Poslouchat country znamená žít country . . .

Tovačovský portál – 11.08.2012

05.08.2012 10:47

Akce v areálu Tovačovského renesančního zámku, kterému dominuje 96 m vysoká osmiboká věž Formosa neboli Spanilá. Další akce regionu konaná 11. srpna 2012, jejíž 14. ročník naznačuje, že má festival již cosi za sebou a organizátoři jistě nepatří k nováčkům. 

Opět se zde pojí krásné a historické prostředí zámecké zahrady s hudbou a lidmi, kteří na Portál přijedou. Za vším pak stojí členové skupiny Neomluvená absence (alespoň to tak v minulosti vždy bylo). Skupina, která hraje od roku 2005 ve stylu country – rock. Nejdříve jako Chat Botté, kterou jsem měl možnost jednou slyšet na Bystřickém banju či Regi Banju – to si již nevybavuji, ale zato si vybavuji dvě věci. Basový part, který vyšíval jak z partesu a vyčníval nad ostatními o několik stupňů a pak osobnost  Arany Nosálové, ve které má žena poznala svou spolužačku ze studií. Sama sestava se rozrostla z trojlístku dále a od roku 2008 hraje pod názvem Neomluvená absence.

Ale Tovačovský portál "si kroutí" již 14. sezonu, má svá specifika a pravidla. Jedná se sice o nízkorozpočtový festival, ale o kvalitní kapely nemají organizátořáři nouzi. V dramaturgii sice nenajdeme „hvězdy první velikosti“, ale každý posluchač žánru dobře ví, jaký potenciál se skrývá v té celé řadě nových sestav, kterým cestičku neušlapala doba předrevoluční, kdy byla konkurence minimální, přebírání zahraničních pecek standardem a záměrně prosazovaná malá informovanost posluchače vedla k tomu, že se chlubení cizím peřím celkem dobře vyplácelo.

Dnes to mají kapely mnohem těžší, převzaté věci hraje kde kdo a již taky velmi dobře, mnohdy lépe než originál – máme nástroje, školy, tabelatury, muzikantská zručnost a šikovnost – to dnes potkáváte u všech mladých muzikantů jako samozřejmý předpoklad. Dobře zahrát cokoliv není dnes ničím mimořádným. Pokud se chce někdo prosadit musí mít vlastní tvorbu jak textovou tak hudební a navíc se ještě musí nějak odlišit. Vlastní tvorba alá Kamelot dneska již taky neosloví, byť se jedná o autorské věci.

Ale zpět k festivalu – časově omezený prostor umožňuje na festivalu nabídnout prostor zhruba  8 – 10 kapelám, a tak zájem zde je a je z čeho vybírat. Za dobu konání se zde na podiu již vystřídala celá řada kvalitních sestav – viz náhled do historie. Sám jsem byl na Portálu v roce 2006, 2007 a na výročním 10. ročníku 2008 a vždy se mne líbilo.

Letos si pořadatelé opět připravili barevnou směsici – Pepa Štross a René Souček – dvě individuality, které se zapsaly svými písničkami, texty, Pepa velmi vtipným působením, René pak ukulelem, které zvládá mistrně. Pepa pak pokračuje dále do Kyjova, kde mu navečer začíná druhá směna na Žalmanově Kyjově.

Dále to bude legendární kapela Sem Tam a BG sekci doplní The Log – sestava hrající klasický bluegrass se zaměřením na tvorbu Stanley Brathers a The Colt hrající ve stylu country rocku. Bluegrass Comeback je ostravská sestava hrající na rozmezí klasický a moderní bluegrass. Typické jsou prostorové mikrofony, tradiční oblečení, texty výhradně v angličtině. Repertoár je tvořen skladbami skupin Nashville Bluegrass Band, Lonesome River Band, Osborne Brothers, silné ženské vokály umožňují zařadit i písně Rhondy Vincent, Janet Baezly a dalších.

Bluegrassové řádění organizátoři vyvažují druhou polovinou účinkujících – skupina MARW interpretující irskou hudbu, folková Pouta, sestavu z Pardubic v čele s Radkem Novákem, Hluboké nedorozumění, které hraje vlastní písničky na pomozí folku, trampu s přesahem do dalších žánrů, skupinu Bejlí a Janu Šteflíčkovou, která zazářila na Zahradě a o té doby je v myslích všech znalců žánru velmi dobře zapsána jak zpěvačka, kytaristka, autorka.

Tovačovský Portál od roku 2006 přidal své Hodinky ve věži, dnes Hodinky v kapli – akcí ryze akustickou, kde je dán prostor poezii s hudebním podtextem. Dnes se jedná o doprovodný program festivalu. Hodinky začínají od 22,00 hodin v prostorách kaple tovačovského zámku, kde vystupují písničkáři či komornější skupiny, čtou se básně nadějných básníků, prostě intimní prostor s intimní atmosférou.

Pokud Vás článek přiměl k tomu, jet se na Portál podívat, pak nahlédněte sem, najdete zde další info ve stylu, jak, kam, kdy a co s sebou, kde přespím, kde se najím a vůbec.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010