Poslouchat country znamená žít country . . .

Starý dobrý western již tento víkend – 03.08. – 04.08. 2012

03.08.2012 02:54

Opět jsme o rok starší a opět se v našem regionu blíží vrcholná festivalová akce. Starý dobrý western oslaví letos 14. výročí konání a za tu dobu si vydobyl renomé festivalu s visačkou nejvyšší kvality.

Vše organizuje skupina Gympleři Vsetín, country sestava, kterou pravidelní čtenáři i vyznavači žánru dobře znají. Kdysi studentská kapela již odrostla školním či vysokoškolským lavicím a dnes rozdává radost na svých koncertech či svými deskami. S činností a koncertováním, nabídkou CD, to vše najdete na stránkách skupiny Gympleři. Je známo, že kapela má početnější obsazení, jednotliví členové mají řadu aktivit i v jiných hudebních projektech (Karel Zich revival Band, Dareband a další).

Každoročně její činnost vrcholí na festivalu Starý dobrý western, který organizují a dramaturgicky zajišťují. V loňském roce se jim podařil husarský kousek a to když termín festivalu vyšel na jediný bezdeštný víkend loňských prázdnin, což se projevilo ve vysoké návštěvnosti, která se rok od roku zvyšuje.

Krásné prostředí letního kina na Bystřičce, či druhé scény v restauraci U Mokrošů, samotná přehrada Bystřička a především dva dny nabité kvalitními hudebními uskupeními. To vše zarámováno mnohatisícovou návštěvou, takže když vše ještě podpoří počasí, je úspěch a především pohodový víkend zajištěn.

I letos se můžeme těšit na 25 hudebních skupin. Muzikanti se rekrutují od amatérských sestav (ale slovo amatérský se váže pouze k tomu, že se muzikanti hraním neživí, jinak se jedná o velmi kvalitní kapely) až po profesionální kapely. Tahákem pátečního večera bude jistě Věra Martinová a Pavlína Jíšová, které zde mají vystoupit ve společném bloku, takže experimentování Pavlíny Jíšové přináší další prvek.

Večer bude v režii Gymplerů, kteří odehrají country bál, který dále bude pokračovat v produkci kapely Starý fóry s vzácným hostem - Tomášem Linkou. Hrát se však bude jistě až do ranních hodin, ať již v pivním stanu a nebo kdekoli v celém areálu.

Sobotní program probíhá na dvou scénách. Od 11 hodin se hraje na scéně U Mokrošů, hlavní program začíná v letním kině cca od 13.00 hodin. A bude věru těžké si vybrat, neboť obě dvě scény nabízí velmi kvalitní sestavy, které se překrývají, takže to bude těžké rozhodování.

Scéna U Mokrošů je charakterizována velmi pěknou akustikou a především klidnějším prostředím. Zde chodí fanoušci především poslouchat, takže ikdyž přijde někdo upovídaný, v tom tichu naslouchání si prostě mluvit nedovolí. Scéna má svá kapacitní omezení, na druhou stranu je zde velmi domácká atmosféra a její návštěva je vždy zážitkem. Organizátoři ví své a tak zde zařazují kapely, které ocení právě znalé publikum. Víc než jména táhne znalost a kvalita skupin, prostě je to zde vždy paráda a skvělý zážitek.

Kotel letního kina je o něčem jiném, zde je areál schopen pojmou přes dva tisíce lidí, takže prostředí i atmosféra tomu odpovídá. A zde naopak dramaturg směřuje hvězdy žánru, kteří táhnou lidi a kteří musí sázet především na to, co chtějí lidé poslouchat. A tak dávají své zaručené pecky, které se však pravidelným návštěvníkům a posluchačům žánru přece jen mohou zdát trochu „ohrané“, kór když je vidí a slyší v roce po páté – osmé či desáté.

A vybírat je opravdu z čeho. Vystoupí Wabi Daněk, Cop, BlueGround, Podjezd, Minaret, Petr Kocman & PK Band, Taxmeni a mnoho dalších. Stejně jako v předchozích letech si i čtrnáctý ročník připravil pro své příznivce nové zážitky a jedinečné překvapení. Letos jím bude na STARÉM DOBRÉM WESTERNU premiérová účast Honzy Vyčítala s kapelou Greenhorns.

To ale není ani zdaleka vše. Návštěvníci se mohou těšit na zahraničního hosta, spoustu doprovodného programu ve stylu country & western a hlavně dva dny a dvě scény plné kvalitní muziky. Právě takový je festival plný hvězd – takový je STARÝ DOBRÝ WESTERN.

Festival má kvalitně zpracované webové stránky, kde se dozvíte opravdu vše, co potřebujete vědět. Z vlastní zkušenosti jen dodávám, že přijet včas se opravdu vyplatí. Loni již hodinu před začátkem byl problém sehnat dobré místo k sezení a to již v pátek odpoledne. A počítejte, že i zaparkovat své vozidlo není až tak jednoduché a zabere to nějaký čas.

Jelikož se většina účastníků dopravuje vlastními auty, je i problém s parkováním. Velké odstavné parkoviště najdete cca 15 minut od areálu, ale to bylo již v 18,00 hodin loni v pátek úplně zaplněné a pak se parkovalo všude, kde to šlo. Naštěstí byla policie a další složky vcelku milosrdné a pokuty za neoprávněná stání neudělovala.

Samotná přehrada má plnou sezonu, takže je zde hodně i místních či přechodných rekreantů. I s tím je třeba počítat. Ale co se týká občerstvení, měl vždy festival velmi dobré zázemí. Pití a jídla bylo vždy dostatek přímo v areálu a nebo kolem příjezdových komunikací. Taktéž WC a možnost se opláchnout byla v rámci možností kvalitní.

Co je taktéž určitým bonuesem navíc je možnost poznat více  krásy Valašska a to v rámci platné vstupenky na festival. Nejpozději do 12. 8. lze s pomocí vstupenky a identifikačního pásku možnost navštívit vybrané objekty Muzea regionu Valašsko a to zdarma.

Můžete tak poznat krásu  zámku  ve Vsetíně, navštívit zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, zámek Lešná, kostel Svaté Trojice ve Valašském Meziříčí a hvězdárnu Vsetín.

Tak na závěr, pokud ještě váháte, otevřete si program a přemýšlejte na tím, kdy vyrazíte. A na závěr sestřih z loňského ročníku, který najdeš zde.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010