentura Rangers), ale především tragickou smrt Milana Dufka, který zahynul v listopadu 2005. Tady se zdálo, že s odchodem „duše“ Rangers a majitelem ochranné známky kapela definitivně skončí. Zde se ale ukázaly Vančurovy podnikatelské vlohy a zkušenosti. Vše oživil a kapela jede dál. Milana Dufka nahradil typologicky podobným hráčem a zpěvákem,Karlem Macálkou, který zároveň jako multiinstrumentalista výrazně posílil hudební sekce kapely.

Smrt Milana Dufka taky otevřela boj o známku Rangers. Ten sice vyhrál Honza Vančura, ale z kapely, která tvořila základ Rangers v době, kdy on podnikal, se vytvořil tzv. Rangers Band zastupovaný agenturou Rangers, kterou vlastní další člen skupiny, který stál u zrodu kapely, Jiří Veisser.

Přesto mám dojem, že Vančurovým Rangers došel již v těchto letech dech. Honza již hlasově nezvládá to, co dříve – věk je věk a řadu let nezpíval, Macálka to sám neustojí a ostatní v kapele přece jen ve zpěvu mírně zaostávají.

Když jsem naposledy Rangers slyšel, dost mne jejich vystoupení zklamalo. Nic nového, jen oprášené staré hity a muzikálně spíše ústup ze slávy. Zatím, co jiní Vančurovi vrstevníci využili své jméno, nabrali mladou krev a dodnes válí a své staré hity hrají lépe, než v dobách jejich největší slávy, Rangers touto cestou nešel, ke své škodě. A další personální změny tomu moc nepomohou. Navíc časté střídání na postu kontrabasu ukazuje, že to není jen o kvalitě hraní, ale i o vztazích v kapele.

S koncem roku s kapelou přestává vystupovat Tomáš Jedlička, na stránkách se Honza Vančura od další spolupráce distancuje, ale končí i Karel Macálka, který dost táhl celou kapelu. Jeho náhrada bude jistě komplikovanější, neboť vedle hry na něm stála i část pěvecké zátěže.

Jak vyplývá z posledních dnů, problém zdá se býti vyřešen. Karla Macálku nahradí Jakub Racek, tedy náhrada dostatečně fundovaná. Jakub, člen Monogramu, jistě není dostatečně vytížen jen v jedné kapele a po ochodu od Pavlíny Jíšové se mu lano od Vančury jistě hodí. Uživit se muzikou je dneska těžké a hrát v Rangers je něco, co se neodmítá.

Přesto mne to moc nesedí. Honza Vančura není žádný lidumil, ale světem protřelý kapelník, a nevím nevím, jak se s tím Jakub srovná. Čas ukáže, zdali si skvělý hudebník a kytarista nechá diktovat a bude-li mu dnešní úroveň skupiny po chuti. Ta se totiž s bývalou kvalitou Rangers dá již těžko srovnávat, i když suverénost vystupování Honzy Vančury je až zarážející, hlavně pro ty, kteří muzice trochu rozumnějí.   

Dramaturgové festivalů si této skutečnosti všimli již mnohem dříve, na velkých festivalech se s kapelou moc nepotkáte, táhne spíše jméno a spíše ty posluchače, kteří kapelu a jejich písně znají z dob její největší slávy, aniž by trochu sledovali, co se v žánru děje.

Kapela sice hraje stále stejné pecky, ale jejich podání již zdaleka nedosahuje kvality bývalých Rangers, zvláště u živých vystoupeních je to znát a proto i těch vystoupení ubývá. Možná i toto je důvodem, proč Karel Macálka odešel.

No a Jakub? Čas ukáže, ale myslím si osobně, že si Jakub k Rangers odskočil na brigádu, každá koruna se hodí.

Tak mu přejme a kapele taktéž, ať je to spolupráce plodná a přínosná.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010